23 Nisan 2024
  • Lefkoşa32°C
  • Mağusa31°C
  • Girne27°C
  • Güzelyurt32°C
  • İskele31°C
  • İstanbul23°C
  • Ankara25°C

TURİZM ÜLKESİNDE ACEMİ ELEMANLAR

Turizm ülkesinde acemi elemanlar

08 Ekim 2014 Çarşamba 18:28

OTEM'E İHTİYAÇ VAR

Turizm Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösteren ve faaliyette olduğu dönemde otelcilik ve yeme içme sektörüne bin civarı kobi, garson, aşçı kazandıran eski  Otelcilik Turizm Eğitim Merkezi’ne (OTEM), ülkede ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor.

ÜLKE TURİZMİ İÇİN ŞART

Ülkemizin tanınmış turizmcilerinden Mustafa Şah, bir dönem müdürlüğünü yaptığı OTEM’i gazetemiz Detay’a anlattı. OTEM’in yeniden faaliyete geçirilmesinin ülke turizmi için gerekliliğini dikkati çeken Mustafa Şah, bunun yeme içme sektörünü ciddi anlamda rahatlatacağına işaret etti.

OTELLERDE KALİFİYE ELEMAN YOK

OTEM'in kapatılmasının ardından sektörde kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını belirten Şah, yeme içme ve otelcilik sektöründe acemi elemanlar olduğunu, dolayısıyla uygulamalı alt seviyede yetişmiş elemanlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.  

Oshan SABIRLI

Otelleri ile ünlü turizm ülkesi KKTC'de, bir dönem Turizm Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösteren ve 2003 yılında kapanan Otelcilik Turizm Eğitim Merkezi’ne (OTEM) ülkede ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor.

Turizm Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösteren ve otelcilik ve yeme içme sektörüne Bin civarı kobi, garson, aşçı yetiştiren eski OTEM’in ülke turizmi açısından önemi vurgulanıyor.

Ülkemizin tanınmış turizmcilerinden Mustafa Şah, Eski Otelcilik Turizm Eğitim Merkezi’ni (OTEM) gazetemize anlattı.

Turizmci Mustafa Şah, faaliyette olduğu dönemde müdürlüğünü yaptığı OTEM ile ilgili Oshan Sabırlı’nın sorularını yanıtladı.

OTEM’in açılmasının şart olduğunu vurgulayan Mustafa Şah, bunun yeme içme sektörünü ciddi anlamda rahatlatacağına işaret ederek, ülkede kalifiye eleman olmadığı, yeme içme ve otelcilik sektöründe sokaktan alınma adamlar olduğunu, dolayısıyla uygulamalı alt seviyede yetişmiş elemanlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Detay: OTEM nedir ve bugüne kadar ne idi?

Mustafa Şah: OTEM Otelcilik Turizm Eğitim Merkezi'nin kısa ismidir. 1974'te bizimle, ben ve ekibimle birlikte başladı. Ve hakikaten emeklilik günüme kadar, arkadaşlarla birlikte bu işi yani bu ülkenin en çok ihtiyaç duyulan temel eğitimi vererek, kobiler, garson, aşçı vs yetiştirip sektöre kazandırmak için uğraştık. Zaten sektöre bakıldığında 74 yılına kadar yetişmiş elemanlar hemen hemen hiç yoktu. Amaç, eleman yetiştirmek ve mevcut otellere bu elemanları dağıtarak, turistlere hizmet vermekti. Herhangi bir turistik tesiste işe başlandığında yabancılık çekilmemesi için, herkes rotasyon usulü, bulaşık, servis, mutfağa girerlerdi, hatta çöp işine de verilirlerdi. Hijyen amaçlı çöp olayı dahi ders olarak verilirdi. Zaman içerisinde bir yıllık kurslara ilaveten, ön büroyla birlikte aşçılığın iki yıllık bir müfredatla öğretilebileceğini düşündük. Birinci yıl ana temaları mutfak sanatları olarak uygulamalı öğretilir, ikinci yıl ise seçtiği konularda eğitim verilirdi. Ders kapsamında öğrenme amaçlı, servis bölümündeki elaman, mutfağa da gönderilirdi, örneğin mutfaktaki bir elemana ise müşteri pozisyonunda servis yapılıyordu. Yani böylelikle herkes her şeyi öğrenmek durumundaydı.

Detay: OTEM ne zaman kapandı?

Mustafa Şah: Ben emekli olana kadar 2008'e kadar oradaydım. Sanırım 2003'e kadar devam etti. Ondan sonra bizim de anlayamadığımız bir takım şeyler oldu ve siyasiler tarafından ihmal edilmeye başlandı. Turizm Bakanlığı'na bağlıydı. Bize ait bütçeyi de göremiyorduk. Biz türlü sıkıtılar çektik.

Detay: Eğitim verdiği süre boyunca, OTEM yaklaşık kaç öğrenci yetiştirdi?

Mustafa Şah: Hatırladığım kadarıyla 900 - 1000 arası öğrencimiz piyasada olması lazım. En ideal otelcilik okulu uygulamalı olacak. Hatta onun yan tesis olarak bir otelci olacak. Nitekim biz bunu Maraş'ta yapmaya çalıştık. Şimdiki Palm Beach'i biz açtık.

Detay: Ülkenin başarılı turizmcilerden, OTEM mezunu olanlar var mıdır?

Mustafa Şah: Evet tabii ki, birçok isim var.

Detay: OTEM, yerini sanki üniversitelerin turizm bölümlerine bırakmış gibi gözüküyor. Öyle midir?

Mustafa Şah: Öyle gözüküyor ama öyle değil. Çünkü ben aynı zamanda GAÜ’de ders veriyorum. Oradaki farklı bir olaydır.

Detay: OTEM şuanda ülke şartlarında bir ihtiyaç mıdır?

Mustafa Şah: OTEM her koşulda ülkemizde şarttır. Yalnız bizim ülkemizde değil dünyanın her yerinde turizm, otelcilik varsa, kesinlikle OTEM’den uygulamalı alt seviyede yetişmiş elemanlara ihtiyaç vardır. Büyük bir ihtiyaçtır.

Detay: OTEM’in yeniden açılması ülkeye ne getirebilir?

Mustafa Şah: OTEM’in açılması zaten şarttır. Yeme içme sektörünü gerçekten rahatlatacaktır. Çünkü şuanda ülkemizde kalifiye eleman yoktur, sokaktan alma adamlar vardır.

otem (4)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA