TÜRKİYE'DE EUROVİSON KONUSUNDA GERİ ADIM

06 Şubat 2015 Cuma 12:25
2013 yılından bu yana Eurovision Şarkı Yarışmasına katılmayan Türkiye, bu sene flaş kararla katılacağını duyurdu. Türkiye kimin temsil edeceği merak konusu
2013'te oylama ve kura sistemini eleştiren TRT, Eurovision şarkı yarışmasına bir daha katılmama kararı almıştı.
Ancak Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) özrü ve TRT'nin taleplerinin büyük oranda kabul edilmesinin ardından kurum, yarışmaya katılmaya yeniden sıcak baktı. TRT Genel Müdürü Şenol Göka, ''Sadece oylama sistemi değil, ahlaki sisteme ilişkin de bazı sorunlar vardı. Bunlara ilişkin eleştirilerimiz vardı. Bunlar konusunda yol alındı'' dedi.
''TALEPLER YERİNE GETİRİLECEK VE KATILACAĞIZ''
Eurovision Şarkı Yarışması'nın önemli bir kaynak gerektirdiğini ve bu kaynakların doğru kullanılmasının şart olduğunu belirten Göka, ''EBU'nun yönetiminden memnun değildik. Kaynaklar doğru kullanılmalı. İtalya gibi Romanya gibi ülkelerin de benzer eleştirileri var. Bulgaristan da çekilmeyi tartıştı. Talepler yerine getirilecek ve katılacağız'' diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN EUROVISION TARİHİ
Avrupa Yayın Birliği'nin her yıl Avrupa ülkeleri arasında gerçekleştirdiği en uzun soluklu şarkı yarışması olan "Eurovision" 1956 yılından itibaren yapılıyor. Ülke televizyonları arasında ortak canlı yayın yapabilme kabiliyetini gerçekleştirmek amacıyla yapılan yarışmaya Türkiye, 1975 yılından 2013 yılına kadar katıldı. İrlanda'nın tam 7 kez birinci olduğu yarışmada Türkiye ilk birinciliği 2003 yılında kazandı. Beklenen birincilik Sertab Erener'in ‘Every Way That I Can' şarkısı ile gelmiş oldu. Her yıl büyük umutlarla Türkiye'nin katıldığı Eurovision şarkı yarışmasında iki yıldır Türkiye bulunmuyor.
İşte Türkiye ve bazı DETAY'lar
1975
İlk yarışmaya katılan 105 şarkıdan 17'si finale kaldı. Ali Rıza Binboğa ve şarkısı ‘Yarınlar Bizim', halk oylaması sonucunda birinci oldu. Ama seçici kurul Binboğa'yı üçüncü yapıp ‘Seninle Bir Dakika' ile yarışan Semiha Yankı ve ‘Delisin' ile yarışan Cici Kızlar'ın eşit puan alarak ilk sırayı paylaştığını açıkladı. Bunun üzerine kura çekildi ve Türkiye'yi Semiha Yankı temsil etti. Yankı, İsveç'te yapılan yarışmada aldığı üç puanla sonuncu oldu.
1978
Alınan kötü sonuç nedeniyle iki yıl yarışmaya katılmayan Türkiye, 1978'de yeniden eleme yaptı. 232 eserden 12'si finale kaldı ve aralarında Nilüfer'in de bulunduğu Grup Nazar, ‘Sevince' şarkısı ile birinci oldu. Ancak yarışmada iki puan alarak sondan ikinci geldi.
1979
Seçimler sonucunda Maria Rita Epik, ‘Seviyorum' ile birinci oldu. Ancak Türkiye, yarışmanın İsrail'in Kudüs şehrinde düzenlenmesini gerekçe göstererek katılmaktan vazgeçti. TRT'nin aldığı karara tepki gösteren EBU, Türkiye'ye 36 bin İsviçre Frangı para cezası verdi.
1980
Eurovision'da Türkiye'yi temsil etme görevi Ajda Pekkan'a verildi. Beş ünlü bestecinin eserleri arasından Atilla Özdemiroğlu'nu ‘Pet'r Oil'i birinci seçildi. Pekkan, aldığı 23 puanla yarışmadan 15'inci olarak ayrıldı.
1981
Modern Folk Üçlüsü ve Ayşegül Aldinç, Ali Kocatepe'nin ‘Dönme Dolap' simli şarkısı ile yarıştı ve dokuz puanla 18'inci oldu.
1982
Neco, Olcayto Ahmet Tuğsuz'un bestesi ‘Hani' ile katıldı. 20 puan alarak 15'inci oldu.
1983
Çetin Alp ve Kısa Dalga'nın seslendirdiği ‘Opera' adlı şarkı ile ilk kez sıfır puanla İspanya ile sonunculuğu paylaştı.
1984
Beş Yıl Önce On Yıl Sonra grubu, Selçuk Başar'ın bestesi ‘Halay' ile katıldı. Yarışmada o güne kadar alınan en yüksek puan olan 37 ile 12'nci olduk.
1985
MFÖ, ‘Aşık Oldum-Diday Diday Day'la yarıştı ve 36 puanla 14'üncü oldu.
1986
Candan Erçetin'in de aralarında bulunduğu Klips ve Onlar Grubu, Melih Kibar'ın bestesi ‘Halley' ile katıldığı yarışmada, 53 puan topladı ve dokuzuncu oldu.
1987
Seyyal Taner ve Grup Lokomotif, ‘Şarkım Sevgi Üstüne' adlı şarkı ile yarıştı. Ancak Türkiye, Eurovision tarihinde ikinci kez sıfır puan alarak sonuncu oldu.
1988
Türkiye'yi yine MFÖ temsil etti. ‘Sufi', 37 puanla 15'inci oldu.
1989
Grup Pan, Timur Selçuk'un bestesi ‘Bana Bana' ile yarıştı ve beş puanla 21'inci sırada kaldı.
1990
Kayahan, kendi bestesi ‘Gözlerinin Hapsindeyim'le katıldı. 21 puan aldı ve 17'nci sırada kaldı.
1991
‘İki Dakika' şarkısıyla İzel&Reyhan Karaca&Can Uğurluer, 44 puanla 12'nci sırada yer aldı.
1992
Aylin Vatankos, ‘Yaz Bitti' ile katıldığı yarışmada 17 puan topladı ve 19'uncu oldu.
1993
Burak Aydos'un yorumladığı ‘Esmer Yarim'in elde ettiği sonuçla ilk kez küme düştü. 10 puanla 21'inci sırada yer alınca Türkiye 1994 yılında düzenlenen yarışmaya katılma hakkını kaybetti.
1995
Arzu Ece, ‘Sev' isimli şarkı ile katıldı ve 16 puanla 21'inci sırada yarışmayı tamamladı.
1996
Şebnem Paker, Levent Çoker'in bestesi ‘Beşinci Mevsim' ile katıldığı yarışmada, 57 puanla 12'nci oldu.
1997
Şebnem Paker bu kez Grup Etnik'le birlikte ikinci kez katıldığı yarışmada, yine Levent Çoker'in bestesi olan ‘Dinle' ile yarıştı. Bu kez Türkiye'ye Eurovision'da en iyi dereceyi getirerek 121 puanla üçüncü oldu.
1998
Tüzmen, ‘Unutamazsın' ile 25 puan topladı 14'üncü sırada kaldı.
1999
Tuğba Önal&Grup Etnik'le birlikte katıldı ve ‘Dön Artık' ile 21 puan toplayıp 16'ncı oldu.
2000
‘Yorgunum Anla'yla katılan Pınar Ayhan&Grup SOS, 59 puan toplayarak 10'uncu sırada yarışmayı bitirdi.
2001
Sedat Yüce, ‘Sevgiliye Son' ile katıldı, 41 puan toplayarak 11'inci oldu
2002
Grup Safir&Buket Bengisu ‘Leylaklar Soldu Kalbinde' ile katıldı ve 29 puan toplayarak 16'ncı oldu.
2003
TRT yarışma görevini Sertab Erener'e teklif etti. Erener şarkıyı İngilizce seslendirmesi şartıyla teklifi kabul etti. Kendi kurduğu ekiple çalışan Erener, ‘Every Way That I Can' ile uzun yıllardır beklenen birinciliği ülkemize getirdi.
2004
İstanbul'da yapılan yarışmada Türkiye'yi ‘For Real' isimli şarkı ile Athena temsil etti ve 195 puan toplayarak dördüncü oldu
2005
Gülseren, ‘Rimi Rimi Ley' 92 puan toplayıp 13'üncü oldu ve Türkiye bir kez daha Eurovision'da küme düştü.
2006
Sibel Tüzün, ‘Super Star' ile katıldığı yarışmada 91 puanla 11'inci oldu.
2007
Kenan Doğulu ‘Shake It Up Shekerim' yarıştı. 163 puan toplayarak dördüncü olarak ipi göğüsledi.
2008
Mor ve Ötesi, ‘Deli' isimli şarkısıyla katıldı ve 138 puanla yedinci oldu.
2009
Hadise ile katıldığımız yarışmaya 'Düm tek tek' ile büyük beklentiler içerisindeyken 4. sırada yer aldık.
2010
Manga ile katıldığımız yarışmada 'we could be the same' şarkısı ile 2. sırada yer aldık. Bu ilk ikinciliğimiz olmuştu.
2011
Yüksek Sadakat ile katıldığımız yarışmada yarı finallerde elendik. Bu yarışma ile birlikte ülkemiz Eurovision tarihinde ilk defa finalde yarışamadı. Yüksek Sadakat grubu, yarışmadan sonra yarışmayı eleştirerek tepkilerini gösterdi.
2012
Türkiye'yi yarışmada Can Bonomo temsil etti. Can, "Love Me Back" adlı şarkısı ile yarışmada 7. oldu. Bu yarışma ülkemizin şimdilik son yarışmasıydı.
Yerel Seçim 6 Aralık, Genel Seçim 22 Ocak'taYerel seçim tarihi 6 Aralık 2026 olarak belirlenirken, Milletvekilliği Genel Seçimleri için ise tarih 22 Ocak 2027 olarak öngörülüyor.02 Ağustos 2026 Pazar 17:39KIBRIS
Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecekKemik yoğunluğumuz, sandığınızdan daha erken bir yaşta azalmaya başlar.02 Ağustos 2026 Pazar 09:33YAŞAM
İtalya'nın 'İspanya ile Schengen'i askıya alma' kararı ne anlama geliyor?İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta'ya Fas'tan on binlerce kişinin geçmesinin ardından İtalya'nın İspanya ile "Schengen serbest dolaşım rejimini geçici olarak askıya alma" kararı tartışmalara neden oldu.02 Ağustos 2026 Pazar 09:31AVRUPA
“HMAS TEAL Denizcilik Müzesi” ziyaretçi kabulüne başladıBirleşik Krallık ve Avustralya Kraliyet Donanmalarında uzun yıllar görev yapan mayın tarama gemisi “HMAS TEAL”, müze olarak Girne Turizm Limanı’nda ziyaretçi kabulüne başladı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:08GİRNE
Liberal Demokrasi Hareketi, İstanbul’da kampa katıldı Liberal Demokrasi Hareketi (LDH) Genel Başkanı Engin Deniz Görgüner ile İletişim Sekreteri Halef Kurt, İstanbul’da düzenlenen Özgürlük 2.0 Yaz Kampı’na katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:07TÜRKİYE
Uluçay, Gaziantep’te Gazimağusa’nın tanıtıldığı festivale katıldıGazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Gaziantep’te düzenlenen ve Gazimağusa’nın kültürel değerlerinin tanıtıldığı festivale katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:05GAZİMAĞUSA
Eski uygulama devam edecekKimlik kartlarından anne ve baba bilgilerinin çıkarılması kararına yönelik yoğun kamuoyu tepkisinin ardından Rum İçişleri Bakanlığı eski uygulamaya dönme kararı aldı.01 Ağustos 2026 Cumartesi 17:54GÜNEY KIBRIS
Tufan Erhürman: “Her türlü atraksiyon var, eksik olan ciddiyet”Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kıbrıs müzakereleri ve siyasi gelişmeler üzerinden eleştirilerde bulundu.01 Ağustos 2026 Cumartesi 15:03KIBRIS
Ahmet Zort: Patates Festivali her yıl daha da güçlenerek yoluna devam edecekAhmet Zort, 12. Patates Kültür, Sanat ve Spor Festivali'nde üretici ve vatandaşlarla bir araya geldiklerini belirterek, festivalin her geçen yıl daha da güçlenerek kurumsallaşması için çalışacaklarını söyledi.01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:31GAZİMAĞUSA
Trafik denetimlerinde 430 sürücüye işlem35 araç trafikten men edildi01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:20KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.