17 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa21°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul22°C
  • Ankara19°C

TOPARLANIYORUZ HAREKETİ’NDEN BAŞSAVCILIĞA SORU

Toparlanıyoruz Hareketi’nden Başsavcılığa soru

06 Eylül 2014 Cumartesi 11:38

“Cumhurbaşkanı’na ‘mal beyanı yapmanız gerekmez’ görüşü verdiniz mi?”

Toparlanıyoruz Hareketi, Başsavcılık’a “Cumhurbaşkanı’nın mal varlığı konusunda yasanın gerektirdiği mal beyanını yapmasına gerek olmadığı” yönünde bir görüş verip vermediğini sordu.

Hareketten yapılan açıklamada, soru yönelttikleri Meclis Başkanlığı’nın kendilerine verdiği yanıttan, “Cumhurbaşkanı’nın 2010 yılında yasada zorunlu olmasına rağmen mal beyanında bulunmadığı ve bunun da Başsavcılık’ın verdiği görüş nedeniyle bir anlamda haklı bulunduğunun” anlaşıldığını  ifade edildi.

Bunun üzerine Toparlanıyoruz Hareketi, Başsavcılığa sunduğu soruda, “Biz, 2009 yılında Sayın Derviş Eroğlu’nun Başbakan olurken yaptığı önceki beyanını kimin hangi hukuk kuralına göre yeterli bulduğunu, 2010 yılında Cumhurbaşkanı seçildikten sonra yasanın gerektirdiği mal beyanını diğer seçilmişler gibi yapmadığı yönündeki bu bilginin doğruluğunu ve eğer doğru ise bu beyanın neden yapılmadığını öğrenmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Hareketten basına yapılan yazılı açıklamada ayrıca Cumhurbaşkanlığına mal beyanı konusunda sorulan yazılı sorunun cevaplandırıldığı ve Cumhurbaşkanının bu beyanı yaptığı bilgisinin verildiği, ancak bahse konu beyanın yasanın gerektirdiği şekilde 2010 yılında yapılıp yapılmadığının net olmadığı iddia edildi.

Toparlanıyoruz Hareketi, “yasalarda açık hüküm olmamasına rağmen bazı kurumların takdir yetkisini kullanarak belirli bir makamda görev yapanları mal beyanı yapmaktan muaf tutmasını” kabul edemeyeceğini kaydetti.

Hareket, “ülkede hukukun üstünlüğünü gerçek anlamda hayata geçirilmek isteniyorsa, yürürlükteki hukuk kurallarından kimsenin muaf tutulmaması ve sadece öze ilişkin değil aynı zamanda usule ilişkin kuralların da tamamıyla uygulanması gerektiğine” dikkat çekti.

Toparlanıyoruz Hareketi, Başsavcılık’tan gelecek cevabı en kısa sürede kamuoyu ile paylaşacağını ve konunun takipçisi olmaya devam edeceği de vurgulandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA