“TÜRKİYE-KKTC ARASINDAKİ TİCARETTE TL KULLANIMI GÜNDEME GELDİ”
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Türkiye ve KKTC arasında yapılan ticarette Türk Lirası kullanımı konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım ile istişareler gerçekleştirdiklerini söyledi.

11 Ekim 2018 Perşembe 12:57
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Türkiye ve KKTC arasında yapılan ticarette Türk Lirası kullanımı konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım ile istişareler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Meclis Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Avrasya Ülkeleri Meclis Başkanları üçüncü toplantısına katılan ve yurda dönen Başkan Uluçay, temaslarını değerlendirdi.
Uluçay, TBMM Başkanı Binali Yıldırım ile oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerine işaret ederek, Başkan Yıldırım’ın her zaman olduğu gibi KKTC’ye ve Kıbrıs Türk halkına karşı pozitif yaklaşımına bir kez daha şahit olduklarını belirtti.
Kendisi ile yaptığı görüşmede Kıbrıs sorunu başta olmak üzere birçok konuyu değerlendirme fırsatı bulduklarına işaret eden Uluçay, yine görüşme içerisinde özellikle son dönemde ülkede dövizin yükselişi ile birlikte yaşanan olumsuz ekonomik gelişmeler hakkında da istişareler gerçekleştirdiklerini söyledi.
TC-KKTC ARASINDAKİ İTHALAT VE İHRACATTA TL KULLANIMI…
Bu bağlamda özellikle bu dönem ekonomiyi ve piyasaları bir nebze olsun rahatlatabilmek maksadıyla Türkiye ve KKTC arasında yapılan ithalat ve ihracat faaliyetlerinde Türk Lirası kullanımı konusunun gündeme geldiğini vurgulayan Uluçay, bu konuda Başkan Yıldırım’ın oldukça hassas bir şekilde konuya duyarlılık gösterdiğini ve konunun gündeme getirilmesi için muhatapları ile istişareler gerçekleştireceğini kendisine ilettiğini ifade etti.
Başkan Uluçay, iki ülke arasındaki ticarette Türk lirası kullanımı kararının hayat bulması durumunda, özellikle bu zor dönemde ülke ekonomisine büyük bir ivme kazandırılacağını ve bunun yansımasının da direkt olarak tüketiciye olumlu yönde ulaşacağına inandığını belirtti.
Uluçay görüşme kapsamında özellikle dış ilişkilerde KKTC Cumhuriyet Meclisi ve TBMM arasında koordinasyon ve işbirliğini geliştirmek ve daha kurumsal bir yapıya kavuşturmak için başlatılan çalışmaları da iki Meclis Başkanı olarak değerlendirme fırsatı bulduklarını ifade etti.
Yine iki Meclis arasında sürdürülen ilişkilerin daha da ivme kazanması adına her dönem oluşturulan Meclisler arası dostluk grubunun yeniden faal hale geleceğini belirten Uluçay, önümüzdeki günlerde karşılıklı olarak grupların oluşacağını belirtti.
Uluçay toplantı vesilesiyle Türkiye’nin yaşadığı tüm olumsuz gelişmelere rağmen bölgesinde büyük bir aktör konumunda olduğu gerçeğini de bir kez daha gördüğünü ifade ederek, şahsı nezdinde Kıbrıs Türk halkına gösterdiği ilgi ve alaka nedeniyle TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a teşekkür etti.
“ULUSLARARSI TEMASLAR ÖNEMLİ”
Toplantı vesilesiyle birçok ülkenin Meclis ya da Senato Başkanı ve ülke temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirdiğini ve bu anlamda toplantının kendileri için çok verimli geçtiğini ifade eden Uluçay, muhataplarına başta Kıbrıs sorunu olmak üzere ada üzerinde yaşanan gelişmeler hakkında Kıbrıs Türk tarafının görüşlerini aktarma fırsatı bulduğunu belirtti.
Başkan Uluçay, Uluslararası temasların önemine işaret ederek, bu tip temaslar sonucunda Kıbrıs Türk halkının durumunu ve dünya kamuoyundan beklentilerini anlatma olanağı yakaladıklarına işaret etti.
Toplantı çerçevesinde yaptığı konuşmada da Kıbrıs sorununun son durumu hakkında katılımcı ülkelere bilgi verdiğini anımsatan Uluçay, konuşmanın ilgiyle takip edildiğini görmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
YSK, TAM Parti’nin LAÇ belediye meclis aday listesini iptal etti: Cinsiyet kotası karşılanmadıYüksek Seçim Kurulu, TAM Parti’nin, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi için sunduğu 14 kişilik listede yalnızca 4 kadın adaya yer vermesi nedeniyle belediye meclis üyesi aday listesini oyçokluğuyla iptal etti.31 Ekim 2026 Cumartesi 22:07KIBRIS
DAÜ-SEN: “Hukuk çiğnenerek akademik personelin sözleşmeleri sonlandırılamaz!”DAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve dönem ortasında öğretim üyelerinin değiştirilmek istenmesine karşı Rektörlük önünde eylem yaptı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:50KIBRIS
TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladıTDP, 6 Aralık 2026 seçimlerinin ardından hayata geçirmeyi hedeflediği İlk 90 Gün Acil Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:34KIBRIS
DAÜ-SEN, Rektörlük Önünde Eylem YapacakDAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve akademik kadro statülerine ilişkin yaşanan sorunlar nedeniyle yarın Rektörlük önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirecek.29 Ekim 2026 Perşembe 13:32KIBRIS
İsrail seçim sonuçları: Netanyahu'nun bloğu önde ancak meclis çoğunluğunu sağlayamıyorİsrail'de 27 Ekim Salı günü yapılan parlamento seçimlerinde Türkiye saatiyle 15.30 itibarıyla oyların %85,6'sı sayıldı.29 Ekim 2026 Perşembe 00:19ORTADOĞU
“Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığının evlilik yoluyla elde edilmesi konusunda kararRum Yüksek Mahkemesi, sonradan “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alan yabancı uyruklu bir kişinin, evlendiği yabancı uyruklu eşine vatandaşlık hakkı kazandırmayacağına hükmetti.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:21KIBRIS
İçişleri Bakanlığı: Fatma Ünal’a cezaevinde ayrıcalıklı muamele yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyorFatma Ünal’ın özel bir odaya yerleştirildiği ve ayrıcalıklı muamele gördüğü yönündeki iddiaları reddederek, yasa ve tüzüklere aykırı herhangi bir uygulama bulunmadığını açıkladı.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:18KIBRIS
Doç. Dr. Hamit Caner yazdı... "Büyüdük... Peki Güçlendik mi?""Kuzey Kıbrıs’ın son kırk yıldaki en büyük başarılarından birinin yükseköğretim olduğunu inkâr etmek haksızlık olur."28 Ekim 2026 Çarşamba 12:11KIBRIS
İskele'de üvey kızına cinsel saldırı iddiasıyla tutuklu zanlıya 6 gün ek süreİskele'de 2023-2026 arasında 16 yaşından küçük üvey kızına defalarca cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan H.B., mahkemeye çıkarıldı; soruşturma kapsamında 6 gün daha poliste tutuklu kalmasına karar verildi.28 Ekim 2026 Çarşamba 11:47İSKELE
Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta Eski Sendika Yöneticileri ile BuluştuEmekçinin partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta her salı bir araya gelen eski sendika yöneticileri ve emeklilerle buluştu. Görüşmede emekçinin partisi Bağımsızlık Yolu’nun mücadele programı ile ilgili bilgi verilirken, politikaları ile ilgili önerileri konuş28 Ekim 2026 Çarşamba 11:43KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.