23 Kasım 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa12°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele12°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara12°C

TÜR-SEN 23. GENEL KURULU YAPILDI

Hükümete sert eleştiriler

TÜR-SEN 23. Genel Kurulu yapıldı

10 Ocak 2015 Cumartesi 13:47

ÇALIŞMA BAKANI GÜRPINAR: “HÜKÜMETİN GÜNDEMİNDE ÖZELLEŞTİRME YOK. ÖZERKLEŞTİRME İÇİN KURUMLARIN MALİ YAPISI DÜZELTİLMELİ”

“1 OCAK 2011 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİREN YASANIN ÇALIŞANLAR ARASINDA HAKSIZLIK YARATTIĞIYLA İGİLİ DÜŞÜNCELERİMİZ DEĞİŞMEDİ.. .”

“ALT BAREMDEKİKELERE REFAH ARTIŞIYLA ARADAKİ FARKI KAPATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

BIÇAKLI:” ÇALIŞANLARIN DURUMU HER GÜN DAHA KÖTÜYE GİDİYOR”

“MUHALEFETTEYKEN FARKLI KONUŞAN SİYASİ PARTİLER HÜKÜMETTE FARKLI DAVRANIYOR”

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (Türk-Sen) 23. Olağan Genel Kurulu yapıldı.

Girne Dome Otel’de bu sabah toplanan ve açılışına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’ın da katıldığı genel kurulda, Federasyon’un yönetim kurulu üyelikleri, üst kurul delegeleri ile icra kurulu üyeleri de belirleniyor.

BIÇAKLI

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı olağan genel kurulun açılışında hükümet ortaklarını eleştirdi.

Türk-Sen’in bir önceki kurulunun 3,5 yıl önce yapıldığını kaydeden Bıçaklı, çalışanlar açısından her dönemin bir önceki dönemi aratır duruma geldiğini söyledi.

Siyasi partilerin seçim bildirgelerine, vaatlerine ve hükümet programlarına dikkat çeken Bıçaklı, KKTC’de siyasi partilerin muhalefette başka, hükümette başka davrandıklarını ileri sürdü.

Bıçaklı, hükümetteki iki siyasi partinin muhalefette iken kendileriyle birlikte özelleştirme ve 2011 yılında yürürlüğe giren Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın karşısında olduklarını birlikte eylem ve miting yaptıklarını, Meclis’e Özerkleştirme Yasa Tasarısı sunduklarını belirtti.

Bıçaklı, hükümet ortaklarının bütün bunlara rağmen söz konusu yasayı neden iptal etmediklerini,  Özerkleştirme Yasası’nı neden ileriye götürmediklerini sordu.

“Devlette para yok,  bütçede sıkıntı var” mazeretlerini kabul etmediklerini vurgulayan Bıçaklı, “ Milyarlarca lira vergi, bağışında bulunuyorsan senin ekonomik problemin yoktur” dedi. Bıçaklı, hükümete gelenlerin mazeret üretme hakkı olmadığını söyledi.

KKTC’nin sendikalar cumhuriyeti olduğu iddialarına katılmadığını söyleyen Bıçaklı, özel sektörde sendikalaşmanın neredeyse sıfıra yakın olduğunu, kamudaki sendikalaşma oranının ise yüzde 35 olduğunu, aslında tüm çalışanlara sendikalı olma zorunluluğu getirilmesi gerektiğini söyledi.

“SİGORTALILAR 3. SINIF VATANDAŞ”

Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı Sosyal Sigortalıların;  memur ve işçi arasındaki farklı uygulamalar nedeniyle ülkede 3. sınıf vatandaş muamelesi gördüğünü, emekli olan memur emekli maaşını hemen almaya başlarken Sosyal Sigorta emeklisinin bir ay daha beklediğini kaydetti.

ASGARİ ÜCRET

Bıçaklı,  net bin 550 TL olan asgari ücret ile 4 kişilik bir ailenin yaşamını insanca sürdürmesinin mümkün olmadığını, ülkede asgari ücretin altında binlerce insanın çalıştırıldığını belirtti.

KIBRIS KONUSU

Bıçaklı,  Türk-Sen’in Kıbrıs konusundaki duruşunun net olduğunu, iki bölgeli, iki toplumlu kalıcı ve yaşayabilir bir federasyondan yana olduğunu kaydetti.

“Türk-Sen emek ve barıştan yana taraftır” diyen Bıçaklı, Kıbrıs sorunun çözümü için üzerlerine düşen görevi geçmişte olduğu gibi yapamaya hazır olduklarını söyledi.

FELEK

Konuk sendikalar adına konuşan Devrimci Genel-İş Sendikası Başkanı Hasan Felek de,  tüm dünyada emeğin değersizleştirilmeye çalışıldığını belirterek,  emeğin ve insanın yanında durmaya devam edeceklerini söyledi.

Felek,  tüm sendikaların emeğin değer kazanması için ortak mücadele vermesi gerektiğini, ülkede bireycilik ve bencilliğinin alıp başını gittiğini savundu.

Felek, ülkede binlerce insanın asgari ücretin altında günde en az 10-12 saat çalıştırıldığını anlattı.

2015 yılında “göç yasası” olarak nitelendirilen yasanın yarattığı adaletsizliğin ortadan kaldırılması için mücadelelerinin süreceğini ifade eden Felek,  büyük tehlike olarak gördüğü özelleştirmeye tüm sendikaların karşı çıkması gerektiğini kaydetti.

Felek, özel sektörde sendikaların örgütlenmesinin zorunluluk olması gerektiğini ifade etti.

GÜRPINAR:” 2014 YILI SIKINTILI BİR YIL OLDU”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, 2014 yılının çalışma koşulları, çalışanların hak ve menfaatleri açısından geçmiş yıllardaki uygulamanın devamının etkisiyle sıkıntılı bir yıl olduğunu ifade etti.

Gürpınar 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın çalışanlar arasında ikilik ve yeni işe girenler için haksızlık yarattığı düşüncelerinin değişmediğini, hükümetin de aynı düşündüğünü söyledi.

Gürpınar söz konusu yasanın; barem tabloları ve toplu iş sözleşmesi açısından sıkıntılar yarattığını kaydetti.

Barem uygulamasının 2011 yılından itibaren başladığını, bütçenin de ona göre hazırlandığını anlatan Bakan Gürpınar, burada süreci öngörmek gerektiğinin altını çizdi.

2015 yılında hayat pahalılığının eşit dağıtılması uygulamasının iyileştirme yönünde atılan bir adım olduğunun altını çizen Gürpınar,  2011 yılından itibaren kamuda işe başlayanlara verilecek ilave refah artışı payının eski ve yeni baremler arasındaki uçurumun kapatılması yönünde diğer bir adım olduğunu, amaçlarının iki barem arasındaki farkı kapatmak olduğunu belirtti.

Gürpınar, mevcut yasada toplu iş sözleşmesine kısıtlama getiren uygulamaya ilişkin düzenleme getiren yasa tasarısının gündemde olduğunu belirtti.

“ÖZELLEŞTİRME YOK”

Bakan Gürpınar,  hükümetin gündeminde özelleştirme bulunmadığını, ancak özerkleştirme yapabilmek için de ilgili kurumların mali yapılarının düzeltilmesi gerektiğini kaydetti.

Gürpınar,  borç içinde ve devlet katkısı yapılan kurumlarda gerçek anlamda bir özerkleştirme uygulanamayacağını söyledi.

SOSYAL SİGORTALILAR

Gürpınar,  Sosyal Sigortalıların emeklilik haklarını elde etmelerine ilişkin yasada değişiklik yaptıklarını ve Savcılık’tan görüş beklediklerini kaydetti.

Sosyal Sigortalar’ın uzun yılların birikimiyle mali dengesizliği bulunduğunu söyleyen Gürpınar, kurumun aşılamayacak sorunu bulunmadığını belirtti.

Kurumun 750 milyon TL bütçesi bulunduğunu ve gelir-gider dengesinin son bir yıldaki açığının 25-26 milyon TL olduğunu anlatan Gürpınar, bunun dışında kurumun 2010 yılında itibaren bankalardan borçlanma şeklinde oluşan borç stoğu bulunduğunu anlattı.

Gürpınar, geçmiş dönemde kısa süreli olan ve maliyeti yüksek olan borçlanmayı, 2015 yılı için  daha uzun süreli ve maliyeti daha düşük borçlanma şeklinde yapılandırdıklarını söyledi.

Gürpınar, 2015 yılında Sosyal Sigortalar’ı iyileştirme adına iki adım üzerinde duracaklarını kayıt dışı istihdamı önlemek adına etkin denetimler gerçekleştirileceğini belirtti.

Gürpınar diğer yandan Sosyal Sigorta yatırımlarının; realitenin dışında çok yüksek bir oranda asgari ücret üzerinden gösterildiğini belirterek, bu durumun hem kuruma hem yatırım yapılan çalışana büyük zarar verdiğini belirtti.

Gürpınar, 2015 yılında Sosyal Sigorta yatırımlaırnın gerçek ücret üzerinden yapılmasını sağlayacakarını söyledi.

Gürpınar, iş sağlığı ve güvenliği için de 6 maddelik bir yol haritası öngördüklerini,  bir kısmı idari düzenlemeler içeren tedbir paketinin Meclis’e sevk edileceğini anlattı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA