29 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele26°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C

TC ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARNESİ

TC Anayasa Mahkemesi'nin karnesi

21 Nisan 2014 Pazartesi 10:47

Bireysel başvuru için şimdiye kadar 16 bin 322 kişi Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu, ancak 10 bine yakın başvuruda henüz karar yok. Yüksek mahkemede, Başbakan'ın Twitter hakkında yaptığı başvuru, tutuklu milletvekili Engin Alan ve şike davasından hüküm giyen Aziz Yıldırım'ın dosyaları da var.

En son bireysel başvuruyu TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafında yapıldı. Toplam sayı 16 bin 322. Son dönemde verdiği kritik kararlar ile gündemde ön plana çıkan Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru karnesi netleşti.

23 Eylül 2012 tarihinden bu yana bireysel başvuruları kabul eden yüksek mahkemeye, bugüne kadar 16 bin 322 başvuru yapıldı. Başvuruların büyük bölümü adil yargılama hakkının ihlali konusunda yapıldı. Mülkiyet hakkı, kanun önünde eşitlik hakkı, insan haklarının ihlali, temel hak ve özgürlüklerin korunması ve özel hayatın gizliliği konuları öne çıktı.

16 bin 322 başvurudan 10 bin'e yakını hakkında henüz karar çıkmadı. Karara bağlanan 6 bin 621 başvurunun büyük bölümü reddedildi. İhlal kararı verilen dosya sayısı sadece 72 oldu.

En fazla ihlal kararı adil yargılanma hakkı başlığı altındaki "uzun yargılama" "uzun tutukluluk" konularında çıktı.

Mahkemenin dikkat çeken ihlal kararları arasında tutuklu milletvekilleri, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, eski İnönü Üniversitesi rektörü Fatih Hilmioğlu ve Twitter kararları yer aldı. Anayasa Mahkemesi'nin karara bağlayacağı önemli dosyalar arasında ise Başbakan Recep Tayyip Trdoğan, tutuklu milletvekili Engin Alan, şike davasından hüküm giyen Aziz Yıldırım ve Balyoz davası sanıkları bulunuyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA