24 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa18°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele18°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara18°C

TDP KARARSIZ!

TDP kararsız!

31 Mayıs 2014 Cumartesi 13:20

  • Anayasa değişikliği önerisi bugün mecliste ele alınacak ancak TDP tavrını netleştirmedi
  • Anayasa’daki ‘Geçici 10. Madde’ ile ‘vicdani ret’ konularının değişiklik paketine girmemesinden rahatsızlık belirten TDP’nin, Anayasa Değişiklik Önerisi’ne oy verip vermeyeceği merak konusu. TDP’nin bu konunda, kendi içinde farklı görüşler olduğu görülüyor. 
  • Geçici 10. maddenin değiştirilmesinin TDP için kırmızıçizgi olduğu, Geçici 10’uncu Madde ve Vicdani Ret konusunda TDP’nin ısrarlı olduğu ve tavrının net olduğu belirtilse de; Anayasa Değişiklik Önerisi’nin oylanması konusunda, TDP’nin tavrını Pazartesi toplanacak parti meclisi belirleyecek.

Rana SARRO- DETAY

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Anayasa değişikliği önerisini ele almak amacıyla bugün olağanüstü toplanıyor. Toplantıda, Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’nin hazırladığı  “Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi” görüşülecek.

Görüşmenin aynı gün tamamlanması halinde iki tam gün sonraya denk gelen 3 Haziran Salı günü kısa isim okunarak önerinin geneli oylanacak. Değişikliklerin kabulü için 34 milletvekilinin onay vermesi gerekiyor.

Anayasa’daki geçici 10. madde ile vicdani ret konularının değişiklik paketine girmemesinden rahatsızlık belirten TDP’nin, Anayasa Değişiklik Önerisi’ne oy verip vermeyeceği merak konusu. TDP’nin bu konunda, kendi içinde farklı görüşler olduğu görülüyor.

Geçici 10. maddenin değiştirilmesinin TDP için kırmızıçizgi olduğu, geçici 10’uncu madde ve Vicdani Ret konusunda TDP’nin ısrarlı olduğu ve tavrının net olduğu yönünde açıklamalar yapılsa da; Anayasa Değişiklik Önerisi’nin oylanması konusunda, TDP’nin tavrını Pazartesi toplanacak parti meclisi belirleyecek. Anayasa Değişiklik Önerisi’nin oylanması ile ilgili TDP kanadının açıklamalarına başvuruldu.

 

Özyiğit: Parti meclisimiz belirleyecek

Anayasa değişikliği konusunda TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, “Bu konuda bizim çekincelerimiz vardır. Yarın (bugün) toplantıya katılıp görüşlerimizi Meclis gündemine taşıyacağız. Olabildiğince gerekli katkıyı sağlamaya çalışacağız. Paketin bütünü ile ilgili son kararı Pazartesi yapılacak Parti Meclisi belirleyecek” diyerek, şöyle konuştu:

“Bizim tavrımız nettir. TDP olarak bizim geçici 10’uncu madde ve Vicdani Ret konusunda ısrarımız vardır. ‘Halkın onayına sunulabilecek formüller üretilsin’ diyoruz. Şimdi hazırlanan değişiklik önerileri olumlu önerilerdir. Ancak sivilleşme ve demokratikleşmeden bahsetmek istiyorsak, Geçici 10’uncu Madde kaldırılmalıdır. Kaldı ki, CTP ile DP hükümet ortaklarının hükümet programında da Geçici 10’uncu Madde’nin kaldırılması vardır” dedi.

Harmancı: Tavrım ‘evet’ noktasındadır

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Mehmet Harmancı ise, “Anayasa Değişiklik Önerisi’ne, parti içerisinde demokratik bir tartışma ortamını yaratmaya çalışıyoruz. Son yapılacak değişiklikleri de görerek bir tavır belirleyeceğiz. Benim tavrım nettir, tavrım ‘evet’ noktasındadır. Ama çekinceli arkadaşları da anlıyorum. Son yapılacak değişiklikleri de görerek parti içerisindeki arkadaşlar da evet oyu verirse mutlu olacağız. Anayasa Değişikliği konusunda, herkesi biraz sağduyuya davet ediyorum” diye konuştu.

Angolemli: Pazartesi belli olacak

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli ise, “Pazartesi Parti Meclisi toplanacak ve Salı günkü oylamanın rengi ortaya çıkacak. Bu süreç yaşanmadan oyumuz belli değildir” dedi.  Anayasa değişikliği denince, hükümet programında da yer alan geçici 10. maddenin gündeme gelmesi gerektiğini ama bu maddenin değişiklikler arasında yer almadığını; bunun nedeninin kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyleyen Angolemli, “CTP mi istemedi, DP mi istemedi, yoksa aynen elektrik konusunda olduğu gibi hükümete dıştan bir baskı mı vardır?” diye sordu. Hüseyin Angolemli, Geçici 10. Madde’nin Kıbrıs Türk halkının iradesine ilişkin önemli bir konu olduğunu kaydederek, uzlaşma aradığını söyleyen hükümetin TDP için kırmızıçizgi olan Geçici 10. maddenin değiştirilmesi konusunda nasıl olur da caydığını sordu.

Mehmet Çakıcı: Elbette evet oyu vereceğiz

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, “Anayasa’daki geçici 10. maddenin değişiklik paketine girmesi talebinde olduklarını belirtirken, Anayasa Değişiklik Önerisi’ne oy vereceklerini de söyledi. Çakıcı, “Elbette oy vereceğiz. Eksiklik olsa dahi, halkın yararına olacak değişikliklere yönelik olan Anayasa Değişiklik Önerisi, umarım bir aksilik olmaz, bir pürüz çıkmaz ve Meclis’ten geçer” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA