28 Mart 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele17°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara14°C

TODD: İNGİLTERE  KIBRIS'TA ÇÖZÜM ÇABALARINI DESTEKLİYOR 

Todd: İngiltere  Kıbrıs'ta çözüm çabalarını destekliyor 

16 Eylül 2014 Salı 15:26

Birleşik Krallığın Kıbrıs yeni Yüksek Komiseri Damian Roderic Todd, Kıbrıs sorununa çözümün şimdi her zamankinden daha önemli olduğunu vurguladı.

Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades'e güven mektubunu sunan Todd, Birleşik Krallığın çözüm çabalarını desteklemeyi kesin olarak taahhüt ettiğini söyledi.

Damian Roderic Todd'un güven mektubunu alan Rum Cumhurbaşkanı Anastasiades de, Kıbrıs Hükümetinin Kıbrıs'ı, halkı yeniden birleştirecek, yasal haklarına hizmet edecek, bütün Kıbrıslıların temel özgürlükleri ve insan haklarına saygı gösterecek, ona istikrar ve refah getirecek bir çözüm için çabalarını sürdürmeyi taahhüt ettiğini belirtti.

Kıbrıs'ın ekonomisinden de söz eden Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, hükümetinin kararlılıkla, gecikmeden, mali, ekonomik ve sosyal istikrarın sağlanması için Troyka ile üzerinde anlaşmaya vardıkları Mutabakat Zaptı'nın uygulanmasına bağlı olduğunu da yeniden teyit etti.

İki ülke arasındaki ilişkiler konusunda da Anastasiades, Güney Kıbrıs için Birleşik Krallığın şüphesiz bankacılık sektörünün yeniden yapılanma çabalarında olduğu gibi gerektiğinde dayanışmasını ispat eden Avrupa Birliği ve Britanya Ortak Refah Ülkeleri Topluluğu'nun değerli bir ortağı olduğunu ifade etti.

Konuşmasında, 'Bölgenin içinde bulunduğu benzersiz zorluklar ve gelecekte olması muhtemel tehditlerden de söz eden Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, şöyle devam etti:

“Birleşik Krallıkla işbirliği halinde asimetrik tehditlerle ortak mücadele veriyor ve etkili biçimde insani krizle baş etmeye çalışıyoruz.”

“Kıbrıs, terörizm, nükleer silahların yayılmasına karşı ve yasadışı silah ticaretiyle mücadele ve ortak Güvenlik mekanizması kurulması, bölgesel istikrar ve barışa yönelik ortak çaba sarf edeceğini taahhüt etmiştir.”

Birleşik Krallığın yeni Yüksek Komiseri Damian Roderic Todd de, iki ülke arasındaki ilişkilerden söz ederek “Ortaklığımızda yeni bir canlılık gözlemlemekteyiz” şeklinde konuştu.

İkili ilişkileri, siyasi, ekonomik, kültürel yönden derinleştirip güvenlik ve bölgesel işbirliğini artırabileceklerinden emin olduğunu belirten Todd, iki ülkenin Avrupa Birliği içerisindeki işbirliğine de dikkat çekti ve “Birleşik Krallık ve Güney Kıbrıs birlikte çalışıyorlar. Ortaklarımızla, bölgesel istikrar, terörizm, çevre, gelişme, enerji güvenliği ve ekonomik kriz dahil karşı karşıya bulunduğumuz zorlukların üstesinden gelebiliriz” dedi.

Yüksek Komiser Todd, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak da, Kıbrıs'ta çözüm bulunması, Kıbrıs'ın komşularını, Avrupa'yı ve bölgeyi ilgilendirdiğini, çözümün her zamankinden daha önemli hale geldiğini vurguladı.

Damian Roderic Todd, “şubat ayındaki Ortak Deklarasyon’un ardından şimdi önümüzde bir fırsatı var. Birleşik Krallığın çözüm beklentilerinde sizi destekleyeceğine yönelik taahhüdüyle ilgili güvence almışsınızdır. Bu yönde elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA