26 Nisan 2024
  • Lefkoşa28°C
  • Mağusa31°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt28°C
  • İskele31°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara27°C

TÜRKİYE SANSÜRLERİ ÜLKEMİZİ ETKİLEMİYOR

Türkiye ile birlikte ülkemizde de Sputnik web sitesine erişim yapılamaması, akıllara Türkiye’de uygulanan sansürlerin ve yasakların ülkemizi de mi etkilediği sorusunu getirdi.

Türkiye sansürleri ülkemizi etkilemiyor

22 Nisan 2016 Cuma 10:41

SPUTNİK’İN TÜRKÇE SİTESİNE YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ
Türkiye ile birlikte ülkemizde de Sputnik web sitesine erişim yapılamaması, akıllara Türkiye’de uygulanan sansürlerin ve yasakların ülkemizi de mi etkilediği sorusunu getirdi. Konu hakkında Detay Gazetesi’ne açıklama yapan Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Müdürü Kadri Bürüncük,  söz konusu web sitelerinin yayın yaptığı server’in Türkiye’de olması halinde yayın yasağı kararı verildiği zaman dünyanın hiçbir yerinde bu sitelere ulaşmanın mümkün olmadığını ifade etti.


Birçok ülkenin, Türkiye’de basın özgürlüğünün kısıtlandığına ve Türkiye’de sansür uygulandığına yönelik tüm olumsuz raporlarına rağmen Türkiye’de internet yasakları hızla devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Rus devlet haber ajansı Sputnik'in de dahil olduğu beş haber sitesine erişim, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın aldığı tedbir kararı ile engellendi. Tedbir kararı ‘sputniknews.com’ alan adresine uygulanırken, Türkiye’den bağlanan kullanıcıların 31 dilde yayın yapan herhangi bir Sputnik sitesine girmesine kısıtlama getirildi.

“YAYIN YASAĞI TÜM DÜNYAYI ETKİLİYOR”
Türkiye ile birlikte ülkemizde de Sputnik web sitesine erişim yapılamaması, akıllara Türkiye’de uygulanan sansürlerin ve yasakların ülkemizi de mi etkilediği sorusunu getirdi. Konu hakkında Detay Gazetesi’ne açıklama yapan Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Müdürü Kadri Bürüncük,  söz konusu web sitelerinin yayın yaptığı server in Türkiye’de olması halinde yayın yasağı kararı verildiği zaman dünyanın hiçbir yerinde bu sitelere ulaşmanın mümkün olmadığını ifade etti. Bürüncük, yayın yasağı ile erişim yasağının farklı olduğunu ve ülkemizin erişim yasaklarından etkilenmediğini vurguladı.

“TÜRKİYE’DE Kİ YASAKLAR ÜLKEMİZİ ETKİLEMİYOR”
Türkiye dışında farklı bir ülkede server’i bulunan bir web sitesi için Türkiye’de erişim engeli yasağı geldiği zaman ülkemizin etkilenmediğini belirten Kadri Bürüncük, ülke olarak Türkiye’den transit hizmeti aldığımızı söyleyen Bürüncük, “biz Türkiye’den internet hizmetini yerel santrallerden almadığımız için Türkiye’de ki yasaklar bizi etkilemiyor. Biz ülke olarak Türkiye’nin transit santralinde bulunuyoruz” dedi. Bürüncük, Türkiye’de herhangi bir erişim engelinden ülkemizin etkilenmesi halinde Türk Telekom’a başvurarak bu sorunu kısa zamanda çözdüklerini de sözlerine ekledi.

TÜRKİYE’YE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ELEŞTİRİLERİ
ABD, Avrupa Birliği (AB) ve basın özgürlüğünü savunan sivil toplum kuruluşları bir süredir Türkiye'de ifade ve basın özgürlüğünün geriye gittiğine dikkat çekiyor.

Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilen Türkiye raporunu hazırlayan raportör Kati Piri, "Türkiye’de ifade özgürlüğü ve yargının bağımsızlığı gibi bazı önemli alanlardaki reformların hızı genel olarak yavaşlamakla kalmadı, bu alanlarda bir gerilemede de oldu, ki bu özellikle kaygı verici bir durum” demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın her yıl hazırladığı insan hakları raporunda da "Medya üzerindeki baskı insan hakları ihlalidir" ifadesi yer alıyordu.

Türkiye ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Freedom House tarafından da basının özgür olmadığı ülkeler arasında sayılıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA