25 Nisan 2024
  • Lefkoşa33°C
  • Mağusa32°C
  • Girne33°C
  • Güzelyurt32°C
  • İskele32°C
  • İstanbul23°C
  • Ankara28°C

TÜRKİYE'DE TÜM İŞYERLERİNE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI VE İŞYERİ HEKİMİ ZORUNLULUĞU GELİYOR

1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, en az bir çalışana sahip tüm işyerleri, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak zorunda olacak

Türkiye'de tüm işyerlerine iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi zorunluluğu geliyor

23 Haziran 2016 Perşembe 11:52

İş kazalarını önlemek amacıyla 2012 yılında çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda öngörülen geçiş sürecinin son aşaması, 1 Temmuz’da tamamlanıyor. Bu tarihten itibaren kamu ya da özel sektörde, az tehlikeli ve 50’den az çalışanı olan tüm işyerleri için de zorunluluk geçerli olacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verilerine göre, bu yılın Mart ayında toplam işyeri sayısı 1,7 milyonun üzerindeydi. 50’den az çalışanı olan işletme sayısı ise, 1 milyon 654 bin. Bunların kabaca yarısı yeni uygulama kapsamına giriyor.

Yüzlerce mesleği kapsıyor

Hürriyet’ten Noyan Doğan’ın haberine göre, düzenlemede 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli işyerlerine ise esneklik sağlanıyor.

İşverenin kendisi ya da görevlendireceği bir kişi, gerekli eğitimleri almak kaydıyla işe giriş ve periyodik muayeneler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetini kendi yürütebilecek. Ancak düzenli tetkik yapamayacak.

Kanunda belirtilen kurallara uymamanın cezası ise 1000 ila 10 bin lira arasında değişiyor, ancak hem iş güvenliği uzmanı hem de hekim istihdam edilmeyen işyerleri için ceza aylık 13 bin liraya kadar çıkabiliyor.

İş sağlığı ve güvenliği eğitimi zorunlu

Bu işyerleri yüzlerce mesleği kapsıyor. Tüm işyerleri iş kazası ve meslek hastalığına karşı risk değerlendirmesi yapacak, 10’dan az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinin iş güvenliği konusundaki giderlerini devlet destekleyecek. Yeni düzenlemeyle çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim verilmesi de zorunlu hale geliyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında işyerleri, az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli olmak üzere üç gruba ayrılarak işletmelere, zorunlu uygulama için geçiş süresi tanınmıştı. 50 kişinin altında çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için hekim ve iş güvenliği uzmanı istihdam etme zorunluluğu, 2014’ün Ocak ayında başlamıştı.

diken

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA