20 Nisan 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele26°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara9°C

TECAVÜZ MAĞDURUNA DELİ MUAMELESİ

Tecavüz mağduruna deli muamelesi

03 Eylül 2014 Çarşamba 12:54

“DELİ” DE KURTUL

Gönyeli’de ikamet eden 31 yaşındaki isminin baş harfleri İ.S. olan kadın, Polise tecavüze uğradığı yönünde şikâyette bulununca, polis olayı soruşturmak yerine Sosyal Hizmetler’e bildirdi. İ.S’nin, Polis ve Sosyal Hizmetler işbirliğinde Ruh ve Sinir Hastanesi’ne yatırılması için girişim başlatıldı…

 

ŞİMDİ AKILLARINA GELDİ

2011 yılından beri akli dengesinde sorun olduğu bilinen İ.S’nin evine, Sosyal Hizmet Uzmanları uğramazken, polise yaptığı bu şikâyetin ardından bir anda hastaneye yatırılmasına karar verilmesi ise hayret uyandırdı. Bu olay, devletin yetkili kurumları ile ilgili birçok soru işaretlerini de beraberinde getirdi…

 

POLİS OLAYI KAPATMAK İSTEDİ

İ.S’nin 58 yaşındaki annesi K.T. ise, kızının polise tecavüze uğradığı ihbarında bulunduğunu, polisin ise olayı kapatmak istediğini anlattı. Gazetemize konuşan anne K. T, “kızıma tecavüz edenler, elini kolunu sallayarak geziyor, bu nasıl adalet” diyerek feryat etti…

 

“DEVLET CİNSEL SUÇLARA KARŞI İLGİSİZ”

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel ise, “en küçük bir ihbar ya da iddia bile değerlendirilmelidir. İddianın doğru olup olmadığının soruşturulmaması ve tahkikat yapılmaması, devletin ilgili kurumlarının cinsel suçlara karşı ilgisizliğini ortaya koymaktadır” dedi…

Rana SARRO

Polise, tecavüze uğradığı yönünde şikâyette bulunan Gönyeli’de sakin 31 yaşındaki isminin baş harfleri İ.S. olan kadının, Polis ve Sosyal Hizmetler işbirliğinde Ruh ve Sinir Hastanesi’ne yatırılması kararı alındı.

Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Adli Şube’ye tecavüze uğradığına dair şikâyette bulunan İ.S’nin, şikâyetini değerlendirmediği ve gerekli soruşturmayı başlatmadığı öğrenilen polisin, Sosyal Hizmetler ile istişare etmesi sonucunda, kadının Ruh ve Sinir Hastanesi’ne yatırılması için girişim başlatıldığı öğrenildi.

2011 yılında akli dengesinde sorun olduğu yönünde Devlet Hastanesi tarafından rapor verilen İ.S’nin evine, o zamandan beri Sosyal Hizmet Uzmanları uğramazken,geçtiğimiz günkü tecavüz şikâyetinin ardından, evine uzmanların gitmesi ve Ruh Hastanesi’ne yatırılması kararı hayret uyandırdı.

Gönyeli’de ikamet eden 31 yaşındaki isminin baş harfleri İ.S. olan kadının annesi, kızının polise tecavüze uğradığı ihbarında bulunduğunu, polisin ise olayı kapatmak istediğini anlattı.

Gazetemize konuşan anne K. T, “kızıma tecavüz edenler, elini kolunu sallayarak geziyor, bu nasıl adalet” diyerek feryat etti.

ANNE: EVDEN ALINIP ŞİKÂYETİ GERİ ÇEKTİRİLDİ

Olayla ilgili gazetemize konuşan 58 yaşındaki anne K. T, kızının 28 Ağustos tarihinde tecavüze uğradığı şikâyetiyle polise başvurduğunu, şikâyeti üzerine bir şahısın tutuklandığını, ardından polisin kızının uyuduğu bir saatte evine giren polisin, ‘Kalk yukarı’ diyerek, kızını alıp polis karakoluna götürdüğü ve şikâyetini geri alması için ikna ettiklerini anlattı.

İ.S: ‘ŞİKÂYETİNİ GERİ ÇEK” DEDİLER

31 yaşındaki İ.S. ise, polisin kendisine ‘gazetelerin manşetlerine çıkarsın, rezil olursun, evlatlık verilen küçük çocuğunu da bir daha geri alamazsın” diyerek, şikâyetini geri çekmesi ve kâğıda imza atması için ikna edildiğini ifade etti.

“İKİNCİ ŞİKÂYETİ DE DİNLENMEDİ”

Ardından 31 Ağustos gecesi, kimliği meçhul 4 şahıs tarafından evine bırakılacak diye kandırılan İ.S’nin, ‘Âşıklar Tepesi’ diye bilinen yere kaçırıldığı, tecavüze uğradıktan sonra, tepeden aşağıya ittirildiğini ifade eden anne K. T, kızının vücudunun birçok yerinin yara bere içerisinde olduğunu gösterdi. Bu olayı, gece saat 3.00 itibariyle telefonla polise bildirdiklerini, ancak polisin ihbarı değerlendirmeyerek, sabaha kadar olay yerine gitmediğini söyledi. Bunun üzerine, kızının ertesi günü sabah saatlerinde Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Adli Şube’ye giderek, şikâyette bulunmak istediğini ancak, ifadesi alınmayarak, şikâyetinin dinlenmediğini, öğlenden sonra yine polise giden kızının orada saatlerce beklemesine rağmen ifadesinin alınmadığını anlattı.

“GAZETECİYİ ARAYINCA İFADESİ ALINDI”tecavuz (1) - Kopya

31 Ağustos günü saat 23.30 sıralarında, Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde bulunduğu bir sırada, Gazetemize ulaşarak yardım isteyen İ.S, olayla ilgili şikâyette bulunmak istediği Adli Şube’de sabahtan itibaren beklediğini ancak polislerin kendisi ile ilgilenmediğini bildirdi.

Polislerin, telefon görüşmesini duymaları üzerine, şikâyetinin dinlendiği ve tırnakları ile kıyafetlerinin emare olarak alındığını ifade eden İ.S, zanlıların araçlarının tespit edileceği kameraları da polise ifadesinde söylediğini ifade etti.

“SORUŞTURMA YERİNE SOSYAL HİZMETLERE BİLDİRİLDİ”

Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Adli Şube’ye yapılan ihbarın ardından polisin gerekli soruşturma ve olayla ilgili herhangi bir tutuklama yapmadığı anlaşıldı. Öte yandan, tecavüz ihbarında bulunan 31 yaşındaki kadının, Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından, Ruh ve Sinir Hastanesi’ne yatırılması için girişimde bulunulduğu öğrenildi.

28 Ağustos günü meydana gelen tecavüz şikâyetini soruşturmayan Polisin, olayın Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel ve gazetemiz tarafından araştırıldığının bilgisini alması üzerine, Sosyal Hizmetler Dairesi ile istişareye geçtiği anlaşıldı.

UZMANLAR HEMEN EVE GİTTİ

Teşhisin konduğu 2011 yılından beri, İ.S’nin evine uğramayan Sosyal Hizmet Uzmanları’nın da dün sabah saatlerinde, İ.S’nin evine gittiği ve Ruh ve Sinir Hastanesi’ne yatırılacağını söylediği öğrenildi.

Gazetemize konuşan İ.S, uzmanların kendisine, evlatlık verdikleri çocuğuyla ilgili psikolojik baskı yaptıklarını ve ‘yarına hazırla kıyafetlerini seni gelip alacağız’ dediklerini ayrıca, “bizden başka birileri seninle konuşmaya geldi mi?” diye sorduklarını da aktardı.

BAŞEL: EN KÜÇÜK BİR İDDİA BİLE DEĞERLENDİRİLMELİ

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel ise şunları söyledi:

“Sosyal Hizmet Uzmanı olarak bu kadını yaklaşık 7 yıldır tanıyorum. Belli problemler yaşamış ya da yaşıyor olabilir, ancak cinsel suçlarla ilgili Polis’ten, Yargı’ya, Sosyal Hizmetler’den, sağlık hizmetlerine kadar, tüm kurumların seferber olması gerekmektedir. En küçük bir ihbar ya da iddia bile değerlendirilmeli, ilgili kişilerin yakalanması, emarelerin en kısa sürede toplanması ve ifadelerin alınması gerekmektedir. Eğer ki, devlet kurumları tarafından, cinsel suçlar kapatılmaya, örtbas edilmeye çalışılırsa, işte o zaman toplum veya sistem öldü demektir. İddianın doğru olup olmadığının soruşturulmaması ve tahkikat yapılmaması, devletin ilgili kurumlarının cinsel suçlara karşı ilgisizliğini ortaya koymaktadır. Bu gibi olayların ya da iddiaların sonuçlandırılması büyük önem arz etmektedir.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA