TÜRKİYE KENDİ İHA'SINI SİLAHLANDIRDI! SOSYAL MEDYA YIKILDI
Türkiye nihayet kendi milli İHA'sını sillahlandırdı. ABD, Çin, İsrail ve İran'ın ardından Türkiye kendi silahlı İHA'sını üreten 5'inci ülke oldu. Bu gelişme sosyal medyada olay oldu.

18 Aralık 2015 Cuma 10:36
İlk yerli üretim İnsansız Hava Aracı Bayraktar TB2 silahlandırıldı. Üzerine Roketsan'ın geliştirdiği anti tank füzesi takılan Bayraktar, dün atış testlerini başarıyla tamamladı.
Bu güzel gelişme sosyal medyayı yıktı geçti. Yerli İHA'ya milli füze takılması Twitter'da en çok konuşulan konular arasına girmeyi başardı.
Türk savunma sanayi bomba gibi bir gelişmeyle gündeme geliyor. Vatan Gazetesi'nden İker Akgüngör'ün haberine göre; TSK envanterine giren ilk yerli ve milli İHA Bayraktar TB2 yaklaşık bir yıldır süren çalışmalar sonunda silahlandırıldı. Bayraktar TB2 dün yapılan ilk atışlı testte attığı füzeyle hedefi tam isabetle vurdu. Bayraktar TB2'de mühimmat olarak Roketsan'ın geliştirdiği uzun menzilli anti tank füzesi UMTAS kullanıldı.

HEDEFİ 8 KM'DEN VURDU
Milli İHA bir süredir UMTAS füzesiyle yüklü olarak test uçuşları yapıyordu. Dün uçağın kanatlarına her biri 37.5 kg. ağırlığında olan iki füze takıldı. Saat 12.00 civarı havalanan milli İHA için alana 2x2 metre büyüklüğündeki hedef paneli yerleştirildi. Saat 14.30'da uygun atış pozisyonuna gelen Bayraktar TB2'deki lazer güdümlü füze, yer istasyonundaki operatör pilot tarafından 16 bin feet (yaklaşık 5 bin metre) irtifada, 8 kilometre uzaklıkta ateşlenerek hedefi yüzde 100 isabetle vurdu.

HEDEFİ TAM İSABET VURDU
Kale-Baykar İş Ortaklığı tarafından üretilen Bayraktar TB2'nin üreticisi Baykar Makina'nın Genel Müdürü Haluk Bayraktar, VATAN'a şöyle konuştu: "Savunma sanayinde milli ve özgün geliştirme modelinin ne kadar isabetli olduğunu bu aldığımız sonuçla gördük. TSK ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın büyük katkıları var. İlk atıştaki bu başarı Türk mühendislerinin alanlarında ne kadar yetkin olduğunu gösteriyor."
ABD 7 YILDIR BEKLETİYORDU
Bu gelişme Türkiye'nin uluslararası alanda da rahatlamasına neden oldu. Türkiye, 2008'den beri Amerika'nın ürettiği silahlı İHA'dan almak istemiş ama ABD Kongresi'nden onay çıkmamıştı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in Pentagon ve dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama nezdinde yaptığı girişimler sonuçsuz kalmıştı. ABD, son olarak İncirlik'te konuşlu iki predatörü silahlandırdı ve Suriye'deki IŞİD hedeflerine karşı kullandı. Uluslararası platformlarda ise Türkiye'nin Çin ya da İsrail'den silahlı İHA alacağı iddia edilmişti.

SADECE BE5 ÜLKE ÜRETİYOR
ABD, Çin, İsrail ve İran'ın ardından Türkiye kendi silahlı İHA'sını üreten 5'inci ülke oldu. Silahlı İHA'lar arasında dünyada en bilinen operasyonel sistem ABD'ye ait Predator ve Reaper'lar. İsrail de Hermes isimli silahlı bir İHA üretiyor. CH-3 isimli silahlı İHA'yı üreten Çinli ALIT firması, uçağın kanatları altında ikişer adet kısa menzilli AR-1 füzesi kullanıyor. İran ise Sadid-1 füzesiyle donatılmış Shahed 129 adlı İHA'yı 2013'ten beri seri olarak üretiyor. İran İHA'ları Sudan, Irak, Lübnan, Venezuela ve Suriye'ye ihraç ediyor.
TÜM ZIRHLARI DELİYOR
Bayraktar TB2'ye takılan ve Roketsan tarafından geliştirilen milli mühimmat UMTAS öncelikli olarak taarruz helikopteri kullanımı için geliştirilen uzun menzilli bir tanksavar füze sistemi. Yüksek teknolojisiyle tüm zırhlı tehditlere karşı etkili olan 160 mm. çapındaki UMTAS'ın, 8 km. azami ve 500 mt. asgari menzili var.
DÜNYA REKORTMENİ
2014 Haziran ve Ağustos aylarında yaptığı deneme uçuşlarında 27 bin feet irtifa ve 24 saat 34 dakika havada kalma süresiyle kendi sınıfında dünya rekorunun sahibi olan Bayraktar TB2, 12 metre kanat açıklığı ve 650 kg toplam kalkış ağırlığına sahip.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.