28 Mart 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele17°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara14°C

TUNCELİ VE ANTAKYA'DA ÇATIŞMALAR YAŞANDI

Tunceli ve Antakya'da çatışmalar yaşandı

05 Haziran 2013 Çarşamba 03:50

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinden sonra yaptığı basın toplantısındaki ifadelerinden bazıları şöyle:

Gezi Parkı protestolarının başlangıcı

"O ilk olayda çevre duyarlılığıyla hareket edenlere karşı yapılan aşırı şiddet gösterisi yanlıştır o insanlarımızdan özür diliyorum. Ama sokaklarda tahribat yapanlara özür borcumuz olduğunu düşünmüyorum."

"Şiddet içermeyen gösterileri saygı ve sağduyu içerisinde takip ettiğimizi söylemek isterim. Devletimiz, hükümetimiz gelişmelere hakimdir. Güvenlik ve istihbarat birimlerimiz şiddet boyutunu engellemek için çalışırken, bir taraftan provokasyonları engellemek için çalışıyor."

"Dava açan, dernek yetkilileriyle bugün ya da yarın görüşeceğim. Yine bu konuda ilk eylemleri başlatan arkadaşlardan da dinleme imkanı bulacağım. Ağaçların kesilip kesilmeyeceği konusunda bir itiraz bir şikayet endişe var. Bunları gidermek zorundayız."

Polisin aşırı güç kullandığı iddiaları

"Polisimiz tarafından aşırı tedbir haklı olarak tepki toplamıştır. Bununla ilgili incelemelerde başlamıştır. Son beş gündür polisin sağduyu içinde bu milletin bir evladı olarak son derece hassas bir konumdadır. İllegal örgütlerin kışkırtma eylemlerine karşı polisimiz yasalar çerçevesinde görevini yerine getirmiş ve getirmeye devam edecektir."

"Şu karara da vardık; pasif durumdalar, yani karşı taraftan bir şey gelmedikçe bekliyorlar. Bir fiili saldırıda kalkanlarını kullanıyorlar. O yetmezse su sıkıyorlar. Ancak kendi canları bahis olunca gaz kullanıyorlar. Kendilerine meşru müdafaa (gerekli) olmadıkça gaz kullanmamaları talimatı verilmiştir."

Halkın yaşam tarzına karışıldığı iddiası

"Yaşam tarzları bizim için son derece değerlidir, önemlidir. Yaşam tarzı nedeniyle ağır baskı yaşamış bir kadro olarak kendi yaşadıklarımızı başkalarına yaşatmamak için büyük bir gayretin içinde olduk. Biz bize oy vermeyen vatandaşlarımızı anlamaya çalıştık. Toplumla inatlaşacak bir anlayışın içinde olmadık, olamayız."

"Herkes bizi takdir etmek zorunda elbette değil. Biz bizi takdir etmeyenlerin de görüşlerine açığız. Bize oy vermeyenlerin de talep ve beklentilerine duyarlıyız. Her bir vatandaşımızın en temel insani hakkı, özgürlüğü yaşam tarzı bizim sorumluluğumuz altındadır."

Abdullah Cömert'in ölümü

"Şu ana kadar 300'ün üzerinde vatan evladı yaralanmıştır. Sadece yaralılarımızı sayarken bugün duyduğumuz haber hepimizi üzmüştür. Hatay'daki gösterilerde Abdullah Cömert isimli bir vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu arzu etmediğimiz bir olaydı."

"Bu gösterileri bu noktaya getirenlerin sonunda bu işi ölümle sonuçlandırmak istediğini biliyorduk. Ama maalesef istenmeyen bir olay oldu. Bunun üzerine yine olayı büyütmek, yeni provokasyonlar üretmek olduğunu seziyorum."

Muhalefet partilerinin ve sendikaların tutumu

"Muhalefet partilerimizin aklı selimi öne çıkararak yatıştırıcı tavır sergilemesini arzu ediyoruz. MHP'nin olayın başından beri tutumunu takdir ediyor ve teşekkür ediyoruz. BDP'nin takındığı tavra teşekkür ediyoruz. CHP Genel Başkanı'nın parti olarak değil bireysel olarak bulunduğu cümlelerine teşekkür ederiz. Ama üzüntüyle görüyoruz ki Türkiye'de yaşanan bir çok olayda CHP'nin milletvekillerinin olayların içerisinde olmak gibi konumları vardır."

"KESK gibi DİSK gibi güçlü sendikalarımızın bu olaylar karşısındaki tutumlarının toplumsal barışı bozmayacak durumda olacağını tahmin ediyorum. İllegal örgütlerin ekmeğine yağ sürecek davranışlarından kaçınmalarını rica ediyorum."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA