20 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa16°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele16°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara10°C

TCMB LİKİDİTE KANALLARINI DEĞİŞTİREREK PİYASAYA VERDİĞİ TL’NİN FAİZİNİ YÜKSELTİYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasaya verdiği Türk Lirası’nın ortalama faizini fonlama kanallarını değiştirerek yükseltiyor

TCMB likidite kanallarını değiştirerek piyasaya verdiği TL’nin faizini yükseltiyor

06 Ağustos 2020 Perşembe 23:35

Temmuz enfasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini %7,4’den %8,9’a yükselten Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasaya vermiş olduğu Türk Lirası’nın (TL) ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini (AOFM) yükseltmeye devam ediyor.

TCMB’nin 06 Ağustos 2020 tarihi itibariyle yapmış olduğu TL fonlama kompozisyonuna bakıldığında, bir gün önce %7,80 olan AOFM’nin bugün %7,88’e yükseldiği görüldü (Kaynak: Bloomberg HT Araştırma). AOFM’nin yükselmesinde fonlamanın bir kısmının Borsa İstanbul repo piyasası (22,9 milyar TL) ve Bankalararası Para Piyasası (2 milyar TL) üzerinden yapılması rol oynadı. Bu piyasalarda verilen TL’nin faizi, politika faizinin (%8,25) 150 baz puan üzerinde ve %9,75 seviyesinde bulunuyor.

Ayrıca banka bugün yaptığı basın duyurusunda hedefli ilave likidite imkânları kademeli olarak azaltılacağını da belirtti. Dolayısıyla salgın sonrası politika faizinden daha düşük maliyetle yapılan fonlamalar vadesi geldiğinde yenilenmeyebilir. Bu kanalla yapılan vadesi gelmemiş işlemlerin toplam miktarı 60 milyar tl ve ortalama faizi ise %6,83. Bir sonraki ilk vade tarihi ise 13 Ağustos 2020.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA