TÜRK TELEKOM’DAN 5G KİTABI
Türk Telekom 5G alanındaki bilgi ve tecrübelerini, kamuya ve özel sektöre referans olacak “5G Beyaz Kitap”a aktardı.

26 Ağustos 2018 Pazar 20:28
Türk Telekom Strateji, Planlama ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yaman Er, Türk Telekom’un dünya çapında patentini aldığı 20’nin üzerinde 5G tabanlı ürün ile geleceğin teknolojilerini şekillendirmeyi sürdürdüğünü belirtti.
Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim şirketi Türk Telekom, “5G Beyaz Kitap”ı hazırlayarak Türkiye’nin 5Gyol haritasına ışık tuttu. Türk Telekom bir yandan da uluslararası arenada geleceğin teknolojilerini geliştirmek üzere kurulan 5GPP, Networld 2020, ETSI NFV ve ONF (Open Network Foundation) gibi saygın oluşumlarda yer alarak 5G teknolojilerinin ve standartlarının geliştirilmesi kapsamında küresel oyuncularla birlikte çalışmalarını sürdürüyor.
Türk Telekom Strateji, Planlama ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yaman Er, haberleşmenin insan hayatındaki anahtar rolünün, dijitalleşmeyi ilerleten her yeni teknolojide daha fazla arttığını söyledi. 5G’nin (5. Nesil), haberleşme teknolojisinin giderek genişleyen kullanım alanlarını daha da ileriye götürdüğünü belirten Er, “5G Haberleşmeyi ‘insandan insana’, ‘insandan makineye’ ve ‘makineden insana’ gibi kullanımların ötesine taşımayı hedefliyor. Örneğin, elektriğin hayatımıza girmesi ilk olarak aydınlatma ile başlamıştı. Bugün ise elektrik, bu sınırlı amacın çok ötesine taşmış, insanın içinde bulunduğu ve hatta bulunmadığı ama elinin değdiği, tasarladığı her alana yayılmış durumdadır. Bugün de benzer bir dönüşümün evresindeyiz” dedi.
5G’nin temel vaadinin mobil ağların yarattığı servis ve uygulamaların artan ihtiyaçlarını karşılamak ve haberleşme teknolojilerini hayatın her alanına genişleterek “her nesneye” haberleşme yeteneğini kazandırmak olduğunu ifade eden Er, bu yeniliklerin hayatın her alanına iletişimi ulaşılabilir kılacağını vurguladı.
5G şebekesi bölüm bölüm büyüyecek
5G sistemlerinin 2020 ve 2030 yılları arasında yaygın kullanıma geçmesinin hedeflendiğini hatırlatan Fırat Yaman Er, şunları aktardı: “5G’nin geliştirilme sürecinin önceki 2G, 3G ve 4G mobil nesillerine göre farklı bir düzlemde ilerlediğini söylememiz gerekir. 5G şebekesinin önceki mobil nesillerden farklı olarak kullanım alanlarına bağlı olarak zamanla ve bölüm bölüm büyüyeceği ve yaygınlaşacağı bir yapıdan söz edebiliriz. 2020 yılına kadar bugünkü trafikten çok daha fazla trafiğin geçeceği ve bunun neredeyse %75’inin video olacağı bir şebekeye ihtiyaç var.”
5G gelir büyümesinin önünü açacak
5G’nin hem gelişim sürecinde hem de tam anlamıyla hayata geçtikten sonra, gelecek neslin teknoloji ve dijital topluluğunu çatısı altına alan global bir platform oluşturacağını dile getiren Er, şöyle konuştu: “Operatörler, değer zincirinin basamaklarından birine odaklı gelir elde etmelerinin yanı sıra, 5G sayesinde zincirin her bir basamağını benimseyerek daha fazla büyüyebilir, fazladan gelir akışı sağlamak adına, ağ geliştiricileri servis sağlayıcıları ve hatta servis yaratıcıları olabilirler. Şebeke altyapısı, operasyonel beceri ve müşteri güvenine yatırım sonucunda operatör şirketlerinin standart pazar paylarının ötesinde daha değerli bir alana yayılabilecekler. 5G’nin uygulandığı teknolojiler; otomasyondan, akıllı şehirlere, sanal gerçekliğe kadar hayat standartlarımızı geliştirecek. Global seviyede ekonominin büyümesine katkı sağlayarak, yeni iş alanlarının açılmasına yarayacak.”
5G denemeleri programı başladı
Önümüzdeki yıllarda 5G ürünlerine ve uygulama alanlarına aktif olarak geçiş sağlanarak, 2020 yılında 5G’nin kurulumunun temellerinin atılmasının beklendiğini ifade eden Fırat Yaman Er, şunları kaydetti: “Özel sektör tarafından ilerletilmesi beklenen dikey alanlar ve platform deneme çalışmalarının AB tarafından birkaç alanda hızlandırmak amacıyla destek verilmesi bekleniyor. Ayrıca 5G Deneme Şehirleri programı ile de aday şehirlerde 5G teknolojilerin kullanıma sokulmasıyla deneyimin genişletilmesi amaçlanmıştır. Bunları desteklemek için de 5G PPP ikinci ve üçüncü faz projelerinde prototip, deney ve denemelerin önemini artırdı. Türk Telekom kurucu üyelik ile katkı verdiği 5GTR konsorsiyumu ile bu çalışmalara dahil olmuştur.Ayrıca, Türk Telekom 5G PPP’de kurucu yönetim kurulu üyesi ve Open NetworkingFoundation kurum üyesi olarak 5G teknolojilerinin geliştirilmesi ve standartlarının oluşturulması kapsamında global oyuncularla birlikte çalışmalarına devam ediyor. Türk Telekom iştiraki Argela’nın ABD’deki şirketi Netsia aracılığı ile de mobil şebekeyi sanal ve programlanabilir bir şekilde dilimleyerek yoğun kullanımlı yerlere var olan kapasiteyi daha verimli dağıtabilen ProgRAN ürünü ile dünya genelinde kullanılacak 5G uyumlu baz istasyonlarını tasarlıyor; 5G yazılımlarını kodluyoruz. Böylece 5G’nin küresel standartlarına Türk Telekom olarak katkı yapıyoruz.”
Türk Telekom’un hazırladığı “5G Beyaz Kitap”a göre 5G neler getirecek?
Yüksek hız: Gigabit ve üstü hızlar, ultra yüksek çözünürlükteki içeriklere ulaşabilmeyi ve sanal gerçeklik uygulamalarını kullanabilmeyi sağlamakla beraber; 10 Gbps hızlar mobil bulut servislerinin önünü açacak.
Düşük gecikme: Ağdaki gecikmelerin 1 milisaniyenin altında tutulması, gerçek zamanlı mobil kontrol ve uzaktan araca haberleşme uygulamalarının gerçekleşmesine olanak sağlayacak.
Yüksek kapasite: 5G ile sağlanan yüksek erişim kapasitesi, yüz milyarlarca aygıta sürekli olarak ulaşabilmeyi mümkün kılacak. Şimdiki kapasiteden 1.000 kat fazla kapasiteye sahip birim alana ulaşacak.
Enerji verimliliği: Enerji verimliliğinde ulaşılacak 1.000 kata varan iyileştirmeler, cihazların pil sorunlarını hemen hemen ortadan kaldıracak. En az 10 yıl pil ömrüne sahip sensör cihazlar hedefleniyor.
Yüksek Coğrafi Kapsama ve Erişim: 5G için şart olan coğrafi kapsama ve kesintisiz bağlantı, iş planlarının ve ekonomik getirinin artmasına olanak sağlayacak.
“5G Beyaz Kitap”ın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Erhürman ve eşi Nilden Bektaş Erhürman, Cumhurbaşkanlığı’nda bayram tebriği kabul ettiErhürman ve eşi Nilden Bektaş Erhürman, Cumhurbaşkanlığı’nda bayram tebriği kabul etti20 Mart 2026 Cuma 12:58KIBRIS
Basketbol Federasyon Kupası’nda Kuralar Çekildi: İlk Maçlar 23 Mart’ta Başlıyor2025 Yılı Federasyon kupasını finalde Gönyeli Koop Bank ile oynayan Caesar Larnaka Gençler Birliği SK kazanmıştı.20 Mart 2026 Cuma 12:51BASKETBOL
Türkiye balistik füzelere karşı nasıl korunuyor?İran'dan Türkiye'ye atılan üç füze NATO sistemleri tarafından düşürüldü. Türkiye balistik füzelere karşı kendisini nasıl savunabilir? Malatya'daki Kürecik üssü neden kritik? S-400'ler neden kullanılamıyor?20 Mart 2026 Cuma 12:43TÜRKİYE
Etkili Yağış BekleniyorMeteoroloji Dairesi, bugün, 12.00-17.00 saatleri arasında “etkili yağış” beklendiğini belirterek yetkilileri ve vatandaşları uyardı.20 Mart 2026 Cuma 12:26HAVA DURUMU
YDÜ Kampüsünde yayalara çarptılar!Kaza sonucu yaralanan her iki yaya, kaldırıldıkları Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yapılan tedavilerinin ardından acil serviste müşahede altına alınmıştır. Soruşturma devam ediyor.20 Mart 2026 Cuma 12:21YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Paşaköy Vadili yolunda trafik kazasıPaşaköy Vadili yolunda trafik kazası20 Mart 2026 Cuma 12:20KIBRIS
Alkollü sürücü kaza yaptıKazada yaralanan olmazken, PA 511 plakalı araç sürücüsü Hasan AKÇAM aleyhinde alkollü araç kullanıp trafik kazasına sebep olmak suçlarından yasal işlem başlatılmıştır. Soruşturma devam ediyor.20 Mart 2026 Cuma 12:19KIBRIS
Tabanca gösterdi şiddet tehtidinde bulunduGazimağusa’da çıkan tartışma kavgaya dönüştü; bir şahıs tabanca göstererek tehdit etti, 3 kişi tutuklandı.20 Mart 2026 Cuma 12:07GAZİMAĞUSA
İran Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü öldüİran Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü Ali Muhammed Naini, ABD ve İsrail'in düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti.20 Mart 2026 Cuma 11:46ORTADOĞU
Kıbrıs'taki İngiliz üsleri kapanacak mı?Kıbrıs'ta İngiliz üslerine yönelik tepkiler, Rum lider Nikos Hristodulidis üzerindeki baskıyı artırıyor. Hristodulidis, Ortadoğu krizi sonrası üslerin statüsü ve geleceğini İngiltere ile konuşmak istediğini söyledi.20 Mart 2026 Cuma 11:41KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.