29 Mart 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa24°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele24°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C

TÖRE'DEN ÇÖZÜME SABOTAJ GİBİ AÇIKLAMA!

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, güncel konuşmaların ardından sona erdi...

Töre'den çözüme sabotaj gibi açıklama!

02 Haziran 2016 Perşembe 14:06

Güncel konuşmalarda daha sonra UBP Milletvekili Zorlu Töre, müzakereler ve Rumların Kuzey’de yaptığı ayinlerle ilgili konuşma yaptı.

Rumların ibadet özgürlüğü altında neredeyse her hafta KKTC’ye gelip ayin yaptığını ve bıraktıkları köylere dönme inançlarını pekiştirdiğini söyleyen Töre, ayinlerin siyasi bir boyut taşıdığını anlattı.

"Rumlar Türklere 'buralar bizimdir' diyor"

Ayinlere gelen Rumların Kıbrıslı Türklere “Bugün kiliseye geldik ama yakında köyümüze de döneceğiz” dediğini söyleyen Töre, papazların da Kıbrıslı Türklere “buralar bizimdir” dediğini söyledi.

Töre, bu söylemler sonucu bugüne kadar gerginlik yaşanmadıysa bunun KKTC halkının hoşgörülü tavrından kaynaklandığını dile getirerek, ayinleri disipline etme davranışını bu bağlamda doğru bulduğunu kaydetti.

Töre, “Güneyde ‘Girne’ye son Rum dönene kadar mücadeleye devam edeceğiz’ mantalitesinin hâkim olduğuna” işaret etti.

"Türkleri adada misafir gibi görüyorlar"

Güneyde Kıbrıslı Türklere yapılan saldırılar sonucu kimsenin cezalandırılmadığını dile getiren Töre, Rumların, 1571’den bu yana tüm Kıbrıslı Türkleri adada misafir olarak gördüğünü söyledi.

Kıbrıslı Rumların Türkleri eşit görmediğini dile getiren Töre, “Rumların Kıbrıs’ı bir Helen Cumhuriyeti haline getirmeyi amaçladığını” kaydetti.

“KKTC’nin tek alternatifi ille de birleşik federal bir Kıbrıs olacak diye bir kaygımız olmamamız gerekir. Çünkü bizim bir devletimiz vardır” diyen Töre, Türk ordusunun etkin ve filli garantisinin devam etmesi ve KKTC topraklarının korunması gerektiğini vurguladı.

“Kimse KKTC topraklarını peşkeş çekemez, bunun adı barış olamaz” diyen Töre, Türkiye’deki Kurtuluş Savaşını örnek vererek, Atatürk’ün barış için topraklardan taviz vermediğini anlattı.

HAMZAOĞLULLARI

Ardından CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Karpaz’da yapılması düşünülen sağlık merkezleriyle ilgili konuşma yaptı.

Yenierenköy’e yapılacak sağlık merkezinin elektrik şebekesi ve jeneratör sorununun çözülmesi gerektiğini anlatan Hamzaoğulları,  ambulansın hastaneye giriş çıkış yolunda da gerekli düzenlemeler yapılması gerektiğini anlattı.

Hamzaoğulları Pamuklu- Mehmetçik arasına yapılması planlanan diğer sağlık merkezi için bir an önce kot alınıp ihaleye çıkılması gerektiğini kaydetti.
Güncel konuşmaların ardından Meclis Genel Kurulu bugünkü toplantısını tamamaldı.

Meclis sonraki toplantısını 6 Haziran Pazartesi yapacak.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA