25 Nisan 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa24°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele24°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara24°C

TRUTH NOW ADLI SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜNDEN ÖNERİ    “GERÇEK KOMİTESİ OLUŞTURULSUN”  

Truth Now adlı sivil toplum örgütünden öneri      “Gerçek Komitesi oluşturulsun”   

30 Ağustos 2014 Cumartesi 13:48

Kayıp kişiler konusu ile ilgilenen “Truth Now” adlı sivil toplum örgütü, 30 Ağustos Dünya Kayıp Kişiler Günü nedeniyle yaptığı basın toplantısında, “Gerçek Komitesi” oluşturulmasını önerdi.

Örgüt, söz konusu komitenin kayıp kişilerin akıbetinin belirlenmesi amacıyla yeni bilgiler toplanması için çalışmasını öneriyor.

Örgüt, ayrıca, 1990 yılında Kıbrıs Rum Başsavcısının BM tarafından kurulan Kayıp Kişiler Komitesi’ne  bilgi verenlere de facto dokunulmazlık hakkı vermesinin yeterli olmadığı görüşünde.

“Truth Now” Örgütü, bilgi vermek isteyenlere gerekli yasal koruma verilmesinin önemine işaret etti ve Kayıp Kişiler Komitesi'nin bütün Kıbrıs'ta yeterli ve etkileyici araştırmalarda bulunması amacıyla kendi görev şartlarının değişmesini öneriyor.

Örgüt, ayrıca, Kıbrıs Rum yönetiminin, Kıbrıs'ın konu ile ilgili uluslararası sözleşmenin onaylanması için gereken yasa tasarısını hazırlaması çağrısında bulundu.

“Truth Now” sivil toplum örgütü, Kıbrıs Rum yönetiminin geçen Paskalya’da darbeden sonra belirli sayıda kişinin gömüldüğü “kimliği belirlenemeyen” plakalı mezarlarda kazı çalışmalarında bulunmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Örgüt, ayrıca, Kıbrıs Rum yönetiminin, Makedonitissa'da bulunan askeri mezarlıkta da kazı çalışmalarında bulunma kararını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

“Truth Now”, Kıbrıs Rum yönetiminin kayıp kişiler konusunda öncü girişimler yapabileceğine ve sorumluluk üstlenmeden, kayıp 500 Kıbrıslı Türkün ailelerine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin son kararında Türkiye’nin Kıbrıslı Rum kayıp kişilerin ailelerine vermesi öngörülen tazminat oranında tazminat ödemeyi kabul ettiğini açıklayabileceğine inanıyor.

Örgüt, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararını uygulamasının şart olduğunu da vurguladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA