26 Nisan 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele23°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara22°C

“TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ HER ZAMAN DESTEKLEDİK”

“Türkiye'nin AB üyeliğini her zaman destekledik”

01 Temmuz 2014 Salı 13:18

AB Dönem Başkanlığını devralacak İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Scarante, "Türkiye'nin AB üyeliğini her zaman destekledik ve olumlu karşılıyoruz" dedi.  Scarante, yaptığı açıklamada, Yunanistan'dan 1 Temmuz'da devralacağı AB Dönem Başkanlığı süresince İtalya'yı yoğun ve zorlu bir dönemin beklediğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçim sonuçlarının oldukça net bir mesaj verdiğini ifade eden Scarante, "Avrupalı vatandaşlar daha etkili, daha dinamik ve daha çok temsil edildikleri bir Avrupa görmek istediklerini bu seçimlerle belirttiler. Özellikle de ekonomik kriz ve işsizlik sorununun çözülmesi konusunda net bir mesaj verdiler" diye konuştu.

"Büyüme, işsizlik ve yenilikçilik"

Scarante, İtalya'nın altı aylık dönem başkanlığı süresince Avrupa'da yaşanan kriz ve sorunların çözümüne yönelik çalışmalarda bulunacağını belirterek "Büyüme, işsizlik ve yenilikçilik bu krizden çıkmak için kullanacağımız üç kelime olacak" dedi.

Büyükelçi Scarante, AP seçimleriyle AB'de bazı yeni siyasi güçlerin kendilerini gösterdiğini ve bu güçlerin AB'ye yenilik getireceğini söyledi.

"Türk meslektaşlarıma da şunu söylemek istiyorum: Avrupa'da ırkçılık hiç zaman üstün gelmemiştir. Gerek Avrupa halkları gerek Avrupa Parlamentosu ırkçılığa karşı" diyen Scarante, "Bizim amacımız her zaman Türkiye'nin Avrupa'ya daha çok dahil olması ve bu da yine İtalya'nın öncelikleri arasında olacak" ifadesini kullandı.

"Vize muafiyetini destekliyoruz"

Libya, Suriye ve Irak'tan çok fazla göç alması nedeniyle İtalya'nın dönem başkanlığında önceliklerinden birinin göç konusu olacağının altını çizen Scarante, şöyle devam etti:

"Vize muafiyeti konusunda Türkiye'yi desteklemek açısından İtalya her zaman ilk sıralarda yer aldı. Biz bütün fasılların açılmasına da destek veriyoruz ve özellikle 23. ve 24. fasılların açılması için  AB Komisyonu ve diğer organlarda da çalışmalar sürdüreceğiz. Fasılların açılmaması Türkiye veAB arasındaki karşılıklı diyaloğu sekteye uğratacak. Uygun şartlar sağlanırsa bu fasılların açılması yönünde elimizden geleni yapacağız."

17 fasıl bloke ediliyor

Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği öncesinde tamamlanması gereken 35 müzakere faslından 14 tanesi açıldı. "Bilim ve Araştırma" başlıklı 25. fasıl geçici olarak kapatıldı.  Türkiye, 17 faslın siyasi nedenlerle bloke edildiğini düşünürken, yargı ve temel haklarla ilgili 23. ve 24. fasılların açılması konusunda ısrarcı davranıyor. AB ise Türkiye'ye bağımsız ve tarafsız bir yargı ile temel haklara saygı göstermesi çağrısı yapıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA