19 Nisan 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara14°C

TDP'DEN AKARYAKIT HARCI DEĞERLENDİRMESİ

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Ulusal Birlik Partisi-Demokrat Parti (UBP-DP) Hükümeti'nin seyrüsefer harçlarının akaryakıta aktarılması çalışmasını değerlendirdi

TDP'den akaryakıt harcı değerlendirmesi

04 Haziran 2016 Cumartesi 12:14

 Ulusal Birlik Partisi-Demokrat Parti (UBP-DP) Hükümeti'nin seyrüsefer harçlarının akaryakıta aktarılması çalışmasını değerlendiren Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), bu uygulamanın dar gelirlinin omzuna yük bindirecek ve doğrudan hizmete dönüşmeyecek şekilde yapılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Seyrüsefer harçlarının akaryakıta eklenmesi konusunda halkın, devletin bunu adil olarak yapacağına dair inancı olmadığına dikkat çekilen TDP açıklamasında, "Ülkemizdeki karayollarının önemli bir kısmının belediye hizmet sınırlarında olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu verginin direkt kamuya aktarılması, seyrüsefer mantığı ile uyuşmamaktadır. Bu gerçekler ortada iken, harçları akaryakıta eklemek de temel sorunu ortadan kaldırmayacaktır" ifadelerine yer verildi.

UBP-DP Hükümeti'nin seyrüsefer harçlarının akaryakıta aktarılması yönündeki çalışmasının çok yakından takip edildiği, Başbakan Serdar Denktaş’ın da bugün basına yansıyan açıklamasında seyrüsefer konusunun kafalarında netleştiğini söylerken, yine detay vermediği belirtilen açıklamada, üzerine tutum oluşturulacak yeterli bilginin mevcut olmadığına dikkat çekilerek, hükümete çalışmanın içeriğiyle ilgili kamuoyuna detaylı açıklama yapma çağrısında bulunuldu.

"Vatandaşın inancı yok"

Öncelikli olarak, yaşanan sorunun vatandaşın ödediği verginin hizmet olarak kendisine döneceğine dair inancı olmamasından kaynaklandığı belirtilen açıklamada, seyrüsefer harcının yolların kullanımına karşılık altyapının geliştirilmesi için alınan vergi olmasına karşılık, toplumun sokağa çıktığında bunun karşılığını göremediği belirtildi.

Açıklama şu ifadelere yer verildi: "Mevcut durumda ilk yapılması gereken, seyrüsefer harcının doğrudan ulaşım altyapısı ve toplu taşıma fonlarına aktarılmasıdır. Seyrüsefer harcının akaryakıttan tahsil edilmesi, bu verginin ruhuna aykırı olmamakla birlikte, bunun dar gelirlinin omzuna yük bindirecek ve doğrudan hizmete dönüşmeyecek şekilde yapılması bizler açısından kabul edilemezdir. Kaldı ki bunun sabit fiyat üzerinden değil de, akaryakıt bedeli üzerinden belirlenecek oranla yapılması sakıncalıdır.

        

"Tahsilat yerel yönetimlerle paylaşılmalıdır"

Eğer bu harç kamu yollarının yıpranmasından dolayı tahsil ediliyorsa, yapılan tahsilat da bu yolların önemli bir kısmının tadilatını ve altyapı hizmetlerini üstlenen yerel yönetimlerle paylaşılmalıdır. Yerel Yönetimlerin de buradan gelecek olan kaynağı,  altyapı ve toplu taşımacılık hizmetlerinde kullanmasını sağlayacak ve denetleyecek bir mekanizma da oluşturulmalıdır.

"Hedef, modern yollarda toplu taşımacılık olmalı"

Hedefin emniyetli ve modern yollarda, toplu taşımacılığın geliştiği bir ulaşım ağının ve altyapısının oluşturulması olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bunun için öncelikli yapılması gereken adımlar şunlar olarak sıralandı:

Seyrüsefer ücretlerinin kriterlerinin yeniden belirlenmesi, Devlet denetiminin artırılması ve adil caydırıcılığın sağlanması için cezaların her aracın seyrüsefer harcı üzerinden bir oran belirlenerek tahsil edilmesi, seyrüsefer harçlarının belediyeler ile yapılacak ortak teknik çalışma sonucu belirlenecek oranının belediyelere dağıtılması. Belediyelere aktarılacak ödemenin, belediye bütçesinde ulaşım altyapısı ve toplu taşıma kalemlerine aktarılması, mevcut borçların ivedilikle tahsil edilmesi amacıyla kayıttan düşmüş araçların ve mevcut olarak ödenmeyen seyrüsefer borçlarına ceza affının getirilmesi ve borçlarda taksitlendirme gibi ödeme kolaylıkları getirilmesinin gündeme alınması.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA