TOHUM VE ÜRETİM MATERYALLERİ YASASI KABUL EDİLDİ
Meclis Genel Kurulu’nda, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen Tohum ve Üretim Materyalleri Yasası ele alınarak, oy birliğiyle onaylandı.

19 Kasım 2018 Pazartesi 15:05
Meclis Genel Kurulu’nda, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen Tohum ve Üretim Materyalleri Yasası ele alınarak, oy birliğiyle onaylandı.
TAÇOY
Yasa hakkında ilk sözü alan UBP Milletvekili Hasan Taçoy, bir yasanım komiteden acele geçmesinin sakıncalarına işaret ederek, bir tohumun sertifikalı olarak üretilmesi ve ülkede kullanımın sağlanmasının belli standartlara sahip olmasının gerekliliğine dikkat çekti.
Yerel tohumların tutulması, saklanması gibi konulara işaret eden Taçoy, tohum bankası oluşturulmasının önemine değindi.
Yasada, ıslah edilen tohumların, sadece ıslah edenin onayıyla üretilip, satılması maddesine ret verdiklerini vurgulayan Taçoy, bu konunun, tüzüğe atıfta bulunarak tüzükle çözme yoluna gidilebileceğini kaydetti.
Tohum Yasası’nın yapılması halinde konunun tekele bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Taçoy, yasanın 13. maddesinde yapılacak değişiklikle oylarının olumlu olacağını belirtti.
Taçoy, TÜK’ün elinde hayvancıların taleplerine cevap verecek kadar yem olmadığı iddiaları bulunduğunu belirterek, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali’den konu hakkında bilgi istedi.
GDO’lu diye bahsedilen tohumların ülkeye ithalinin yasaklanması konusunda tedirginlik yaşandığını kaydeden Taçoy, bu yasaya göre GDO’lu tohumların üretimi ve ithalatının kesinlikle yasak olacağını ve bunu yapanların cezaya tabi tutulacağını vurguladı.
GÜNDÜZ
UBP Milletvekili Menteş Gündüz de, yasanın Cumhurbaşkanlığı’ndan geri dönmesinin çok doğru bir yaklaşım olduğuna işaret ederek, bu yasaların, teknik komiteden iyice işlenmeden Meclis’e gelmesi halinde geri dönebildiğini kaydetti.
Yasanın önemine işaret eden Gündüz, yerel çeşitlerin özel olarak korunacak olmasının çok güzel olduğunu söyledi.
Yasayla beraber tüzüklerin de çıkması gerektiğini belirten Gündüz, yasanın yeni haliyle çok iyi bir yapıya kavuşturulduğunu belirtti.
ZAROĞLU
YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu, yasa konusunda ciddi hassasiyetleri bulunduğunu dile getirerek, Türkiye’de yasanın geçtiği dönemde yaşanan sorunları anlattı.
Zaroğlu, itiraz ettikleri maddelerin şu anki yasada değiştiğini, dolayısıyla yasayı destekleyeceklerini ve olumlu oy vereceklerini kaydetti.
ATAKAN
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, kıyı emniyetini sağlayan şirketin, çeşitli sıkıntılar ve yönetimin hesapsız adımlarıyla ekonomik yetersizlik içine girdiğini söyledi.
Türkiye’nin bu şirkete yaptığı maddi katkı ile ilgili de bazı farklılıklar yaşandığını söyleyen Atakan, şirketin küçültmeye gittiğini ve nitelikli kalifiye yapıyı kaybetmemek adına bir sürece gidildiğini belirtti.
Atakan, çalışanların sözleşmelerin Kasım ayı sonuna kadar olduğunu ve sürenin uzatılmayacağını umutlarının sorunu aşmak olduğunu söyledi.
KKTC çevresinde gelişen konjonktüre bağlı olarak denizle ilgili kabiliyetlerin üste seviyede olmasının hem KKTC, hem Türkiye için önemli olduğunu belirten Atakan, teknik donanımı yüksek kişilerin değerlendirilmesi yönünde ciddi çaba harcadıklarını kaydetti.
ŞAHALİ
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, tohum yasasına gösterilen ilgi ve duyarlılığın sevindirici olduğunu belirtti.
TÜK’teki arpa sıkıntısına ilişkin iddialara değinen Şahali, alınacak arpanın ülkeye gelişinde bir sıkıntı yaşandığını, ülkeye zamanında mal gelişinin mümkün olamadığını ancak çarşamba gün yeni ürünün ülkeye ulaşacağını ve herhangi bir sıkıntı öngörüleri olmadığını söyledi.
Arpa sıkıntısı yaşanacağı yönünde bir paniğe gerek olmadığını belirten Şahali, “Sıkıntı söz konusu değildir” dedi.
Şahali, yasanın birilerinin dayattığı bir yasa olmadığını söyledi.
Yasanın Meclis’e 3 Nisan 2018’de ulaştığını ve 1 Haziran 2018’de ilgili komitede görüşüldüğünü belirten Şahali, bu yasayla ilgili tüm süreçlerin halka duyurulduğunu ve şeffaf bir şekilde ele alındığını dolayısıyla “hızlı veya gizli” ele alınmadığını kaydetti.
Şahali, belli noktalarda oluşan tutarsızlıklar ve hassasiyetler sonucu Cumhurbaşkanı’nın yasayı meclise iade ettiğini ve yasa tasarısının sendika, sivil toplum örgütleri ile birlikte yeniden ele alındığını belirtti.
Geleneksel tohumların korunmasıyla, kayıt altına alınmasının yasayla mümkün kılınacağını dile getiren Şahali, gereken hassasiyetle konunun ele alınmasının sevindirici olduğunu, uygulanmasında da aynı hassasiyetin gösterilmesinin önemli olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından yasa tasarısı 31 kabul oyuyla oy birliğiyle kabul edildi.
Seçime giderken DAÜ'de Partizanlık Hortladı!DAÜ'ye VYK Başkanı ve VYK üyesi dayanmıyor... 3 ay önce atanan başkanın görevden alınması istendi. Yeni istihdamlar gündemde... VYK Başkanı görevden alınmak isteniyor. DETAY DAÜ Dosyasını açıyor...17 Eylül 2026 Perşembe 07:35KIBRIS
Onur Olguner'den okullarda yangın güvenliği çağrısı: Eksikler belirlenip giderilmeliMimarlar Odası Başkanı Onur Olguner, okulların yangın güvenliği koşullarının yetkili uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, her okul için eksikliklerin tespit edilmesini ve giderilmesine yönelik somut bir uygulama takvimi hazırlanma16 Eylül 2026 Çarşamba 15:17KIBRIS
Rum tarafı, Guterres’in 7 maddelik önerisini kabul ettiğini açıkladıRum Sözcü Konstantinos Letimbiotis Rum tarafının BM Genel Sekreteri’nin 7 maddelik önerisini kabul ettiğini, Kıbrıs Türk tarafından da aynı tavrı beklediğini söyledi.16 Eylül 2026 Çarşamba 15:08KIBRIS
Girişimcilik Hibe Programı sonuçları açıklandıGirişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmelerine ve sürdürülebilir işletmeler kurmalarına katkı sağlamak amacıyla yürütülen program üç ana aşamadan oluştu.16 Eylül 2026 Çarşamba 15:03KIBRIS
Ersan Saner davayı kazandı: Nil Pınar Gökmen’e 8 ay hapis cezasıKamuoyunda uzun süre gündem olan “skandal video” davasında karar açıklandı. Gazimağusa Kaza Mahkemesi, Nil Pınar Gökmen’i dört ayrı davadan suçlu bularak 8 ay hapis cezasına mahkûm etti.16 Eylül 2026 Çarşamba 14:59KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta sosyal medyaya erişim yaşının 15’e çıkarılması planlanıyorRum Bakanlar Kurulu, çocukları sosyal medya platformlarının olası tehlikelerinden korumak amacıyla sosyal medyaya erişim yaşının 15’e yükseltilmesini öngören Eylem Planı’nı onayladı.16 Eylül 2026 Çarşamba 14:59TEKNOLOJİ
"Tunçer başına defalarca vurulması sonucu hayatını kaybetti"Rukiye Tunçer cinayeti ilgili tutuklu bulunan S.A.T’in tutukluluk süresi 8 gün uzatıldı. Polis, Tunçer’in profesyonel dikey polisaj makinesiyle başına defalarca vurulması sonucu beyin kanaması geçirerek hayatını kaybettiğini açıkladı.16 Eylül 2026 Çarşamba 14:57KIBRIS
Seçime Doğru ... Detay'dan ilk anket... CTP açık ara önde!Bu Pazar bir seçim olsa sandığa giderim diyenlerin oranı %76,17’ye ulaştı. Halkın %11’i ise sandığa gitmeyeceğini belirtti. Sandığa gidip gitmeme konusunda kararsızların oranı %12,83 olarak dikkat çekti.15 Eylül 2026 Salı 20:06KIBRIS
3 milyon TL'lik büyük ikramiye ‘35915’ numaralı bilete isabet ettiPiyangolar Birimi'nin 15 Eylül 2026 çekilişinde 3 milyon TL'lik büyük ikramiye, ‘35915’ numaralı bilete isabet etti.15 Eylül 2026 Salı 19:06KIBRIS
Erenköy Lisesi’nin yenilenen binalarının açılışı yapıldıMilli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, eğitimde fiziki yatırımların önemine işaret etti, asıl hedefin bilim, kültür ve akademik başarıda yükselmek olduğunu belirtti.15 Eylül 2026 Salı 18:05KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.