20 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa16°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele16°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

TOPARLANIYORUZ'DAN GAÜ DENETİMİ İÇİN ÇALIŞMA DAİRESİNE DİLEKÇE!

Toparlanıyoruz Hareketi, GAÜ konusuyla ilgili olarak Çalışma Dairesi'ni göreve çağırdı...

Toparlanıyoruz'dan GAÜ denetimi için Çalışma Dairesine dilekçe!

12 Temmuz 2016 Salı 14:47

GAÜ’de çalışanların ücretlerinin “yatırım” bahanesi ile ödenmediğinin GAÜ tarafından yapılan açıklama ile kabul edilmesinin arkasından; Toparlanıyoruz Hareketi; bu gün Çalışma Dairesi’ne verdiği bir dilekçe ile “GAÜ çalışanlarının ödenmeyen ücret sorunu”nun denetlenmesini talep etti.

Toparlanıyoruz Hareketi’nin konuyla ilgili açıklaması şöyle: “Özel sektörde çalışan haklarına ilişkin ihlallerin önlenebilmesi için devlet denetiminin ciddi bir önem taşıdığını düşünüyoruz. Çalışma hayatı yasalarca güvence altına alınır. Ancak yasaların uygulanmasını sağlamak, ilgili devlet dairelerinin sorumluluğudur. Daireler görevlerini tam olarak yapmadıklarında, ihlallerin ortadan kaldırılması da mümkün değildir.

Son günlerde kamuoyuna yansıyan “çalışanlarının ücretini ödemeyen ve/veya gecikmeli ödeyen” GAÜ, kanaatimizce İş Yasası’nı ihlal etmektedir. Bu konuda denetim yapması gereken ilgili dairelerden biri Çalışma Dairesi’dir. Bu nedenle biz de, Çalışma Dairesi’ne bir başvuru yaparak GAÜ’de aşağıdaki konularda girişim yapmasını ve sonuçları konusunda bilgilendirilmemizi talep ettik:

  1. Düzenli ödeme alamayan çalışan sayısının tespit edilmesi,

 

  1. Bu durumun ne kadar süredir devam ettiğinin tespiti,
  1. İş Yasası’nın ilgili maddesi gereği, ücret ödenmeyen her kişi için idari para cezası verilmesi,
  2. Üniversite ile çalışanları arasında yasal uygunluk taşıyan bir sözleşme olup olmadığının denetlenmesi,
  1. Üniversite çalışanlarının “fazla mesai” yapıp yapmadıklarının ve yapılıyor ise karşılığının ödenip ödenmediğinin denetlenmesi,
  1. Bilgi Edinme Hakkı Yasası çerçevesinde, yukarıda talep edilen işlemlerle ilgili tarafımıza bilgi ve/veya belge verilmesi.

Toparlanıyoruz Hareketi; taleplerini takip edeceklerini ve Çalışma Dairesi’nden gelecek bilgileri kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA