TATAR: GEÇİŞLERDE PCR TESTİ KAÇINILMAZ
Tatar: Geçişlerde PCR testi kaçınılmaz

05 Haziran 2020 Cuma 16:45
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, sınır kapılarının açılması konusunda İki Toplumlu Sağlık Komitesi’nin tüm üyelerinin olumlu görüş belirttiğini söyleyerek, hükümetin bu konuda ivedi şekilde hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Başbakan Ersin Tatar ise KKTC hükümetinin aldığı her türlü kararın bilim kurullarının tavsiyesiyle alındığını, dolayısıyla bugünkü toplantının ardından da bilim kurullarına iletilecek bir süreç izleneceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın daveti üzerine bugün Cumhurbaşkanlığı’nda geçiş kapılarıyla ilgili durumun değerlendirildiği toplantıya Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Sağlık Bakanı Ali Pilli katıldı.
Toplantıda, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Teknik Komiteler Koordinatörü Meltem Onurkan Samani, İki Toplumlu Sağlık Komitesi’nin Eş Başkanı ve Kıbrıslı Türk üyeleri de hazır bulundu.
Toplantının ardından sırasıyla Başbakan Ersin Tatar ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı basına açıklamada bulundu.
AKINCI
Akıncı, bugünkü toplantıda ana gündemin, geçiş kapıları olduğunu, toplantıya Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin yanı sıra İki Toplumu Sağlık Komitesi Başkanı ve tüm üyelerinin katıldığını söyledi.
Akıncı, İki Toplumlu Sağlık Komitesi üyelerinin, Rum meslektaşlarıyla yaptıkları telekonferans ve Rum tarafının sunduğu kapsamlı epidemiyolojik rapor ışındaki değerlendirmelerini ve Rum tarafının 8 Haziran’dan itibaren belli birtakım grupların güneye geçişleriyle ilgili öneriyi nasıl değerlendirildiklerini, sağlık perspektifinden dinlediklerini belirtti.
“8 HAZİRAN’DA HEMFİKİR OLDUKLARI MESAJI VERİLDİ”
Tüm üyelerin görüşlerini aktardığını, oy birliğiyle komitenin tüm üyelerinin net duruş sergilediklerini söyleyen Akıncı, “İki tarafın verilerini değerlendirdikleri zaman, iki taraf arasında geçişlerin başlayabileceği ve bunun da 8 Haziran tarihi olabileceği konusunda hemfikir oldukları mesajı verildi” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, böylesi bir konuda, rotayı çizecek olanın sağlık olduğunu, siyasetin onu takip edeceğini, siyasi mülahazalarla hareket edilmemesi ve kararlar üretilmemesi gerektiğini kaydetti.
Her atılan adımın siyasi sorumluluğu bulunduğunu dile getiren Akıncı, sağlık açısından son derece önemli bir salgınla karşı karşıya kalınan bu dönemde, ilk sözü söyleyecek olanın bu alandaki uzmanlar olduğunu vurguladı.
İki Toplumlu Komitede, Sağlık Bakanlığı müdürleri, eski başhekimler, emekli müdürler, uzmanlar bulunduğunu dile getiren Akıncı, onların görüşlerinin önemli olduğunu kaydetti.
Hükümetin de sağlık ve bilim kurulları bulunduğuna işaret eden Akıncı, hükümetin bu konuyu değerlendireceğini ve ona göre kendi tavrını ortaya koyacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu tavrın fazla gecikmeden ve sağlığın öngördüğü rota çerçevesinde olması beklentisindeyim. Bunun böyle olması gerektiği düşüncesindeyim. Bu aşamada bundan fazla bir değerlendirme yapmak istemiyorum” dedi.
Gereksiz yere 1500 ailenin derdini daha da büyütmenin söz konusu olmaması gerektiğini düşündüğünü söyleyen Akıncı, “Tedaviye gidecek olan, eğitim görecek olan, ekmek parasını kazanmak için gün bekleyen, gün sayan insanlara sağlık gerekçeleri dışında nedenlerle engel olunmamalıdır. Sağlık ana meselemiz olmaya devam etmelidir. Bu konuda da hükümetin çok ivedi şekilde hareket etmesi gerekmektedir” diye konuştu.
TATAR: “KENDİ BİLİM KURULUMUZLA GÖRÜŞMEK İÇİN TOPLANTIYA ARA VERDİK”
Başbakan Ersin Tatar da Cumhurbaşkanı’yla dünkü toplantının ardından Güneye geçişler konusunda yeniden toplantı yaptıklarını, Sağlık Komitesi üyelerinin de hazır bulunduğu bu toplantıda bilimsel anlamdaki gerçeklerin değerlendirildiğini belirterek toplantıya konuyu kendi bilim kurullarıyla da görüşüp süreci ona göre değerlendirmek için ara verdiklerini söyledi.
“Hepimizin temennisi insanlarımızın geri işlerine gidebilmesidir” diyen Tatar, Güney Kıbrıs’taki vakaların devam ettiğini ancak İki Toplumlu Sağlık Komitesi uzmanlarının oradaki vakaların da kontrol altında olduğunu dile getirdiğini bunun da kendilerini bir bakıma rahatlattığını söyledi.
Tatar, bu işin nasıl, hangi tarihte olabileceğinin bilim kurullarının vereceği karara bağlı olduğunu vurgulayarak, Sağlık Bakanı’nın da bu doğrultuda görüş belirttiğini, bilim kurullarıyla da değerlendirme yaptıktan sonra bu konuyu yeniden gündeme getireceklerini belirtti.
“HÜKÜMETİN KARARLARI BİLİM KURULLARININ TAVSİYESİYLE”
KKTC hükümetinin aldığı her türlü kararın bilim kurullarının tavsiyesiyle alındığını, dolayısıyla bugünkü toplantının ardından da bilim kurullarına iletilecek bir süreç izleneceğini kaydetti.
Dışişleri Bakanı’nın da katılımıyla gerçekleştirilen bu toplantıyla doğru yönde bir çalışma ortamının yaratılması ve sürdürülmesi yönünde bir çaba içerisinde olduklarını, konunun hasassiyetinin bilinci içerisinde bir süreç yönetmeye çalıştıklarını belirten Tatar, şöyle devam etti:
“HASSASİYETLER DİLE GETİRİLDİ”
“İnsanlarımızın işlerini kaybetmemeleri ve işlerine dönebilmeleri için, dün eylemde dile getirdikleri endişeleri de dikkate alıyoruz. Onlara da buradan seslenmek istiyorum: Cumhurbaşkanı’yla yapılan toplantıda, hassasiyetler bir kez daha dile getirilmiştir. Biz de onların duyarlılıklarına saygı duyuyoruz fakat bizlerin de büyük sorumlulukları vardır. Bu konunun çözümlenmesi için Sağlık Bakanlığı bu işin şartlarını ve koşullarını değerlendirmektedir.”
PCR TESTLERİ İÇİN PLANLAMA
Tatar, iki farklı kesim olduğunu Türk kesiminde vaka sayısı sıfır iken Rum kesiminde kontrol altında olsa da vakalar bulunduğunu, dolayısıyla PCR testi yapmanın kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, Sağlık Bakanı’nın ve ekibinin bu testlerin yapılmasını takvimlendirmek için planlama yapacağını söyledi.
Test yapılacak kişi sayısının önemli miktarda olduğunu ve PCR’ın zahmetli olduğunu ifade eden Tatar, yeterli sayıda test kiti olduğunu, önemli olanın bunun zaman ve düzeninin belirlenmesi olduğunu ifade etti.
Güneyden kuzeye gelinmesiyle ilgili düzenlemenin de tartışılması gerektiğini, en önemlisinin halkın sağlığını korumak ve elde edilen başarının korunması olduğunu vurgulayan Tatar, genel anlamda KKTC halkının sağlığı, mutluluğu ve esenliği için doğru adımları doğru zamanda atmaya çalıştıklarını belirtti.
Başbakan Ersin Tatar, “Öyle görünüyor ki bu iş çok da uzamayacaktır çünkü netice itibariyle bir yol haritası ortaya çıkmıştır, bize Sağlık Komitesi üyelerinin verdiği bilgiye göre onların uzmanları da bizi başarılı buluyorlar. Aynı sorumluluk bilinciyle sıkıntı doğmaması için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.