TRUMP: SUUDİ ARABİSTAN'A SİLAH SATIŞINDAN VAZGEÇEMEYİZ
ABD Başkanı Donald Trump, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolması nedeniyle Suudi Arabistan'a silah satışını kısıtlamaya henüz hazır olmadığını ilan etti.

12 Ekim 2018 Cuma 09:33
Trump, Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ilgili resmi soruşturma başlatması ve suçluluğu kanıtlanan kişilere yaptırım uygulaması konusunda Amerikalı senatörlerin baskısı altında.
Suudi Arabistan dünyanın en büyük silah ithalatçılarından biri ve ithalatının çoğunu ABD'den gerçekleştiriyor.
Kaşıkçı'nın akıbetini ortaya çıkarmak istediğini söyleyen Trump, ancak silah satışı sayesinde elde edilen gelirden ve yaratılan iş sahasından vazgeçemeyeceklerini söyledi.
Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada "Bu kabul edilemez" diyen Trump, "Askeri teçhizata ve diğer şeylere 110 milyar dolar harcıyorlar ki bu da iş sahası yaratıyor" dedi.
Anlaşmaların iptal edilmesi halinde Suudilerin Rusya ya da Çin'den silah almaya başlayacağını kaydeden Trump, "İşler o noktaya gelirse, meseleyi ele almanın başka yolları var" ifadesini kullandı.
Ancak 22 Amerikalı senatör Trump'a gönderdikleri mektupta, Cemal Kaşıkçı ile ilgili Küresel Magnitsky Yasası kapsamında resmi soruşturma başlatılmasını ve sorumlulara yaptırım uygulanmasını talep etmişlerdi.
Senatörlerin mektubunda, "Beklentimiz, kararınızı verirken Suudi Arabistan hükümetinin en üst düzey yetkililerine ilişkin bilgileri de dikkate almanızdır" dendi.
Yasa kapsamında Trump'ın 120 gün içinde Kongre'ye rapor sunması ve yaptırım konusunda karar vermesi gerekiyor.
Magnitsky Yasası, ABD Başkanının "ifade özgürlüğü hakkını kullanan bir kişiye yönelik yargısız infaz, işkence ve diğer ağır insan hakları ihlalleri" şüphesinin bulunduğu durumlarda devreye sokuluyor.
ABD merkezli Washington Post gazetesinde köşe yazan Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a karşı eleştirel görüşlere sahip.
Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul silah satışının derhal askıya alınmasını istedi
Cumhuriyetçi Senatör Cory Gardner gazetecilere yaptığı açıklamada, "Suudi Arabistan bunu bir an önce açıklığa kavuşturmalı" dedi ve Riyad'ın sorumlu olduğunun anlaşılması durumunda silah satışlarının sorun teşkil edeceğini söyledi.
ABD Kongresi'nin silah satışlarını geçici olarak durdurma hakkı bulunuyor. Bazı senatörlerin de bu yola başvuracağı yorumları yapılıyor.
Demokrat Senatör Bob Menendez, bu fikre sahip olanların artmakta olduğunu söyledi.
"Müttefiklerimizin istediklerini yapmalarına açık çek vereceğimizi düşünmelerine izin veremeyiz" dedi.
Suudi Arabistan yönetimine eleştirileriyle bilinen Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Trump'ın "derhal" silah satışlarını askıya alması gerektiğini savundu.
Rand Paul, Suudi Arabistan'ın Yemen'da yüksek teknoloji Amerikan silahlarını kullanarak savaş suçları işlediğini söylüyor.
Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Corker da, "Suudi Arabistan'ın parmağının olduğu anlaşılırsa, Trump yönetiminin bu olayda yer alan kişilere yaptırım uygulaması konusunda yoğun baskı altında kalacağını" kaydetti.
Donald Trump, daha önce Fox News'a yaptığı açıklamasında, soruşturma ekiplerinin Türkiye'ye yardımcı olduklarını söylemişti.
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'dan, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdiği 2 Ekim'den bu yana haber alınamıyor.
Türk yetkililer, Kaşıkçı'nın öldürüldüğü ihtimali üzerinde dururken, Suudi yetkililer ise bu iddiaları yalanlıyor.
Çamlıbel'de 3 saatlik elektrik kesintisi olacakÇamlıbel’de alçak gerilim proje çalışması nedeniyle bugün 10.00–13.00 saatleri arasında Akasya, Defne, Buğday, Başak, Uluçam, Reyhan, Nergis ve Çimen sokaklarına elektrik verilemeyecek.04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:27KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta parlemento seçimi... İşte son anket...Güney Kıbrıs’ta seçim öncesi yapılan ankette hiçbir parti yüzde 20’nin üzerine çıkamadı. Öte yandan Güney Kıbrıs'ta halkın kurumlara güveninde ciddi düşüş yaşandığı gözlemlendi.04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:25GÜNEY KIBRIS
“Kesişmeler” sergisi Gönyeli’de sanatseverlerle buluşuyorGönyeli’de sanatın farklı disiplinlerini bir araya getiren anlamlı bir sergi daha sanatseverlerle buluşuyor. “Kesişmeler” (Intersections) başlığıyla düzenlenen sergi, farklı sanatçıların eserlerini ortak bir zeminde bir araya getirerek izleyicilere çok yö04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:08KÜLTÜR/ SANAT
İskele Sınırüstü’nde 12 Yıllık Yol Çilesi Sürüyorİskele’ye bağlı Sınırüstü bölgesinde yaşayan onlarca aile, yaklaşık 12 yıldır yol sorununun çözülmesini bekliyor. Özellikle altyapı eksikliği nedeniyle toprak yollar, her yağışın ardından çamur ve bataklığa dönüşüyor.04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:00İSKELE
Mayıs ayında Kıbrıs'a kar yağdıTrodos beyaza büründü04 Mayıs 2026 Pazartesi 08:54KIBRIS
İngiliz turistler Güney Kıbrıs’tan uzaklaşıyorİngiliz turistlerin Güney Kıbrıs’a ilgisi azalırken, Londra’nın seyahat uyarısını güncellememesi ve bölgedeki güvenlik endişeleri nedeniyle tatilcilerin farklı destinasyonlara yöneldiği bildirildi.04 Mayıs 2026 Pazartesi 08:52GÜNEY KIBRIS
KTOEÖS, öğlenden sonra İskele, Karpaz, Gazimağusa ve çevredeki okullarda grev ve eylemde olacakKTOEÖS, bugün öğleden sonra İskele, Karpaz, Gazimağusa ve Gazimağusa çevresindeki okullarda tam gün eğitime karşı kısmi grev ve eylem yapacak04 Mayıs 2026 Pazartesi 08:49İSKELE
Yer yer sağanak yağış bekleniyorParçalı bulutlu, yer yer sağanak veya gök gürültülü sağanak yağışlı hava etkili olacak.04 Mayıs 2026 Pazartesi 08:48HAVA DURUMU
Döviz güne nasıl başladı?Döviz yeni haftaya nasıl başladı?04 Mayıs 2026 Pazartesi 08:32PARA BORSA
Gündemde 5 yasa tasarısı varMeclis Genel Kurulu bugün toplanacak04 Mayıs 2026 Pazartesi 08:00KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.