TIRNAKLARIMIZ NELER BARINDIRIYOR?
Elleri yıkamak her tür bakteriye karşı en iyi savunma yöntemidir. Ama el yıkayarak tırnak aralarını yeterince temizleyebiliyor muyuz? Tırnaklarımız ne tür mikroplar barındırıyor?

24 Haziran 2016 Cuma 12:35
Mikropların yayılmasını önlemenin en iyi yolunun el yıkamaktan geçtiğini herkes bilir. Birçok yerde gıda sektöründe çalışanların ellerini temiz tutması için kamu sağlığı yasaları çıkarılır. Fakat öte yandan eller ne kadar iyi yıkanırsa yıkansın bakteriden tümüyle temizlemenin yolu yoktur.
Elleri steril yapmanın yolu olmadığı için doktorlar ve hemşireler hastalarla ilgilenirken eldiven takar. Yüz yıl kadar önce doktorlar ellerini defalarca yıkasalar da testlerde hala bakteri çıktığını tespit ettiler. Ama bu bakterilerin neden bu kadar dirençli olduğu 1970’lere kadar bulunamamıştı.
Parmak uçlarını kaplamanın elleri daha uzun süre temiz tuttuğu fark edildi. Fakat aslında kirli olan parmak uçları değil de tırnaklardır. Keratinden oluşan tırnaklar çok sayıda bakteriye yuva olur.
Yüzbinlerce bakteri
1980’lerde bilim insanları tırnakların ne tür canlılar barındırdığını incelemeye başladı. 1988’de Pensilvanya Üniversitesi Dermatoloji Bölümü’nden araştırmacılar, üniversitenin tıp fakültesinden, hastalarla yüz yüze olmayan 26 çalışanın tırnaklarından örnek aldı.
Özellikle tırnak içlerinin çok sayıda bakteri barındırdığı görüldü. Deneklerin ellerinin diğer kısımlarında binlerce bakteri varken her tırnak içinde yüz binlercesi vardı. Burada da elin diğer kısımlarıyla aynı bakteriler bulunuyor, ama çok daha fazla sayıda olduğu görülüyordu.
Araştırmacılar tırnak içlerinin mikropların barınması için uygun nem ve koruyucu ortamı sağladığına inanıyor. Ovuşturulup fırçalanarak yıkanması halinde bile ellerin tümüyle sterilize olmadığı daha önce biliniyordu. Bu araştırmada da mikrop öldürücü sabunun tırnakların arasına yeterince nüfuz edip tüm mikropları öldürmediği sonucuna varıldı.
Başka bir araştırma da hemşirelerin tırnak içlerinde barınan mikropları araştırıyor. Burada hem doğal, hem de takma tırnaklara ve ojeli tırnaklara tek tek bakılıyor.
Takma tırnaklar
1989’da bir grup hemşire şunları söylüyordu: “Takma tırnakların güvenli ve pratik olup olmadığına dair cevapsız sorular olsa da birçok sağlık çalışanı takma tırnak modasına uymaya başladı.”
Doğal tırnaktan daha uzun ve sürekli ojeli takma tırnak takan 56 hemşirenin tırnak içlerindeki bakteri sayısının doğal tırnaklı 56 hemşireninkinden daha fazla olup olmadığına bakıldı. Ayrıca el yıkamanın takma tırnaklılarda ne kadar etkili olduğu incelendi.
Yıkama öncesi ve sonrasında takma tırnaklı hemşirelerin tırnak içlerinde daha fazla bakteri olduğu görüldü. Bu onların hastalara daha fazla bakteri bulaştırdığı anlamına gelmiyor, sadece parmak uçlarında daha fazla sayıda bakteri olduğunu ortaya koyuyordu. Fakat daha fazla bakteri olması en azından bunların bulaşma potansiyelini artırdığı anlamına gelebilirdi.
2000 ve 2002 yıllarında yayımlanan benzer araştırmalar da benzer sonuçlar vermişti. Takma tırnaklı hemşirelerde düzgün el yıkamama ve eldivenlerin yırtılması sorunu yaşanıyordu.
Oje etkisi
Ojeli doğal tırnaklar ise başka bir soruna kapı aralıyor. Ojenin çatlaması ve kısmen çıkması halinde bu aralıklara daha fazla bakteri toplanır. 1993’te Baltimore’daki John Hopkins Hastanesinde doğrudan hastalarla çalışmayan 26 kadın çalışanın tırnakları incelendi. Tümü kısa tırnaklıydı ve hem ojesizken hem de oje sürdükten dört gün sonra tırnaklara bakıldı.
Doğal tırnaklardaki ojelerin parmak ucu mikrop çeşidi bakımından takma tırnaktaki kadar etkili olmadığı görüldü. Yani tırnakta oje olup olmamasından çok onları kısa ve temiz tutmak daha önemliydi. Başka bir araştırmada ise dört günlük ojeli tırnakların yeni ojeli tırnaklara kıyasla daha fazla bakteri barındırdığı görüldü.
Her yıl iki-üç milyon kadar insanın ishalden öldüğü biliniyor. Elleri sabunla yıkamanın bir milyon insanı kurtaracağı tahmin ediliyor. Fakat eldeki bakteri sayısını azaltmanın yolu tırnak aralarına özen göstererek elleri yıkamaktan, tırnakları kısa ve temiz tutmaktan geçiyor.
Erhürman, Siyasi Partiler Konseyi’ni toplantıya çağırdıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Siyasi Partiler Konseyi’ni toplantıya çağırdı.18 Aralık 2025 Perşembe 18:33KIBRIS
Fidan: Kıbrıslı Türkleri izole etmeyi bırakın, kaliteli bir işbirliği başlatabilirizTürkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TRT World’de yayınlanan “One on One” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.18 Aralık 2025 Perşembe 18:01KIBRIS
Güney Kıbrıs’a 4 milyon 377 bin 114 turist geldiGüney Kıbrıs’a giden turistlerin sayısında yeni bir rekor kırıldığı ve kasım ayı sonuna kadar Güney Kıbrıs’a 4 milyon 377 bin 114 turist gittiği kaydedildi.18 Aralık 2025 Perşembe 18:01KIBRIS
Almanya’dan Kayıp Şahıslar Komitesi’ne 200 bin euro bağışKayıp Şahıslar Komitesi (KŞK), Almanya Federal Cumhuriyeti’nin Komite’ye 200 bin euro tutarında mali katkı sağladığını açıkladı.18 Aralık 2025 Perşembe 18:00KIBRIS
Sağlık Bakanlığı selden etkilenen belediyelerle toplantı düzenlediSağlık Bakanlığı tarafından, sel felaketinden etkilenen 9 belediyenin sağlık ve su işleri birimleri ile Sağlık Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.18 Aralık 2025 Perşembe 17:59KIBRIS
Sahte diploma davası: Zanlı F.Ü.’nün davası 8 Ocak’a ertelendiGüzelyurt Kaza Mahkemesi Yargıcı Nuray Necdet huzurunda görüşülen duruşmada, iddia makamı adına Savcı Damla Güçlü ve zanlı avukatı Doğa Zeki hazır bulundu.18 Aralık 2025 Perşembe 17:57KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta çiftçiler ve öğretmenler eylemdeGüney Kıbrıs bugün iki ayrı protesto eylemine sahne oluyor. Çiftçiler AB tarım politikalarını; öğretmenler ise yasal bir düzenlemeyi potesto etmek için eylemde.18 Aralık 2025 Perşembe 17:57GÜNEY KIBRIS
21 yaşında sürücü hayatını kaybetti21 yaşında sürücü hayatını kaybetti18 Aralık 2025 Perşembe 12:57GAZİMAĞUSA
Sıla Usar İncirli: Yolsuzluk ayyuka çıktı, hükümetin kalması zararCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, 2026 bütçesinin ''yolsuzluk bütçesi'' olduğunu belirterek, ''Yolsuzluk ayyuka çıktı, hükümetin kalması zarar'' dedi.18 Aralık 2025 Perşembe 11:44KIBRIS
Lefke Gazi Lisesi Okul Aile Birliği, okulun taşınmasına tepki gösterdi: Çağdaş binalar aynı kampüse inşa edilmeliLefke Gazi Lisesi Okul Aile Birliği, okulun mevcut kampüsünden taşınacağı yönündeki açıklamasına karşı çıkarak, öğrencilerin konteyner sınıflardan kurtarılmasını ve okulun kendi yerinde kalıcı binalarla güçlendirilmesini talep etti.18 Aralık 2025 Perşembe 11:39LEFKE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.