25 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa22°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele22°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara23°C

“TEK ŞAHİDİ CÜMBEZDİ”

“Tek Şahidi Cümbezdi”

23 Mart 2014 Pazar 15:08

Kıbrıslı Türk tasarımcı Abdullah Öztoprak’ın gösterisi pullara ilham verdi

 “Tek Şahidi Cümbezdi”

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ev sahipliği ve akademik partnerliği ile Aralık 2013 tarihinde önemli bir kültürel çalışmaya imza atan Kıbrıslı Türk moda tasarımcısı Abdullah Öztoprak’ın “Tek Şahidi Cümbezdi” isimli teatral gösterisinden esinlenerek hazırlanan pul serisinin tanıtım gecesi 18 Mart 2014 Salı akşamı, saat 18:30’da Gazimağusa Buğday Camii’de gerçekleştirildi.

Kıbrıs Türk Posta Dairesi tarafından “Tek Şahidi Cümbezdi” isimli gösteriden esinlenerek çıkarılan 4 adet anma pul serisi ve ilk gün zarfı satışa sunularak dünya pul kolleksiyoncuların ilgisini çekmeye ve yazışmalarda kullanılmaya başlandı. Modacı Abdullah Öztoprak tarafından hazırlanan ve Ankara Posta ve Telgraf Teşkilatı’nın (PTT) tarih müzesinde yer alan Osmanlı Postacısı Tatarları ve Peyk kostümlerinin teatral gösterisinin sergilendiği söz konusu gecede 20 model ile pullara dahil edilmiş kostüm karakterleri özel bir koreografi eşliğinde defile gerçekleştirildi. Söz konnusu teatral gösterinin finalinde ise Buğday Camii’ye atı ile beraber giren tarihi Osmanlı postacısının Sultan’a bıraktığı mektup büyük ilgi gördü.

Gerçekleştirilen teatral gösterinin ardından konuşma gerçekleştiren moda tasarımcısı Abdullah Öztoprak, ülke tanıtımında sanatın önem teşkil ettiğini ve tarihe, kültürel mirasa sahip çıkılması gerektiğini ifade etti. Sanatsal çalışmanın pul olarak ölümsüzleştrilmesinin geleceğe yönelik önemli bir adım olduğunu da vurgulayan Öztoprak, projenin oluşmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. KT Posta Dairesi Müdürü Doğan Emiroğulları projede yer almaktan duydugu mutluluk ve gururu dile getirerek posta dairesinin işlevlerinden ve pulun ülke tanıtımındaki öneminden bahsetti.

KKTC Roma Temsilcisi Növber Vechi ise gerçekleştirdiği konuşmasında burada bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek projenin devamının KKTC dışında da gerçekleştirilmesini dilediğini bildirdi. DAÜ adına konuşma gerçekleştiren DAÜ Tanıtım ve Gelişimden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Nadiri DAÜ’nün akademik partner olarak katkı koyduğu projenin bir yansıması olan gecede bulunmaktan son derece mutlu olduğunu belirterek, DAÜ’nün sanata, bilime ve sanatçıya destek veren bir üniversite olduğunun da altını çizdi. DAÜ’nün bir dünya üniversitesi olduğunu aktaran Prof. Dr. Nadiri, DAÜ’nün topluma hizmet kapsamında her türlü katkıyı yapmaya devam edeceğini vurguladı.

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Abdullah Y. Öztoprak’ın da katıldığı söz konusu geceye KKTC Cumhurbaşkanlığı Daire Müdürü Nesligül Onurel, Türkiye PTT Değerli Kağıtlar Bölüm Başkan Yardımcısı Sevim Kıllıoğlu, Türk İtalyan Kültür Derneği Başkanı İsmet Küçük ile çok sayıda özel  konuk katıldı. Gecede DAÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü orkestrası da müzik dinletisi gerçekleştirdi.  (MHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA