28 Mart 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa24°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt26°C
  • İskele24°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara21°C

TATLISU’DA BALIK POPÜLASYONU ARTIYOR

Doğaya yatırım yapılıyor

Tatlısu’da balık popülasyonu artıyor

30 Temmuz 2015 Perşembe 11:21

Blue Marlin Amatör Balıkçılık Okulu’nda 2(iki) Ağustos Pazar  günü adamızda ilk kez yapay  resifler balık popülasyonunu artırmak amacı ile denize bırakılıyor.

Son yıllarda deniz hayvanları popülasyonunda yaşanan düşüş sebebiyle balık popülasyonuna destek olmak, doğaya gerekli yatırımı yapmak için Blue Marlin Amatör Balık Okulu kolları sıvadı. Doğayı tüketmeden korumak ve doğada var olanların çoğalmasını sağlamak için gerekli yatırımların yapılması ilkesi ile yola çıkan Blue Marlin Amatör Balıkçılık Okulu özel olarak dizayn ettiği resiflerle denizlerin popülasyonunu artırmayı hedefliyor.

Daha önce dünyanın kritik noktalarında denize bırakılmış ve bırakıldığı yerde balıkların üremesine katkıda bulunarak popülasyonu artıran resifler batan petrol kuyuları, gemi batırma, moloz ve inşaat molozları gibi başka amaçlar için inşa edilmiş nesneleri kullanarak inşa edilir. Pazar günü denize bırakılacak yapay resifler ise, betondan imal edildi. Deniz tabanındaki batıklar kendiliğinden yapay resif haline gelebilir. İnşaat yöntemi ne olursa olsun, yapay resifler, genellikle önce yosun ve midye, mercan, istiridye gibi omurgasızlar için sert yüzeyler sağlar; buna bağlı deniz yaşamı birikimi balık toplulukları için karmaşık yapısı ile gıda ve saklanmaları için yer sağlamış olur. Bu sebepledir ki popülasyon artırımı için oldukça gerekli ve yararlıdır.

tatlisu1

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir ilk olacak olan bu doğa yatırımının öncüsü Erkan Öztekniker konu ile ilgili yaptığı açıklamada ; ‘Denize bırakılacak olan resifler için oldukça uzun zaman fizibilite çalışması gerçekleştirdik. Bu konuya gönülden bağlıyız çünkü denizler bizim, doğa bizim. Onlardan aldıklarımızı yerine koymak insan olarak bizim görevimiz. Adamız bir cennet, bu cennete bizlerin de katkı koyması haklı gururumuzdur.  Aynı zamanda balık popülasyonunun artması ülkemize de eko turizm ile ekonomik değer de sağlayacaktır. Halkımızın bu konuya değer ve kıymet vereceklerini düşünmekteyim” dedi.

Doğaya yapılan bu yatırıma tüm halk davetli olup Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun da katılımı da gerçekleşecektir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA