TKP LİDERİ ÇAKICI: MARKET FİYATLARI, ELEKTRİK VE AKARAYAKITTA İNDİRİM OLMALI
TKP Lideri Çakıcı: market fiyatları, elektrik ve akarayakıtta indirim olmalı

03 Mayıs 2020 Pazar 15:40
Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, market fiyatlarının kontrol altına alınması, akaryakıt ve buna bağlı olarak elektrik fiyatlarının acilen düşürülmesi için hükümete çağrıda bulundu.
Haber Kıbrıs Web TV'de Ali Baturay'ın hazırlayıp sunduğu 'Markaj' programında konuşan Çakıcı, tarihi bir dönemden geçerken Koronavirüsün aslında bir psikiyatrik hastalığa dönüştüğünü, adının da Koronavirüs sendromu olduğunu söyledi.
“Koronavirüs sendromunun 6 belirtisi”
Çakıcı, sendromun 6 grup belirtisi olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:
“Koronavirüsün yarattığı bir tehdit var. Koronavirüs bir yaşam tehdidi meydana getiren insanlığa yönelik bir saldırıdır. Bu tehdit psikolojik travma niteliğinde tıpkı savaş gibi. İkinci belirti, çaresizlik. Önce bir dehşete kapılıyoruz. Nerden geldiği belli olmayan bir virüs var ve insanlar komaya giriyor ya da ölüyorlar. Üçüncüsü panik ve kaygı, koronavirüs bizde endişe yaratıyor. Dört; temizlik ritüelleridir. Virüsün ortaya çıkışıyla temizlik davranışlarımız gelişti. Sürekli ellerimizi yıkıyor, eldiven ve maske takıyoruz. Beşincisi sosyal izolasyon. Evlere kapandığımız bir dönemden geçiyoruz ve bu süreçte psikiyatrik sorunlar, ruhsal hastalıklar artış gösterdi. Son belirti ise şüpheciliktir. Herkesten şüphelenmeye başladık. Koronavirüs sendromu hiçbir rahatsızlığı olmayan insanları da etkilemeye başladı. İlerleyen günlerde bilimsel yazılarla incelenmesi gereken bir süreçten geçiyoruz. İsmini netleştirmek için anket çalışmasını da başlattık. Koronavirüs sendromu hayatımızı etkileyen psikiyatrik bir rahatsızlık yarattı ve bu kalıcı bir psikiyatrik hasara neden olabilir" dedi.
“Alkol ve uyuşturucu kullanımında ciddi artış var”
65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan insanlar için bu durumun daha ağır ve stresli olduğunu belirten Çakıcı, yaşlılık döneminde depresyon ve anksiyetinin sıklıkla görüldüğünü söyledi. Yaşlı insanların daha fazla korunması gerekirken, cahillik yüzünden yaşlı istismarına varan görüntüleri görmekten üzüntü duyduğunu söyledi.
Çakıcı, alkol ve uyuşturucu kullanımında ciddi artış olduğunu, bunun başka tehlikelere yol açabileceğini söyledi. Türkiye Psikiyatri Derneği’nin açıklama yaparak bu konulara dikkat çektiğini belirten Çakıcı, aile içi şiddetin de bu dönemde %40 civarında arttığını söyledi.
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nin Sağlık Bakanlığı ile koordineli şekilde başlatmış olduğu ücretsiz online desteğe de değinen Çakıcı, Pembe Köşk numaralarını hatırlatarak yardım almak isteyen kişilerin 05428830007 - 05488838307 (Whatsapp) numaralarından iletişime geçebileceklerini, 9 psikoloğun sırayla randevulu bir şekilde bu hizmeti verdiğinin altını çizdi.
“Kurallı yaşama alışmalıyız”
İnsanlık tarihinin bu virüsle birlikte değiştiğini kaydeden Çakıcı, "Virüsün ilacı ve aşısı netleşene kadar bu işin bitmediğini, virüs her yıl yeniden karşımıza çıkabilir. Yeni dünya düzenimizi ekonomik yaşantımızla birlikte buna göre oluşturmamız gerekiyor. Ev içine yoğunlaşarak yaşamaya da alışmalıyız. Hepimiz yavaş yavaş kurallı bir yaşama başlayacağız dedi. Bütün hayatın Koronavirüs olmaması gerektiğini belirten Çakıcı, kişilerin dünyadaki ve ülkemizdeki olayları takip ederken, kendilerine de vakit ayırmasının gerekliliğine işaret ederek, evde ortak etkinlikler yapılabileceğini söyledi. Anne, babalara da mesaj veren Mehmet Çakıcı, evde hep virüsün konuşulmaması gerektiğini, çocukların da zihnine korku ve endişe eklendiğinin altını çizdi.
Maskelerin nasıl olacağı yönünde yapılan yorumların sorulması üzerine Çakıcı şöyle konuştu: "Bizim memlekette bu kadar peygamber ve tanrının olduğunu ilk kez görüyorum. Tıpta kesin konuşmak için tanrı olmak gerekir. Bir hekim olarak elimizde ciddi veriler yokken kesin konuşmayı doğru bulmuyorum. Bilimsel çalışmalara ihtiyaç vardır" dedi.
“Market fiyatları kontrol altına alınmalı”
UBP-HP hükümetinin sağlık ve ekonomik olarak aldığı kararları da değerlendiren Çakıcı, hükümetin radikal kararlara imza atamadığını, sağlık sistemindeki eksiklikler nedeniyle virüse hazırlıklı olmadığımızı söyledi.
Parti olarak her zaman önceliklerinin sağlık olduğunu yıllardır dile getirdiklerini ifade eden Çakıcı, Kıbrıs Türk halkının virüsten bilinçli davranışlarıyla korunduğunu söyledi. Hükümetin kriz yönetiminde başarılı olamadığını kaydeden Çakıcı, halkın seçimleri sonucu bunların yaşandığını söyledi.
29 Mart'da parti olarak 27 maddelik Ekonomik Önlemler Paketi açıkladıklarını kaydeden Çakıcı, Bankaların sadece maliyet hesabı yaparak faizlerin yeniden düzenlenip kriz döneminde kar edilmemesinin sağlanmasının insanları rahatlatacağını, her casinonun gelecekte mahsuplaşmak üzere bu dönem için 1 milyon dolar vermesinin de ekonominin çarklarını çevirecek önemli bir gelir olacağını ifade etti.
Hükümetin böyle bir kriz ortamında halkın canını yakan market fiyatlarını kontrol altına alması gerektiğini ve dünyada petrol fiyatları tarihin en düşük seviyesine gerilemişken akaryakıt ve elektrik fiyatlarının acilen düşürmesi gerektiğini söyledi.
Programın sonunda Mehmet Çakıcı, Kıbrıs Türk tarihinde polisin sivile bağlanması önerisini veren tek siyasinin kendisi olduğunu belirterek, "TKP YG olarak duruşumuzu koruyarak mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.
Kanunsuz avlanmaErgazi-Kilitkaya köyleri arasında 14 numaralı av bölgesinde, bölgede avlanmakta olan kimliği meçhul avcı/lar tarafından açılan ateş sonucu ise, 1 kişi yüzünden yaralanmıştır. Soruşturma devam etmektedir.01 Kasım 2026 Pazar 19:57KIBRIS
Dikkat bu okullarda grev var!KTOEÖS, yarın Lefkoşa merkez ve çevre okullarında öğleden sonra grevde olacak01 Kasım 2026 Pazar 19:09LEFKOŞA
YSK, TAM Parti’nin LAÇ belediye meclis aday listesini iptal etti: Cinsiyet kotası karşılanmadıYüksek Seçim Kurulu, TAM Parti’nin, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi için sunduğu 14 kişilik listede yalnızca 4 kadın adaya yer vermesi nedeniyle belediye meclis üyesi aday listesini oyçokluğuyla iptal etti.31 Ekim 2026 Cumartesi 22:07KIBRIS
DAÜ-SEN: “Hukuk çiğnenerek akademik personelin sözleşmeleri sonlandırılamaz!”DAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve dönem ortasında öğretim üyelerinin değiştirilmek istenmesine karşı Rektörlük önünde eylem yaptı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:50KIBRIS
TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladıTDP, 6 Aralık 2026 seçimlerinin ardından hayata geçirmeyi hedeflediği İlk 90 Gün Acil Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:34KIBRIS
DAÜ-SEN, Rektörlük Önünde Eylem YapacakDAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve akademik kadro statülerine ilişkin yaşanan sorunlar nedeniyle yarın Rektörlük önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirecek.29 Ekim 2026 Perşembe 13:32KIBRIS
İsrail seçim sonuçları: Netanyahu'nun bloğu önde ancak meclis çoğunluğunu sağlayamıyorİsrail'de 27 Ekim Salı günü yapılan parlamento seçimlerinde Türkiye saatiyle 15.30 itibarıyla oyların %85,6'sı sayıldı.29 Ekim 2026 Perşembe 00:19ORTADOĞU
“Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığının evlilik yoluyla elde edilmesi konusunda kararRum Yüksek Mahkemesi, sonradan “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alan yabancı uyruklu bir kişinin, evlendiği yabancı uyruklu eşine vatandaşlık hakkı kazandırmayacağına hükmetti.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:21KIBRIS
İçişleri Bakanlığı: Fatma Ünal’a cezaevinde ayrıcalıklı muamele yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyorFatma Ünal’ın özel bir odaya yerleştirildiği ve ayrıcalıklı muamele gördüğü yönündeki iddiaları reddederek, yasa ve tüzüklere aykırı herhangi bir uygulama bulunmadığını açıkladı.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:18KIBRIS
Doç. Dr. Hamit Caner yazdı... "Büyüdük... Peki Güçlendik mi?""Kuzey Kıbrıs’ın son kırk yıldaki en büyük başarılarından birinin yükseköğretim olduğunu inkâr etmek haksızlık olur."28 Ekim 2026 Çarşamba 12:11KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.