TÜRKİYE KENDİ İHA'SINI SİLAHLANDIRDI! SOSYAL MEDYA YIKILDI
Türkiye nihayet kendi milli İHA'sını sillahlandırdı. ABD, Çin, İsrail ve İran'ın ardından Türkiye kendi silahlı İHA'sını üreten 5'inci ülke oldu. Bu gelişme sosyal medyada olay oldu.

18 Aralık 2015 Cuma 10:36
İlk yerli üretim İnsansız Hava Aracı Bayraktar TB2 silahlandırıldı. Üzerine Roketsan'ın geliştirdiği anti tank füzesi takılan Bayraktar, dün atış testlerini başarıyla tamamladı.
Bu güzel gelişme sosyal medyayı yıktı geçti. Yerli İHA'ya milli füze takılması Twitter'da en çok konuşulan konular arasına girmeyi başardı.
Türk savunma sanayi bomba gibi bir gelişmeyle gündeme geliyor. Vatan Gazetesi'nden İker Akgüngör'ün haberine göre; TSK envanterine giren ilk yerli ve milli İHA Bayraktar TB2 yaklaşık bir yıldır süren çalışmalar sonunda silahlandırıldı. Bayraktar TB2 dün yapılan ilk atışlı testte attığı füzeyle hedefi tam isabetle vurdu. Bayraktar TB2'de mühimmat olarak Roketsan'ın geliştirdiği uzun menzilli anti tank füzesi UMTAS kullanıldı.

HEDEFİ 8 KM'DEN VURDU
Milli İHA bir süredir UMTAS füzesiyle yüklü olarak test uçuşları yapıyordu. Dün uçağın kanatlarına her biri 37.5 kg. ağırlığında olan iki füze takıldı. Saat 12.00 civarı havalanan milli İHA için alana 2x2 metre büyüklüğündeki hedef paneli yerleştirildi. Saat 14.30'da uygun atış pozisyonuna gelen Bayraktar TB2'deki lazer güdümlü füze, yer istasyonundaki operatör pilot tarafından 16 bin feet (yaklaşık 5 bin metre) irtifada, 8 kilometre uzaklıkta ateşlenerek hedefi yüzde 100 isabetle vurdu.

HEDEFİ TAM İSABET VURDU
Kale-Baykar İş Ortaklığı tarafından üretilen Bayraktar TB2'nin üreticisi Baykar Makina'nın Genel Müdürü Haluk Bayraktar, VATAN'a şöyle konuştu: "Savunma sanayinde milli ve özgün geliştirme modelinin ne kadar isabetli olduğunu bu aldığımız sonuçla gördük. TSK ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın büyük katkıları var. İlk atıştaki bu başarı Türk mühendislerinin alanlarında ne kadar yetkin olduğunu gösteriyor."
ABD 7 YILDIR BEKLETİYORDU
Bu gelişme Türkiye'nin uluslararası alanda da rahatlamasına neden oldu. Türkiye, 2008'den beri Amerika'nın ürettiği silahlı İHA'dan almak istemiş ama ABD Kongresi'nden onay çıkmamıştı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in Pentagon ve dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama nezdinde yaptığı girişimler sonuçsuz kalmıştı. ABD, son olarak İncirlik'te konuşlu iki predatörü silahlandırdı ve Suriye'deki IŞİD hedeflerine karşı kullandı. Uluslararası platformlarda ise Türkiye'nin Çin ya da İsrail'den silahlı İHA alacağı iddia edilmişti.

SADECE BE5 ÜLKE ÜRETİYOR
ABD, Çin, İsrail ve İran'ın ardından Türkiye kendi silahlı İHA'sını üreten 5'inci ülke oldu. Silahlı İHA'lar arasında dünyada en bilinen operasyonel sistem ABD'ye ait Predator ve Reaper'lar. İsrail de Hermes isimli silahlı bir İHA üretiyor. CH-3 isimli silahlı İHA'yı üreten Çinli ALIT firması, uçağın kanatları altında ikişer adet kısa menzilli AR-1 füzesi kullanıyor. İran ise Sadid-1 füzesiyle donatılmış Shahed 129 adlı İHA'yı 2013'ten beri seri olarak üretiyor. İran İHA'ları Sudan, Irak, Lübnan, Venezuela ve Suriye'ye ihraç ediyor.
TÜM ZIRHLARI DELİYOR
Bayraktar TB2'ye takılan ve Roketsan tarafından geliştirilen milli mühimmat UMTAS öncelikli olarak taarruz helikopteri kullanımı için geliştirilen uzun menzilli bir tanksavar füze sistemi. Yüksek teknolojisiyle tüm zırhlı tehditlere karşı etkili olan 160 mm. çapındaki UMTAS'ın, 8 km. azami ve 500 mt. asgari menzili var.
DÜNYA REKORTMENİ
2014 Haziran ve Ağustos aylarında yaptığı deneme uçuşlarında 27 bin feet irtifa ve 24 saat 34 dakika havada kalma süresiyle kendi sınıfında dünya rekorunun sahibi olan Bayraktar TB2, 12 metre kanat açıklığı ve 650 kg toplam kalkış ağırlığına sahip.
İskele Boğaziçi Köyü’nde Şap Hastalığı Şüphesi: Bakanlıktan Acil TedbirlerTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Boğaziçi Köyü İskele bölgesinde bir mandrada şap hastalığı şüphesi üzerine kapsamlı önlemler alındığını duyurdu.14 Aralık 2025 Pazar 18:37İSKELE
Hatice İntaç yazdı... "Doğanın İsyanı"Hatice İntaç yazdı... "Doğanın İsyanı"14 Aralık 2025 Pazar 17:59KIBRIS
ARUCAD 5. Eğitim Çalıştayı yapıldıArkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD), Kuzey Kıbrıs’taki lise ve ortaokul öğretmenlerine yönelik 5. Eğitim çalıştayı yapıldı.14 Aralık 2025 Pazar 17:56ARUCAD
Doğanın Şifası Bu Kitapta ToplandıProf. Dr. K. Hüsnü Can Başer, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” adlı yeni kitabı ile bitkilerin şifalı ve aromatik özelliklerine ışık tutan kapsamlı bir eser daha ortaya koydu.14 Aralık 2025 Pazar 17:54YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Bağımsızlık Yolu 11 Yaşında!Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu, örgütlü mücadelenin temellerinin atılışının 11. yıl dönümü dolayısıyla dayanışma yemeği düzenledi.14 Aralık 2025 Pazar 17:52KIBRIS
Meclis Genel Kurulu yarın bütçe görüşmelerine devam edecekCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yarın saat 10.00’da toplanarak Hukuk Dairesi, Kamu Hizmeti Komisyonu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçelerini ele alacak.14 Aralık 2025 Pazar 17:50KIBRIS
13. Maaşlar ödeniyor13’üncü maaşlar ayın 25’i ve 26’sında yatırılacak14 Aralık 2025 Pazar 17:46KIBRIS
Lefkoşa'da uyuşturucu operasyonuLefkoşa Polis Müdürlüğüne bağlı Cürümleri Önleme Şube Amirliği Ekipleri Lefkoşa’da bir evde yaptığı aramada 30 gram hintkeneviri bulması olayıyla ilgili 4. Bir kişi daha tutuklandı.14 Aralık 2025 Pazar 12:02LEFKOŞA
Yılbaşı eğlencesi cep yakıyor, işte fiyatlar!İşte sanatçıların sahne alacağı oteller ve yılbaşı programları14 Aralık 2025 Pazar 11:48YAŞAM
İskele'de kaza!İskele'de kaza!14 Aralık 2025 Pazar 11:48KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.