20 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele18°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara17°C

TAZE BİTTİ

Taze Bitti

24 Mart 2014 Pazartesi 13:02

Doğum belgesi ve kimlik kartı stokları tükenmek üzere.

Kimliksiz kaldık!

Nüfus Kayıt Dairesi’nin, PVC kimlik ve doğum belgesi stokları bitmek üzere… Kimlik kartı ve doğum belgesi çıkarmak için nüfus dairesine giden vatandaşların “malzeme bitti kimlik yok” cevabıyla karşılaşmaları an meselesi…

Elektronik ortama geçileceği için “atıl kalmasınlar” diye az sayıda basılan Kimlik ve doğum kâğıtlarında yaşanan sıkıntının, siyasi atamalardan kaynaklandığı ileri sürüldü. Elektronik ortama geçilmesi için hazırlık yapan müdür görevden alınınca işler çıkmaza girdi.

 Taner Ulutaş

KKTC’de ‘el yazması’ kimlik kartlarının yerini alacak elektronik kimlik kartlarının 2 Ocak 2014 tarihinde kullanıma girmesi hedeflenirken, yeterli sayıda doğum belgesi ve PVC kimlik kartı basımı yapmayan Nüfus Kayıt Dairesi’nin, şimdilerde stokları tükeniyor. Bu durumda, kimlik kartı ve doğum belgesi çıkarmak isteyen vatandaşlar mağdur olacak.

Nüfus Kayıt Dairesi Müdürü Osman Erçiner’in görevden alınması ve bu işler ile uğraşan dairede görevli memurun da görev değişikliği yapılmasının ardından, ek herhangi bir doğum kâğıdı ve PVC kimlik kartı basımı da yapılmadı.

Edinilen bilgilere göre, ‘Vedo’ isimli bir şirkette basılmak istenen PVC kimlik kartlarının, seri numaraları olmadığı için ek basım yapılamadı.

Hollanda’daki bir firmadan alınan ve KKTC için özel yapıldığından kopyalanması da mümkün olmayan doğum kağıtları için ise, hükümetin kısa bir süre önce aldığı yeni bir kararla, Devlet Emlak Malzeme Dairesi vasıtası ile ihaleye çıkılmak istendi. Ancak, doğum kağıtları için gerekli malzeme Türkiye’de bulunamadı.

Nüfus Kayıt Dairesi eski Müdürü Osman Erçiner ile dairede dönemin muhasebe memuru Aydan Remzioğlu, konuyla ilgili gazetemize şunları söyledi:

Kimlik Dairesi eski Müdürü Osman Erçiner: Atıl kalmasın diye az sayıda hazırlatmıştık

“Ben Kimlik Dairesi Müdürü olduğum zaman Doğum Kâğıtları ile Kimlik Kartında kullanılan PVC kâğıdını yeterli oranda sıkıntıya düşmeyeceğimiz şekilde ihalesini yapar ve hazırlatırdık.  2 Ocak tarihinde elektronik ortama geçeceğimiz için doğum kâğıdı ile Kimlik Kartları atıl vaziyette kalmasın diye kısıtlı sayıda basıma gitmiştik. Elektronik ortama geçileceği için yeniden ilgili firmadan çok sayıda basım gerçekleştirmemiştik. Stokumuzu sıkıntıya düşmeyecek ama devleti de zarara uğratmayacak şekilde belirledik. Tabi daha sonra hükümet değişikliği nedeniyle görevden alındım. İlgili firmadan basım yapılmamışsa sıkıntı yaşanır. Hem doğum kağıdı, hem de kimlik kartı çıkartılmasında zorluk yaşanır. Çünkü atıl kalmasın diye biz belirli sayıda doğum kağıdı ile kimlik kartı hazırlatmıştık. Şayet yeniden ilgili firmadan basım yapılmamışsa sıkıntı yaşanır.”

 

Aydan Remzioğlu: Kaymakamlığa kimlik gönderilemiyor

Kimlik Dairesi’nde muhasebe memuru olarak çalışan Aydan Remzioğlu ise sorunla ilgili şöyle konuştu: “Kimlik Kartları ile Doğum Kâğıtları’nı yurt dışından getirtiyorduk. Hatta 9 ay önceden gelecek yılın çalışmalarını yaparak, eksiklikleri tespit ederek siparişlerimizi veriyorduk. Son olarak e-kimliğe geçeceğimiz için 8000-10000 arası kimlik kartı, 44.000.000 doğum kâğıdı siparişini vermiştik. 2 Ocak 2014 tarihinde e-kimlik’ e geçecektik. Ama daha sonra beni Lefkoşa Kaymakamlık Dairesine naklettiler. Kaymakamlık’tan doğum belgesi istediğimiz zaman bize Kimlik Dairesi’nden doğum belgesi yeterli oranda gönderilmiyor. Sıkıntı olduğunu ve stokların tükenmek üzere olduğu dile getiriliyor. Biz oradan ayrıldık ihaleye çıkılamadığını ve firmadan Doğum Belgesi ile Kimlik Kartı suretlerinin bastırılamadığını, bu nedenle sıkıntı yaşanıyormuş diye öğrendik.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA