19 Nisan 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara14°C

'TÜRK PAPA' VE 2. JOHN PAUL AZİZ İLAN EDİLDİ

'Türk Papa' ve 2. John Paul aziz ilan edildi

28 Nisan 2014 Pazartesi 10:26

“Türk Papa” olarak da anılan eski Papa 23. John ve Papa 2. John Paul dün Vatikan’da yapılan törenle Katolik Kilisesi’nin en önemli unvanlarından azizlik mertebesine yükseltildi.

Vatikan’daki San Pietro Meydanı’nda yapılan tören dünyanın her yerinden gelen 1 milyona yakın kişi tarafından izlendi. Roma merkezine kurulan dev ekranlarla da tören canlı olarak yayınlandı. Törende 10 bin güvenlik görevlisi görev yaptı. Törenin 7 milyon Euro’ya mal olduğu belirtiliyor.

Törene 24 devlet başkanı ve kraliyet ailesi temsilcisi, 10 başbakan, 40 bakan ve bakan yardımcısı olmak üzere toplam 122 yabancı yetkili de katıldı. İki papanın birden aziz ilan edilmesi Vatikan tarihinde ilk kez gerçekleşti. Her iki Papa’nın aziz ilan edilmesi için geleneksel süreçte istisna yapıldı.

Kurallara göre bir kişinin aziz ilan edilmesi için iki mucize gerçekleştirmesi gerekiyor. Ancak bir mucize gerçekleştirdiğine inanılan Papa 23. John’a da popülerliği ve kilisede yaptığı reformların da katkısıyla azizlik unvanı verilmesi kararlaştırıldı.

Papa olmadan önce 1935-1944 yılları arasında Türkiye’de Vatikan’ı temsilen görev yapan 23. John (Papa Roncalli), bu yüzden “Türk Papa” olarak da anılıyor. 23. John, Türkiye ve Yunanistan’da görev yaptığı sırada Yahudileri soykırımdan kurtarmak için “transit vize” vermiş olmasıyla da takdir görüyor.

Mehmet Ali Ağca'nın 1981'de suikast ile öldürmek istediği Papa 2. John Paul için de, ölümünden sonra beş yıl geçmesi beklenmeden azizlik süreci başlatıldı. Suikast gişiminden kurtulan ve 2005'te ölen 2. John Paul’ün bir Fransız rahibeyi Parkinson’dan ve Kosta Rikalı bir kadını ölümcül bir beyin hastalığından kurtardığına inanılıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA