29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa15°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele15°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

TATAR: KRİZ HAFİF ATLATILDI

Tatar: Kriz Hafif Atlatıldı

04 Temmuz 2013 Perşembe 17:24

Ersin TatarMaliye Eski Bakanı Ersin Tatar, 4 yıllık görev süresi boyunca bütçede iyileşmeler yaşandığını ifade ederek, bir tablo halinde bütçedeki ana başlıklara ve yerel gelirlerin nereden nereye geldiğine dikkat çekti.

Tatar yaptığı yazılı açıklamada, mali disiplin ve bütçe disiplinin uygulandığı dönemde kaynakların sağlıklı bir şekilde, yerinde ve adaletli harcanmasıyla ekonomide bir takım dengeler oluştuğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin “Kamu Maliyesinin Desteklenmesi” için verdiği katkı her yıl azaldığı halde yerel bütçe açığının artmadığını ve tam tersine azaldığını bildiren Tatar, gelirlerdeki artışa paralel yatırımların artırılması ile ekonomiye önemli ölçüde kaynak aktarıldığını kaydetti.

“KRİZ HAFİF ATLATILDI”

Faiz Farkı Fonu gibi bütçe imkanları ve düşen faiz oranları ile yeni krediler oluştuğunu da anlatan Tatar, Avrupa’nın önde gelen ülkelerinde ve Güney Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik krize rağmen KKTC ekonomisindeki büyüme ile bu krizin oldukça hafif atlatıldığını, rakamların da bunu gösterdiğini belirtti.

Tatar şöyle devam etti: “Yerel bütçe gelirlerindeki artış hükümetimiz döneminde yüzde 40’ı bulmuştur. Sağlık için ayrılan bütçe 170 Milyon TL’den 222 Milyon TL’ye ulaşmıştır. Merkezi bütçeden eğitim için ayrılan kaynak ise 377 Milyon TL’den, 490 Milyon TL’ye artırılmıştır. Sadece bu iki sektör için sağlanan artış yüzde 30 civarındadır.

Sosyal sigortalılarımız için ilgili daireye aktarılan kaynak da küçümsenemeyecek miktarda artırılmıştır. Sosyal Sigortalara 4 yıllık dönemde aktarılan kaynak yüzde 43 artmıştır.

Yine belediyelere aktarılan kaynak yaklaşık yüzde 100 artışla yıllık 154 Milyon TL’ye yükselmiştir.

Belediyeler ve sigortalar gibi cari transfer giderleri başta olmak üzere, genel bütçe gider başlıklarındaki artışa rağmen, yerel bütçe açığındaki azalma gerçekleşmiştir.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA