26 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele21°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara22°C

TURİZM DEVLET ELİYLE KATLEDİLİYOR

Turizm devlet eliyle katlediliyor

18 Temmuz 2014 Cuma 11:59

Biri Sosyal Sigortalar, diğeri İhtiyat Sandığı, bir öteki ise Eğitim Bakanlığı’na ait olan üç otel, yıllardan beri atıl bir vaziyette çürümeye terk edildi.

İktidarlar her değiştiğinde, turizmden sorumlu bakanlar ve makamların ilk demeçleri “patlatılacak” olan turizme yöneliktir. Ancak “icraatlar” başladığı andan itibaren her zamanki gibi dağın fare doğurduğu ortaya çıkıyor.

İkisi Gazimağusa, bir diğeri ise Karpaz bölgesindeki, zamanında ekonomiye, turizme büyük hizmetleri geçen 3 üç güzel otel şimdi, birer utanç abidesi gibi oldukları yerde görenlerin yüzüne çarpıyor.

Sosyal Sigortalar Dairesi’ne ait olan Mağusa’daki Sea Side otel çevresiyle birlikte her geçen gün çürürken, bir zamanların gözde tatil mekânlarından olan Mimoza otel de aynı Sea Side ile kaderi paylaşıyor.

Ülkeye turizmci yetiştirtirken diğer yandan da işsizliğin en yoğun şekilde yaşandığı Karpaz bölgesinde istihdam yaratan Kumyalı Uygulamalı Turizm Okul ve Oteli de 2004 yılından beri çürüyor.

İşte “turizmi patlatan” devlet politikalarının “eserleri”

 

Varan 1: Sea Side Otel

Sea Side4Otel harabe, sahil enkaz yığını

Her zaman parasızlıktan yakınan Sosyal Sigortalar’a ait Sea Side Oteli, 2006 yılından buna yana kaderine terk edildi… Otel bakımsızlıktan harabeye dönerken, çevresi de dozerler tarafından kazılarak güzelim sahil moloz yığınına dönüştürüldü

Mağusa’nın sahil şeridinde yer alan ve Salamis Bay Conti’ye komşu olan Sosyal Sigortalar’a ait, Seaside Otel, yaklaşık sekiz yıldan beri atıl vaziyette duruyor.

Eski kiracının oteli 2006 yılında terk etmesi sonrasında, yeni bir kiralamaya gidilmediği için, kendi kaderine terk edilen bu güzel otel, adeta harabeye dönüştü.

Otel her geçen gün bakımsızlık nedeniyle daha da yıpranırken, çevresindeki sahil şeridi de son zamanlarda dozerler tarafından kazılarak moloz yığınlarının altında kaldı.

Ülkemizin bir dönemler gözde otelleri arasında yer alan Seaside Otel’i görenler, hayalet kent Maraş’taki otellerden çok daha kötü göründüğünü söylerlerken, deniz ve rüzgar etkisiyle taşıyıcı sistemi de zarar gören otel tehlike arz etmeye de başladı.

Bazı balıkçılarında barınak haline getirdiği Seaside Otel’in güzel sahili şu sıralar (MHA)

Varan 2: Mimoza Otel

Mimoza6Mimoza’yı boşalttılar, kaderine terk ettiler

İş adamı Cafer Gürcafer’in kirasındayken şartlara uyulmadığı gerekçesi ile tahliye kararı verilen mimoza otel’in şu andaki görüntüsü içler acısı.

İşadamı Cafer Gürcafer’in işletmesindeyken, sözleşme şartları yerine getirilmediği gerekçesiyle mahkeme kararı alınarak İhtiyat Sandığı’na iade edilen Mimoza Otel, hemen yanı başındaki ve yine bir devlet kurumuna ait olan Sea Side Otel gibi kaderine terk edilmiş atıl bir vaziyette duruyor. İşletmesi için açılan ihale süreci 2 Temmuz’da dolan Mimoza Otel’e herhangi bir talip çıkmaması, otelin durumunun daha da kötüye gideceği sinyallerini veriyor.

Otelin atıl ve ekonomiden koparılmış bir şekilde kalması karşısında ise mal sahibi durumundaki İhtiyat Sandığı’nın müdür ve yönetim kurulu, otel ile ilgili bir sonuç üretmek bir yana, kaderi hakkında bile bir karar üretmediler.

Beklemeye aldılar

İhtiyat Sandığı müdürü Erman Yaylalı daha önce yaptığı açıklamada Otel’in şu anda İhtiyat Sandığı dairesinin malı olduğunu ve önümüzdeki günlerde yönetim kurulunun tekrar yeniden toplanarak değerlendirme yapacaklarını söyledi, ancak tarih belirtmedi. Otel’in boşaltılmasının üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen Mimoza Otel tamamen kaderine terk edildi.

Neler yaşanmıştı?

Geçmişte işadamı Cafer Gürcafer’in işletmesinde bulunan Mimoza Otel, sözleşme şartları yerine getirilmediği gerekçesiyle İhtiyat Sandığı’na geri iade edilmişti. İçerisinde turistlerin bulunduğu bir esnada haciz memurlarının gelip oteli boşaltmaları turizm adına tam bir utanç tablosu oluşturmuş, olay büyük tepki toplamıştı.

Otel’in İhtiyat Sandığı dairesine iade’sinin ardından aynı yıl otel ile ilgili yeniden ihaleye çıkılmış, ‘European Ltd’ isimli şirket ihaleyi 2012 yılında kazanmıştı. Ancak, bu süre içerisinde gerekli yasal mevzuatlar yerine getirilmeyerek, ihale İhtiyat Sandığı Dairesi Yönetim Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Bakanlar Kurulu onayına sunulmamıştı.

İş uzayınca ihaleyle ilgili evraklar kayboldu

UBP Hükümeti döneminde gerekli mevzuatlar yerine getirilmeyen ihale yasallaşmamış, süreç içerisinde ihaleye yönelik ilgili evraklar ve yönergelerin kayıp olduğu fark edilerek, yeniden ihaleye çıkılma kararı alınmıştı.

Otel ile ilgili Mayıs ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar ve İhtiyat Sandığı Dairesi Yönetim Kurulu tarafından yeniden ihaleye çıkılarak, Merkezi İhale Komisyonu’nda teklif kabulüne başlanmıştı. Ne yazık ki aynı Sea Side Otel’de olduğu gibi, Mimoza için de 2 Temmuz’da Merkezi İhale Komisyonu tarafından açılan teklif kutusundan herhangi bir teklif bulunmamıştı.(MHA)

Varan 3: Kumyalı Uygulamalı Turizm Okul ve Oteli

Turizm Uygulama Oteli de “kayıplar” listesinde

Kumyalı’da uzun süredir atıl vaziyette olan Turizm Uygulama Oteli de devlet kurumlarına bağlı diğer iki otel gibi unutulmuş görünüyor. Turizmciler, 2003-2004 yılından beri atıl durumda olan otelin turizme yeniden kazandırılması gerektiğini ısrarla söylüyorlar ancak, bu konuda herhangi bir adım atılmıyor.

Faaliyette olduğu dönemde, bölgeye turizm ve ekonomik açıdan büyük katkı sağladığı bilinen Kumyalı Turizm Meslek Lisesi’ne bağlı Kumyalı Turizm Uygulama Oteli’nin içler acısı durumu, tepkiye neden oluyor.

Deniz kenarında olan tesisin atıl vaziyette, kapalı halde durması, özellikle Kumyalı’ların büyük rahatsızlık duymasına neden oluyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA