26 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele21°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara22°C

TÜRKİYE’DE TWİTTER SERBEST BIRAKILDI

Türkiye’de Twitter serbest bırakıldı

04 Nisan 2014 Cuma 15:46

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi, Türkiye’de milyonlarca kullanıcısı olan sosyal paylaşım sitesi Twitter’ın tamamen yasaklanmasının Anayasa’nın 26. maddesi uyarınca ifade özgürlüğüne aykırı olduğuna karar verdi…

 Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak’ın Twitter’ın açılması için yaptıkları bireysel başvuruyu emsal niteliğinde bir kararla kabul etti. Dünkü, kararda, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB), Twitter’ın yasaklanmasına karşı Türkiye Barolar Birliği’nin açtığı dava üzerine Ankara 15. İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararını uygulaması gerekirken uygulamadığı belirtildi.

İfade özgürlüğüne aykırıdır”

AYM, kararında, mahkeme ve savcılık kararları uyarınca idarenin, erişim engellemesini URL bazında değil de tüm siteye yönelik uyguladığı ifade edilerek, “5651 sayılı Kanun’da yer alan düzenlemeler dikkate alındığında TİB’in kararına dayanak gösterdiği mahkeme kararlarını aşan ve milyonlarca kullanıcısı bulunan bir sosyal medya ağı olan Twitter’ın sitesine erişimin tamamen engellenmesini öngören işlemin kanuni dayanağının bulunmadığı ve engellenmesinin demokratik toplumların en temel değerlerinden biri olan ifade özürlüğüne ağır bir müdahale oluşturduğu açıktır” ifadelerine yer verildi.

 

AKP: Kısa süre açılacak

Öte yandan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının ardından hemen çalışmalara başladı. İlk olarak mahkeme kararları TİB'in internet sitesinden kaldırıldı. Şimdi de servis sağlayıcıları IP engellemelerini tek tek kaldırıyor. AK Partili Haluk ipek de Twitter'ın kısa bir süre içinde açılacağını açıkladı. Twitter’ın erişime kapatılmasının Anayasa’nın 26 maddesine aykırı olduğuna karar veren AYM  yasağın kaldırılması için kararı TİB'e göndermişti.

 

Youtube için emsal gösterilecek

AYM, kararın bir örneğini Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu ve TİB’e göndererek, ihlalin ortadan kaldırılmasını istedi. AYM’nin bu kararı, bir süre önce tamamen kapatılan Youtube için de emsal teşkil edebilecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA