'TÜRKİYE SIĞINMACILARA KARŞI GİZLİ CEZAEVLERİ KURDU'

24 Şubat 2016 Çarşamba 11:15
Af Örgütü'nün raporunda Türkiye'ye karşı ağır suçlamalar yöneltildi. Muhalifler ve Kürtlerin haksız uygulamalara maruz kaldığı, sığınmacılara yönelik benzersiz uygulamalara girişildiği savunuldu.
Af Örgütü'nün raporunda Türkiye'nin AB ile üzerinde uzlaştığı eylem planının ardından sığınmacılara yönelik keyfi gözaltı ve sınırdışı kararlarının artış gösterdiği belirtildi. 2015 yılının eylül ayında, Yunanistan'a geçmeye çalışan en az 200 kadar Suriyelinin Türk güvenlik güçlerince yakalandığı, bunların Türkiye'nin çeşitli noktalarında, dış dünya ile herhangi bir temas kurmalarına izin verilmeden tutulduğu belirtildi.
'Gizli cezaevleri' iddiası
Sığınmacıların tutulduğu yerler arasında "gizli cezaevleri"nin de bulunduğu ileri sürüldü. Sığınmacıların uluslararası hukuk kuralları bariz şekilde ihlal edilerek Suriye ve Irak'a dönmeye zorlandıkları iddia edildi.
Raporda, Türk güvenlik güçlerinin 2015 yılında "aşırı şiddete" başvurduğu vakalarda da artış görüldüğüne dikkat çekildi. Ölümle sonuçlanan şiddet kullanımına özellikle yasaklı PKK örgütünün gençlik kolu üyelerince düzenlenen gösterilerin dağıtılması sırasında başvurulduğu bildirildi.
Yüzlerce kişi gözaltına alındı
Af Örgütü, hükümet güçleri ile PKK'nın yeniden çatışmaya başladığı 2015 yılının temmuz ayından sonra "gözaltı dalgası"nın yaşandığını bildirdi. Buna göre ağustos ayı sonuna sonuna kadar PKK ile irtibatlı oldukları gerekçesiyle yaklaşık 2 bin kişi gözaltına alındı. Bunlardan 260'ı tutuklanarak cezaevine kondu.
Af Örgütü'nün raporunda, "medyanın örneği görülmemiş baskılarla" yüz yüze kaldığı, internet üzerinden ifade hürriyetinin de ciddi ölçüde kısıtlandığı belirtildi. Hükümetin belli medya kuruluşları ve internet siteleri ile muhalif gazetecileri takip altına aldığı, bunların tehdit edildiği ve kimliği belirsiz kişi ve kişilerin saldırısına uğradığı kaydedildi.
'Aleyhte haber yapan işten çıkarıldı'
Yaygın medyada çalışan gazetecilerin hükümet aleyhine haber yapmaları halinde işten çıkarıldığı belirtildi. Aralarında onlarca Kürtçe yayın yapanların da bulunduğu haber sitelerinin engellendiğine dikkat çekildi. Polisin güneydoğudan haber geçen gazetecilere "fiili saldırı ve kötü muamelede bulunduğu" vurgulandı.
Af Örgütü raporunda yargı bağımsızlığını ortadan kaldıran uygulamalara da dikkat çekildi. 2015 yılında siyasi gerekçelerle çok sayıda hakim ve savcının açığa alındığı ya da görev yerinin değiştirildiği vurgulandı.
'Hak ihlallerinden hesap sorulmuyor'
Siyasi konularda aktif vatandaş, gazeteci ve muhaliflerin aleyhine "sayısız haksız ceza davası açıldığı" belirtildi. Raporda, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edilmeye devam edildiği, hak ihlallerinden sorumlu kişilerden çok ender durumlarda hesap sorulduğu kaydedildi.
dw
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türklerin en çok konut aldığı iki ülke belli olduTürkiye'deki yerleşiklerin yurt dışından yaptığı gayrimenkul alımı için ödediği tutar 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 20,5 artarak 2 milyar 513 milyon dolara ulaştı. Yatırımlarında Dubai ve Yunanistan öne çıkıyor.30 Mart 2025 Pazar 13:09TÜRKİYE
Türkiye ile KKTC arasında imzalanan milletlerarası anlaşma Resmi Gazete'de yayımlandıTürkiye ile KKTC arasında imzalanan milletlerarası anlaşma Resmi Gazete'de yayımlandı30 Mart 2025 Pazar 13:07KIBRIS
Telefonun bir özelliğini kapatmak beyni 10 yıl gençleştiriyorAraştırmacılar yeni bir çalışmada telefondaki bir özelliği kapatmanın beynin yaşlanmasını tersine çevireceğini öne sürüyor.30 Mart 2025 Pazar 13:03TEKNOLOJİ
Ramazan Bayramı başladıRamazan Bayramı başladı30 Mart 2025 Pazar 12:57KIBRIS
Fırat Ataser'den Yeşilova-MTG karşılaşmasının ardından diğer kulüplere 'birlik' çağrısı: MTG şampiyon yapılacak belliLapta-Alsancak-Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser, Alsancak Yeşilova ve Mağusa Türk Gücü (MTG) karşılamasında yaşananlara yönelik yaptığı açıklamada, hakemlerin maçı katlettiğini kaydetti.30 Mart 2025 Pazar 12:55KIBRIS
CHP'den tarihî miting | İmamoğlu milyonlara yapay zekâ ile seslendi; Özel, merkez medyaya meydan okudu, yeni boykot listesi açıkladıCHP'den tarihî miting | İmamoğlu milyonlara yapay zekâ ile seslendi; Özel, merkez medyaya meydan okudu, yeni boykot listesi açıkladı29 Mart 2025 Cumartesi 18:40TÜRKİYE
O İmama uyarı! Cenaze hizmetleri, kişisel kanaatlerle verilemez!Özellikle cenaze hizmetleri gibi ibadetler, kişisel kanaatlerle değil, dinimizin temel esasları doğrultusunda ve toplumun huzuru gözetilerek yerine getirilmelidir.”29 Mart 2025 Cumartesi 18:31KIBRIS
Özel: Biz artık korkuyu evde bıraktıkCumhuriyet Halk Partisi, tutuklanan Ekrem İmamoğlu için İstanbul Maltepe’de miting düzenledi. Çok sayıda kişinin katıldığı mitingde bir konuşma yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Biz artık endişeyi, korkuyu ve yorgunluğu evde bıraktık. Sokaklardayız, me29 Mart 2025 Cumartesi 16:37TÜRKİYE
Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler AP Genel Kurulu’nda ele alınacakKıbrıs sorunundaki son gelişmeler AP Genel Kurulu’nda ele alınacak29 Mart 2025 Cumartesi 16:35KIBRIS SORUNU
Erhürman yurttaşla bayramlaştıCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, bugün Ramazan Bayramı dolayısıyla Lefkoşa Arasta’da yurttaşla bayramlaştı.29 Mart 2025 Cumartesi 16:34KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs