TELEVİZYON İNTERNET KARŞISINDA İRTİFA KAYBEDİYOR
Televizyonun son yıllarda bir kitle iletişim aracı olarak internet karşında gerilediği gözleniyor.

23 Kasım 2018 Cuma 12:00
ABD’de yapılan piyasa araştırmaları, ülkede son 2 yılda internetteki reklam satışlarının televizyonu geride bıraktığını ortaya koydu.
Piyasa araştırma şirketi eMarketer'in verilerine göre, ABD'de 2016'da 71,29 milyar dolara ulaşarak tarihin en yüksek seviyesine çıkan televizyon reklam satışları, 2017'de 70,22 milyar dolara geriledi. Bu, satışlarda son 10 yılda görülen ilk azalma oldu.
Ülkede 2017'de televizyon reklam satışları yüzde 1,5 oranında gerilerken, dijital reklam satışları ise yüzde 35 artış gösterdi.
Dijital reklam satışları 2016'da 72,20 milyar dolara ulaşarak tarihte ilk kez televizyon reklamlarını aştı. Televizyon reklam satışları 2017'de de dijital reklam satışlarının gerisinde kaldı. 2017'de televizyon reklam satışları değer kaybederken, dijital reklam satışları yüzde 35 artışla 90,39 milyar dolara çıktı.
Dijital reklam satışlarındaki artış eğiliminin 2018'de de sürdüğü, satışların yıl sonu itibariyle 107,3 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Öte yandan televizyon reklam satışlarının da yüzde 0,5 oranında gerilemesi ve 69,87 milyar dolara düşmesi bekleniyor.
Gençler artık televizyon izlemiyor
Sektör uzmanları televizyon reklam satışlarındaki düşüşün dönemsel bir dalgalanmadan çok, genç izleyicilerin geleneksel televizyon yerine, internetteki YouTube, Netflix ve Hulu gibi alternatif izleme mecralarına yönelmesinden kaynaklanan orta ve uzun vadeli bir eğilim olduğuna dikkati çekiyor.
İzlenme oranı ölçüm şirketi Neilsen'in yayımladığı 2018 yılı ilk çeyreğine ait Total İzleyici Raporu, ABD'de genç kitlenin giderek daha az oranda ve daha az süreyle televizyon izlediğini ortaya koydu.
Ülkede karasal veya uydu ve kablolu gibi ödemeli televizyon yayınlarını izleyen 18-34 yaş arası izleyicilerin sayısı yılın ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 azaldı. Sayı önceki yıl ise bir önceki yıla göre yüzde 9,8 azalmıştı. Dolayısıyla düşüş eğilimi hızlandı.
Öte yandan aynı yaş grubunun televizyon izleme sürelerinde de azalma görüldü. 18-34 yaş arası kitle 2018'in ilk çeyreğinde haftada ortalama 16 saat televizyon izledi. Bu süre, geçen yılın aynı döneminde 19 saat 17 dakikaydı.
18-34 yaş arası kitlede haftalık televizyon izleme süresi ortalama 3 saat 17 dakika azalırken, 35-49 yaş arası kitlede 1 saat 36 dakika, 50-64 yaş arası kitlede 14 dakika azaldı. 65 yaş ve üstü kitlede ise haftalık televizyon izleme süresi 3 dakika arttı.
2017-2018 televizyon sezonunda en çok izlenen 10 eğlence programının 9'unun izleyici yaş ortalaması 50'nin üzerindeydi.
Kabloyu kesenler, kabloyu reddedenler
eMarketer verilerine göre, ABD'de 2016'da 18 yaş üzerindeki 16,7 milyon izleyici kablolu ve uydu televizyonu aboneliklerini iptal etti. Sektör uzmanlarının "kabloyu kesenler" (cord cutters) olarak adlandırdığı bu gruptakilerin sayısı, 2017'de 22,2 milyona çıktı.
Öte yandan "kabloyu reddedenler" (cord nevers) olarak nitelenen, hayatlarında hiç kablolu veya uydu televizyonu aboneliği başlatmamış olan 18 yaş üstü yetişkinlerin sayısı 2016'da 32,5 milyonken, 2017'de 34,4 milyona çıktı.
Uzmanlar her iki gruptakilerin sayısının artış eğiliminin süreceği ve 2021'de 40'ar milyonu aşacağını tahmin ediyor.
Öte yandan internet bağlantısıyla çalışan izleme hizmetlerini kullanan izleyicilerin sayısı giderek artıyor. Akıllı televizyonlar, özel kutulu dijital yayınlar ve çevrimiçi izleme hizmetlerini kullananların sayısı ve bunların nüfus içindeki oranı giderek artıyor.
eMarketer verilerine göre, ABD'de internet bağlantılı izleme hizmetlerini kullanan kişi sayısı 2012 yılında 54,7 milyonken, 2017 yılında 177,2 milyona ulaştı. Söz konusu kitlenin toplam nüfus içindeki payı da 2012'de yüzde 17,4'ten 2017'de yüzde 54,3'e yükseldi.
Reklam satışlarının ekonomik değeri bakımından dünyanın en büyük televizyon piyasası olan ABD'ye ait bu veriler, geleneksel televizyon izleyici kitlesinin hem sayısı ve hem de demografik çeşitliliğinin giderek azaldığını ve genç izleyicilerle reklam verenlerin ilgisinin internetteki alternatif izleme platformlarına kaydığını gösteriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz’la Görüşme İçin Ekonomik Örgütlere Davet gönderildiTürkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın adaya yapacağı ziyaret öncesinde, ülkedeki ekonomik örgütlere Ankara’dan davet gönderildi.09 Nisan 2025 Çarşamba 13:12KIBRIS
Öğretmenler direnişte! Gericiliğe izin yok! Bekirpaşa Lisesi'nde eylem başladı!Öğretmenler direnişte! Gericiliğe izin yok! Bekirpaşa Lisesi'nde eylem başladı!09 Nisan 2025 Çarşamba 13:06KIBRIS
KTAMS: Mart ayı açlık sınırı 28 bin 324 TLKıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) 31 Mart 2025 itibari ile 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 28 bin 324 TL olduğunu açıkladı.09 Nisan 2025 Çarşamba 12:48KIBRIS
Tatar: Başını örtüp Atatürk'ün resminin asılı olduğu sınıflarda okumasına karşıyımAkşam çook emek verdiğim projem aylar öncesinden günü kararlaştırılmış, davetiyeleri dağıtılmış Kıbrıs Kapı ve Sandıkları Müzesi'nin açılışı olmasaydı ben de yürüyüşde olacaktım09 Nisan 2025 Çarşamba 11:04KIBRIS
Basketbol Erkeklerde bu gece iki maç varBasketbol Erkeklerde bu gece iki maç var09 Nisan 2025 Çarşamba 10:03KIBRIS
On binlerce kişinin katıldığı Geçit Yok! Eylemi gazete manşetlerinde...Kıbrıs Gericiliğe Karşı Tek Yürek... Onbinlerce kişinin katıldığı Geçit Yok! Eylemi gazete manşetlerinde...09 Nisan 2025 Çarşamba 09:06KIBRIS
Tatar Açıkladı... Erdoğan Geliyor..."Cumhurbaşkanı Tatar: Yeni Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi ve Meclis’e 3 Mayıs’ta Taşınıyoruz"09 Nisan 2025 Çarşamba 09:01KIBRIS
"Gerici tüzük" tepkilerine rağmen Bakanlar Kurulu'ndan oy birliği!"Gerici tüzük" tepkilerine rağmen Bakanlar Kurulu'ndan oy birliği! Bakanlar Kurulu sözcüsü Özdemir Berova, Disiplin (Değişiklik) Tüzüğü'nün son halinin Bakanlar Kurulu'nda oy birliğiyle onaylandığını açıkladı.08 Nisan 2025 Salı 18:39KIBRIS
Selma Eylem: Bu tüzüğü bu halk uygulatmayacak! Geçit yok!Selma Eylem: Bu tüzüğü bu halk uygulatmayacak! Geçit yok!08 Nisan 2025 Salı 18:23KIBRIS
Binler ayakta...Küçük ailesi , Denktaş ailesi de yürüyüşte...Binler ayakta...Küçük ailesi , Denktaş ailesi de yürüyüşte...08 Nisan 2025 Salı 18:20KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs