23 Kasım 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele17°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara11°C

“TEMSİLCİLİKLERDEKİ PERSONEL AÇIĞI GİDERİLMELİ”

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk halkının endişelerini gidermesine yardımcı olmak için atılacak her adımda Türkiye’nin de olacağını söyledi.

“Temsilciliklerdeki personel açığı giderilmeli”

31 Ağustos 2016 Çarşamba 15:05

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk halkının endişelerini gidermesine yardımcı olmak için atılacak her adımda Türkiye’nin de olacağını söyledi.

Dışişleri Bakanlığında kurulan yeni bilişim altyapısının tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada Mevlüt Çavuşoğlu, iki halkın dayanışması sayesinde Kıbrıs davasını bu güne kadar taşıyabildiklerini, bunun KKTC ile Türkiye arasındaki dayanışmanın en güzel örneği olduğunu, dayanışmanın yurt dışındaki KKTC temsilcilikleri ile TC elçilikleri arasında da var olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakereler konusunda Çavuşoğlu, “Müzakerelerde KKTC’ye adil ve kalıcı bir çözüm için elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.

Türkiye’nin müzakerelere destek konusunda, Annan Planında olduğu gibi herkesten bir adım önde olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını gözetmek, Anavatan olarak bizim de asli görevlerimizdendir. Kıbrıs Türk halkının endişelerini gidermek ve geleceğe güvenle bakabilmesini sağlayacak her adımın içinde Türkiye olarak bundan sonra da oluruz. İki tarafın da kabul edebileceği adil bir çözüm için bundan sonraki süreci de desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

“TEMSİLCİLİKLERDEKİ PERSONEL AÇIĞI GİDERİLMELİ”

Bir yandan KKTC temsilciliklerinin arttırılması bir taraftan da temsilciliklerinde çalışanların çalışma şartlarını iyileştirmek için birlikte çalıştıklarını kaydeden Çavuşoğlu, temsilciliklerdeki personel açığının da giderilmesi gerektiğini, KKTC’nin yurt dışı misyonlarında personel açığının giderilmesi için de görüşmeler yaptıklarını, ihtiyacın giderilmesi için Bakanlığa 20 personel alınması konusunda da işbirliği yapıldığını belirtti. Çavuşoğlu, Türkiye Dışişleri Bakanlığının da, FETÖ olaylarından dolayı personel bakımından güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

PROJE

Çavuşoğlu, Projenin hayata geçirilmesinde eski Dışişleri bakanlarından Emine Çolak ve Özdil Nami’nin de girişimleri olduğunu kaydetti.

Devlet belgelerinin dijital ortamda iyi saklanmasının ve kolay ulaşılabilir olmasının önemli olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, halka açık belgelerin herkes tarafından ulaşılabilir olması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de toplam 65 milyon belgenin dijital hale getirildiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Biz bu tecrübeleri yavru vatanla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz…bundan sonraki süreçte de İki bakanlık olarak her alanda işbirliğini devam ettireceğiz” dedi.

Çavuşoğlu, bilişim altyapısının açılış töreninin farklı nedenlerden dolayı ertelenmek zorunda kaldıklarını da anımsattı.

ERTUĞRULOĞLU

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu konuşmasında,  “Proje, Bakanlığımıza güvenli bir bilişim altyapısı oluşturmak üzere gerçekleştirilmiş olup, proje sayesinde hem bakanlığımız merkez örgütü ve yurtdışı temsilciliklerinde bilgiye süratli ve güvenli şekilde ulaşılması sağlanmış,  hem de bakanlığımızın 1975 yılından bu yana mevcut arşivi dijital ortama aktarılmıştır” dedi.

KKTC’nin uluslararası camia ile bütünleşmesini sağlayacak gerekli adımların atılmasını teminen iki bakanlık arasında 1998 yılında, imzalanan işlevsel ve yapısal işbirliği protokolü ile iki ülke dışişleri bakanlıklarının karşılıklı olarak her düzeyde personel teatisi ve bakanlıklar arasında eğitim, staj ve benzeri alanlarda karşılıklı işbirliği yapılmasının sağlandığını kaydeden Ertuğruloğlu, “Bu bağlamda Bakanlığımız TC dışişleri bakanlığından önemli destek almakta, her alandaki tecrübe ve birikimlerinden faydalanma imkânı bulmaktadır” dedi.

Dışişleri Bakanlığının 24 olan dış temsilciliklerinin gelecek dönemde daha da artacağını, dolayısıyla Bakanlık için “hızlı, kesintisiz ve güvenilir haberleşme ve bilgi/belge paylaşımının büyük önem” taşıdığını kaydeden Ertuğruloğlu, bu bağlamda TC Dışişleri Bakanlığı’nın bilişim alanında edindiği deneyimlerden yararlanmak amacıyla, Ağustos 2015’te, iki Bakanlık arasında bilişim altyapısının yenilenmesi konusunda bir işbirliği protokolü imzalandığına işaret etti.

Sözkonusu işbirliği protokolü çerçevesinde, masrafların tamamı TC Dışişleri Bakanlığı tarafından karşılanan proje kapsamında elektronik belge yönetim sistemi olan “belge/arşiv”   ve bilgi portali “dışnet” sistemleri kurulduğunu kaydeden Ertuğruloğlu, “Bu sayede merkez örgütümüz ve yurtdışı temsilciliklerimiz arasında güvenli internet bağlantısı, telefon görüşmesi ve online etkin bilgi/belge paylaşımına imkân sağlanmıştır” dedi.

1975’ten Ocak 2016’ya kadar olan Dışişleri Bakanlığı arşivinin de dijital ortama aktarıldığını, Bakanlığın server odası ve arşiv odasının da son teknolojiyle yenilendiğini kaydeden Ertuğruloğlu, Bakanlık ve dış temsilciliklerinde Ocak 2016 tarihinden itibaren elektronik belge yönetim sistemi olarak bilinen belge/arşiv sistemi üzerinden faaliyetlerini sürdürmekte olduğuna da işaret etti.

“E- DEVLET PROJESİYLE UYUMLU”

Hâlihazırda 24 dış temsilciliğin 18’inin sisteme entegre edildiğini, geriye kalan temsilciliklerin de teknik altyapı sıkıntılarının aşılması için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Ertuğruloğlu, “Bakanlığımızda devreye koyduğumuz bu sistem, çalışmaları yürütülmekte olan e-devlet projesiyle de tam uyumlu bir şekilde tasarlanmıştır ve e-devlet uygulamaya girdiği anda bu sistemle entegre edilebilecektir” dedi.

Ertuğruloğlu, katkı ve desteklerinden dolayı TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA