26 Nisan 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele23°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara22°C

TL’DE DEĞER KAYBI SÜRÜYOR

TL’de değer kaybı sürüyor

27 Ağustos 2015 Perşembe 17:02

KKTC Merkez Bankası’nın yılda dört defa yayımladığı bültenlerin 2015 yılının ikinci çeyreğine ilişkin olanı Banka’nın web sitesi üzerinden kamuoyunun bilgisine sunuldu. Merkez Bankası Başkanı Dr. Bilal San TL’de değer kaybının arttığını ve küresel ekonomik koşulların daha kötüye mi yoksa daha iyiye mi gideceğinin bilinmediğini kaydetti.

Merkez Bankası’ndan verilen bilgiye göre, bültende dünya ekonomisinin genel görünümü, KKTC ekonomisi ve bankacılık sektörü ile ilgili en güncel veriler yer alıyor.

“BELİRSİZLİK, BELİRLEYİCİ OLMUŞTUR”

Merkez Bankası Başkanı Dr. Bilal San açıklamasında, içinde bulunulan dönemde belirsizliğin, anlamının aksine küresel piyasaların seyrini belirleyen ana etken (belirleyici) olma konumunu sürdürdüğünü ifade etti.

Küresel etkenler ve Türkiye’de yaşanan gelişmelerin, TL’de değer kaybını artırdığına işaret eden San, küresel ekonomik koşulların daha kötüye mi yoksa daha iyiye mi gideceğinin bilinmediğini kaydetti.

“FİNANSAL İSTİKRARIN DESTEKLENMESİ ÇALIŞMALARI DEVAM ETMEKTEDİR”

KKTC Merkez Bankası’nın finansal istikrarın desteklenmesi yönündeki çalışmalarına devam ettiğini belirten San, bu çerçevede önemli bir altyapı yatırımı ve hizmeti olan yurt içi elektronik ödeme sistemi EÖS’ün 26 Haziran’da hizmete sunulduğunu belirtti.

Dr. Bilal San, KKTC bankacılık sektörü aktif  toplamının 16,1 milyar TL seviyesine ulaştığını,  2015 yılı ikinci çeyrek döneminde sektörün en önemli fon kaynağı olan mevduatın 13 milyar TL’ye, brüt kredilerin 10,3 milyar TL’ye yükseldiğini ve mevduatın krediye dönüşüm oranının ise yüzde 79,61 olarak gerçekleştiğini, bir yıllık dönemde tahsili gecikmiş alacaklar (TGA) toplamının 101,6 milyon TL artarak 675 milyon TL’ye ulaştığını belirtti.

Bankacılık sektörü özkaynak toplamının da 1,5 milyar TL seviyesinde olduğunu ifade eden San, bankaların taşıyabileceği muhtemel kur riskine yönelik düzenlemeler sayesinde dövizdeki dalgalanmalardan asgari düzeyde etkilendiklerine, bankacılık sektörü bilançosunun net uzun pozisyonda olmasından ötürü kur hareketlerinin olumsuz tesiri bulunmadığına vurgu yaptı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA