29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa16°C
  • Girne15°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele16°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

TEKKE BAHÇESİ’NDE KAZILAR BAŞLADI

Kayıp Şahıslar Komitesi, Lefkoşa’da Tekke Bahçesi’nde kazılara başladı...

Tekke Bahçesi’nde kazılar başladı

09 Mayıs 2016 Pazartesi 13:50

 Kayıp Şahıslar Komitesi, Lefkoşa’da Tekke Bahçesi’nde kazılara başladı.

Kazılarla, Ayvasıl’dan(Türkeli) getirilerek 13 ve 14 Ocak 1964’te Tekke Bahçesi’ne gömülen 23 şehidin kimliklendirilerek ayrı mezarlarının ve mezar taşlarının yaptırılması amaçlanıyor.

Kayıplar listesinde yer alan 23 kişinin 9’unun Ayvasıl’dan, diğerlerinin de Lefkoşa ve civarı ile genel hastane morgundan taşınan şehitler olduğuna inanılıyor.

KÜÇÜK: “KAZILAR HASSASİYET DİKKATE ALINARAK DAHA ÇOK İNSAN GÜCÜYLE…”

Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük’ün TAK’a yaptığı açıklamaya göre, iki toplumlu kazı ekibi, Tekke Bahçesi’ndeki çalışmalarına bugün başladı.

Küçük, şehitliklerin Anıtlar Yüksek Kurulu’na bağlı olduğunu ve gerekli izni bu makamdan aldıklarını belirterek, komitenin kazı programına konulan bu bölgedeki kazıların hassasiyet dikkate alınarak ağır iş makineleri yerine daha çok insan gücüyle yapılacağını söyledi.

Gülden Plümer Küçük, Ayvasıl’dan getirildiklerinde tanınmayacak halde olan ve kayıplar listesinde yer alan 23 kişinin kimliklerinin tespiti, ayrı mezar ve mezar taşı yapılması için başlatılan kazıların ne kadar süreceğinin bilinmediğini ancak en erken zamanda kazıyı tamamlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Tekke Bahçesi’nde, Ayvasıl’dan getirilen şehitlere ayrılan bölüm dışındaki hiçbir yerin kazılmayacağını, işlemlerin hassasiyetle yürütüleceğini, şehitliğe gerekli saygının gösterileceğini ve diğer mezarlara zarar verilmeyeceğini vurgulayan Küçük, şu anda bir ekibin çalışmaya başladığını, ihtiyaç duyulursa ikinci ekiple de takviye edileceğini anlattı.

Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk Üyesi Küçük, kazılarla çıkarılacak kalıntılara uygulanacak testlerle kimlik tespitlerinin yapılacağını, her şehide ayrı mezar ve mezar taşı yaptırılarak şehitliğin düzenlenerek eski haline getirileceğini belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA