TATAR: HALKIMIZI TERÖR ÖRGÜTLERİNİN İNSAFINA BIRAKMAMIZ MÜMKÜN DEĞİLDİR
Tatar: Halkımızı Terör Örgütlerinin İnsafına Bırakmamız Mümkün Değildir

30 Mart 2022 Çarşamba 15:31
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, EOKA terör örgütünün 1 Nisan 1955 tarihinde silahlı eylemlere başlamasını değerlendirerek, halkı terör örgütlerinin insafına bırakmalarının mümkün olmadığını vurguladı.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, EOKA terör örgütünün 1 Nisan 1955 tarihinde silahlı eylemlere başlamasının 67. yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı.
Kıbrıs’ı bir Helen adası yapabilmek amacıyla 67 yıl önce silahlı eylemlere başlayan Rum-Yunan liderliğinin zihniyetinin hâlâ daha değişmediğini belirten Tatar, “Gerçekleşmesi mümkün olmayan hayaller peşinde koşmakta olduklarını görmekteyiz” dedi.
“KATLİAMLARIN VE VAHŞETİN SORUMLULARI EOKA TERÖR ÖRGÜTÜNÜ OLUŞTURAN VE DESTEKLEYEN RUM LİDERLİĞİ İLE YUNANİSTAN’DIR”
Tatar açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“İlk bildirisinde, hedefini ‘Türk ulusunun bir uzantısı olan Kıbrıs Türklerini adadan atmak ve Enosis’i gerçekleştirmektir’ şeklinde açıklayan EOKA terör örgütü, silahlı eylemlere başlarken Kıbrıs’ı kan gölüne çevirmiş, katliam ve acılarla dolu bir dönemi başlatmıştır.
EOKA terör örgütü eylemlere ilk önce İngilizleri hedef alırken, kısa bir süre sonra da Kıbrıs Türklerine yönelik saldırılara başlamıştı. 1955- 1958 döneminde kentlerdeki Türk bölgeleri, Türk köyleri, kutsal ve dini yerlerimiz EOKA’nın saldırılarına uğrarken, savunmasız vatandaşlarımız da katledilmişti. Bu saldırılara karşı Kıbrıs Türk halkını savunmak ve korumak amacıyla Türk Mukavemet Teşkilatı kurulurken, TMT’nin direnişi sonrasında da Kıbrıs Türk halkının eşit kurucu ortağı olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ulaşıldı. Kıbrıs Cumhuriyeti’ni “Enosis’e bir sıçrama tahtası” olarak değerlendiren Rum liderliği hazırlanan Akritas Planı doğrultusunda 21 Aralık 1963 tarihinde Kanlı Noel saldırılarını başlattı. Hedef yine, Kıbrıs Türk halkını yok edip, Kıbrıs’ı bir Helen adası yapmaktı.
Kıbrıs Cumhuriyeti silah zoruyla Rum devletine dönüştürülürken, 1963-1974 döneminde yüzlerce köyümüz saldırıya uğramış, binlerce insanımız göç etmek zorunda kalmış, halkımız soykırıma uğramıştır. Bu katliamların ve vahşetin sorumluları da EOKA terör örgütünü oluşturan ve destekleyen Rum liderliği ile Yunanistan’dır.”
“ANAVATAN TÜRKİYE BARIŞ HAREKÂTI’NI GERÇEKLEŞTİRMEMİŞ OLSAYDI, KIBRIS’TA TEK BİR TÜRK BİLE SAĞ BIRAKILMAYACAKTI”
Yunan Cuntası ile Kıbrıs’taki işbirlikçileri ve EOKA tarafından 15 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirilen darbenin hedefinin de Kıbrıs Türk halkını yok edip, Kıbrıs’ı bir Helen adası yapmak olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, “Anavatan Türkiye, 20 Temmuz 1974 sabahı Barış Harekâtı’nı gerçekleştirmemiş olsaydı, Kıbrıs’ta tek bir Türk bile sağ bırakılmayacaktı” dedi.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Rum liderlerinin Yunan ayaklanması ile EOKA terör örgütünün silahlı eylemlere başlamasının yıl dönümünde yaptıkları açıklamaları da eleştiren Tatar, Anastasiadis “EOKA mücadelesinden ilham aldıklarını” söylerken, düzenlenen törenlerde “Kıbrıs Helen adasıdır, Türkler dışarı” şeklinde sloganlar atıldığını hatırlattı ve bunların Rum zihniyetinin değişmediğinin göstergesi olduğunu ifade etti.
“Türk askeri Kıbrıs’tan gitmeden ve Türkiye’nin garantörlüğü kaldırılmadan çözüm olamaz” şeklindeki açıklamalara da dikkati çeken Tatar, “Rum tarafına, Kıbrıs konusuyla ilgili olarak tüm iyi niyetimiz ve samimiyetimizle diyalog çağrılarımız devam ederken, Rum liderliğinin hâlâ daha gerçekleşmesi mümkün olmayan EOKA terör örgütünün hayalleri peşinde koşması, gerginlik ve düşmanlık yaratıcı açıklamalarda bulunması kabul edilemez.
Ukrayna’da yaşanan olaylar, Kıbrıs Türk halkı için Türk askeri varlığı ve Türkiye’nin garantörlüğünün ne kadar gerekli ve yaşamsal olduğunu bir kez daha gösterirken, Türk askeri ile Türkiye’nin garantörlüğünden vazgeçmemiz asla mümkün değildir. 1974 öncesinin karanlık günlerine dönmeyeceğimiz gibi halkımızı da EOKA gibi terör örgütlerinin insafına terk edemeyiz” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cumhurbaşkanı Tatar, İstanbul’da THY Genel Merkezi’ni ziyaret ettiTemaslarda bulunmak üzere İstanbul’da bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Hava Yolları (THY) Genel Merkezi’ni ziyaret etti.22 Temmuz 2025 Salı 16:13KIBRIS
Karayolları Dairesi'den Lefkoşa Kuzey Çevre yolu duyurusuKarayolları Dairesi Müdürlüğü, Lefkoşa Kuzey Çevre yolu köprülü kavşak ile Alayköy bağlantısının Gönyeli-Boğaz yolunun üzerinden geçtiği kesimde bazı yolların çıkmaz sokak olduğunu duyurdu.22 Temmuz 2025 Salı 16:12KIBRIS
DAÜ’den Ankara’da üst düzey ziyaretler...Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) Başkanı Erdal Özcenk ve VYK Üyesi Beyhan Gürgöze, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Çağrı Erhan’ı ziyaret etti.22 Temmuz 2025 Salı 16:09DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
DAÜ'den "Kıbrıs Gerçek" gazetesine kınama, cevap ve dava!21 Temmuz 2025 tarihinde, yerel bir medya organında yayımlanan ve üniversitemizi hedef alan “DAÜ’de 16 Yıllık Kayıt Skandalı!” başlıklı haber; gerçek dışı, çarpıtılmış ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik mesnetsiz iddialar içermektedir.22 Temmuz 2025 Salı 15:00KIBRIS
İşte artan yeni trafik cezaları!İşte artan yeni trafik cezaları!22 Temmuz 2025 Salı 14:52KIBRIS
Erhürman ve Çeler'den ortak mesaj: Birlikte yürüyecek, birlikte yöneteceğizGönyeli’de konuşan Erhürman ve Çeler, seçimler öncesi birlik çağrısı yaptı. Erhürman “Kötü parantez kapanacak” derken, Çeler “Birlikte kazanacağız” dedi.22 Temmuz 2025 Salı 13:57KIBRIS
Gazimağusa yarın gün boyu susuz kalacakGazimağusa Belediyesi, Ana Su Deposu’nda yürütülen bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle yarın gün boyu su kesintilerinin yaşanacağını duyurdu.22 Temmuz 2025 Salı 13:54KIBRIS
Honda ışıklarında kaza: 2 kişi yaralandıLefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı üzerinde, (Honda Işıkları) trafik kazası meydana geldi. Edinilen ilk bilgiye göre, 2 kişi yaralandı.22 Temmuz 2025 Salı 13:52KIBRIS
258 miligram alkollü sürücü zincirleme kazaya neden oldu: 475 bin TL’lik hasar oluştuCharles Agbonson, Lefkoşa’da alkollü araç kullanırken toplam 4 araca ve 1 motosiklete çarptı. Araçlarda toplam tahmini 370 bin TL, motosiklette ise 105 bin TL olmak üzere toplam 475 bin TL hasar meydana geldi.22 Temmuz 2025 Salı 13:49KIBRIS
Gönyeli’de ilk işaret “fişeği” atıldı:“Aydınlık bir yüzle, toplumunu seven, samimiyetle inanan bir adayla bu yola baş koyduk”22 Temmuz 2025 Salı 13:19KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Geçiniz bunları... Ekonomik sıkıntılardan da konuşunuz..
Beğendim (0)Beğenmedim (0)Yanıtla