TATAR, BRÜKSEL’E GİTMEDEN ÖNCE ERCAN’DA AÇIKLAMALARDA BULUNDU
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre’deki gayri resmi toplantılardaki noktada olduğunu vurgulayarak, “Bu aşamadan sonra devletten devlete bir anlaşmanın sağlanması en doğrusudur” dedi.

24 Haziran 2021 Perşembe 14:10
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre’deki gayri resmi toplantılardaki noktada olduğunu vurgulayarak, “Bu aşamadan sonra devletten devlete bir anlaşmanın sağlanması en doğrusudur” dedi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmek amacıyla adadan ayrılmadan önce Ercan Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Basın toplantısında Cumhurbaşkanı Tatar’a Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Ergün Olgun eşlik etti.
“EŞİTLİĞİN SAĞLANMASI DURUMUNDA RESMİ MÜZAKERELERE GEÇİLEBİLİR”
Kıbrıs’ta eşitlik temelinde bir anlaşmanın olabilmesi için mücadele ettiklerini kaydeden Tatar, Cenevre’de ortaya koyduğu 6 maddelik önerilerin ilk maddesinin Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin kabul edilmesi, uluslararası eşitlik statüsünün sağlanması olduğunu hatırlatarak, eşitsizlik temelinde bir anlaşma imkanı olamayacağının çoktan anlaşıldığını söyledi.
Eşitliğin sağlanması durumunda resmi müzakerelere geçilebileceğini belirten Tatar, bu konuda Türkiye Cumhuriyeti’nin de tam desteğini aldıklarını aktardı.
“GAYRİ RESMİ GÖRÜŞMEYE AÇIĞIZ”
Üst Düzey BM Yetkilisi Jane Holl Lute ile geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği görüşmede Guterres’in Rum Lider Nikos Anastasiadis ile ikili görüşme yapacağından duyduğu rahatsızlığı ve Guterres’in kendisiyle de görüşmesi gerektiğini aktardığını belirten Tatar, bunun üzerine Lute’un BM Genel Sekreteri ile temasa geçtiğini ve kendisine resmi davet geldiğini anlattı.
Tatar, “Orada konuşulacak olan şeyler bellidir. Anastasiadis dün yaptığı açıklamada hiçbir zaman Kıbrıslı Türklerin egemenlik talebini kabul etmeyeceğini söylemiştir. Ama biz hala aynı noktadayız. Resmi görüşmeler başlayacaksa, bizim Cenevre’de ortaya koyduğumuz 6 maddelik önerilerin ilk maddesi açık ve nettir. Bizim eşitliğimizin kabulü, egemen eşitlik temelinde ve uluslararası eşitlik statüsünün sağlanması ile resmi müzakerelere geçilmesi gündeme gelebilecektir” şeklinde konuştu.
Cenevre’den sonra yine bir gayri resmi görüşmeye açık olduklarını söyleyen Tatar, Cenevre toplantılarının ardından BM Genel Sekreterinin sonuç bildirgesinde Kıbrıslı Türklerin de Kıbrıslı Rumların da taleplerinin ifade edildiğini ve şu anda ortak zemin olmadığının ancak sürecin ve uğraşların devam edileceğinin mesajının verildiğini hatırlattı.
“TEKRAR TEKRAR ANLATARAK ZEMİNİMİZİ GÜÇLENDİRİYORUZ”
Tatar, Kıbrıs Türk tarafının siyasetinin net olduğunu ve Guterres ile görüşmesinde bunu yeniden anlatacağını aktararak, “Dünya basınında bizim egemenlik mücadelemiz yer buluyor. Tekrar tekrar anlatarak zeminimizi güçlendiriyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin kökleşmekte olduğunu, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir bakıma bir Rum Devleti haline geldiğini ve sadece Rumları temsil ettiğini, Annan Planı’ndan sonra Türklerin “evet” Rumların “hayır” demesine rağmen çok büyük bir haksızlık yapılarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tek taraflı olarak Avrupa Birliği’ne alınmasının meseleyi daha sıkıntılı bir hale getirdiğini, Kıbrıs Türk tarafının yeni vizyonunu ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından da destekleniyor olmasının önemini her fırsatta anlattıklarını vurguladı. Tatar, bu aşamadan sonra “devletten devlete” bir çözümün en doğrusu olduğunu belirtti.
“KENDİSİNDEN BEKLEDİĞİMİZ ADİL OLMASIDIR”
Tatar, “Kıbrıs meselesinde en büyük sorun bir anlaşmanın olmamasıdır. Barış 1974’te gelmiştir” diyerek, Kıbrıs Türkü’nün Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yama olacağı bir çözümü amaçlayan bir zemini kabul etmesinin mümkün olmadığını ve bir anlaşmanın ortaya çıkması için iki tarafın da onayının gerektiğini hatırlattı.
Bu düşüncelerini her fırsatta BM’ye ve diğer taraf ülkelere anlattıklarını kaydeden Tatar, bunların kabul gördüğüne inanç belirtti.
Kıbrıs Türk halkının hiçbir zaman dayatma bir çözümü kabul etmeyeceğini yineleyen Tatar, “En sonunda bu durum böyle de kalabilir. Bunu da kendilerine söylüyoruz. Bizim mücadelemiz Kıbrıs Türk halkının barış içinde yaşamını sürdürebilmesidir. Tüm bunları Sayın Genel Sekretere bir kez daha anlatmak için Brüksel’e gidiyorum. İnanıyorum ki her görüşme bir zemin daha kazandırmaktadır. Gueteresin Kıbrıs meselesini bilen bir kişi olarak kendisinden beklediğimiz adil olmasıdır” ifadelerini kullandı.
Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Brüksel’e gitmek üzere adadan ayrıldı. Tatar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yarın biraraya gelecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
“Biz tabuları yıkmıştık, güney yönetimi de bunu başarmalı”Akıncı, insanlığın kendi eliyle bozduğu doğa dengesinin olumsuz sonuçlarıyla her geçen gün daha çok yüzleşmeye başladığını belirterek, dünyanın bir çok yerinde büyük yangınlar ve sel felaketlerinin daha sık yaşanır olduğunu söyledi.24 Temmuz 2025 Perşembe 18:16GÜNEY KIBRIS
Dışarda çalışma yasağına uymayanlar için “Alo 102” ihbar hattı devredeÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ihbar hattının devrede olduğunu vurgulayarak 24-27 Temmuz tarihleri, 12.00–16.00 saatleri arasında dışarıda çalışma yasağına uymayanların Bakanlığa bildirilmesini istedi.24 Temmuz 2025 Perşembe 18:06KIBRIS
Aykut’un Tahliye Talebine Karar 28 Temmuz’da AçıklanacakLefkoşa Ceza Mahkemesi Başkanı Christiana Parpota, İsrailli iş insanı Shimon Aykut’un sağlık gerekçesiyle yaptığı tahliye başvurusuna ilişkin kararını 28 Temmuz Pazartesi günü açıklayacak.24 Temmuz 2025 Perşembe 17:51KIBRIS
CTP Heyeti Limasol'da yangın bölgesine gidiyorCTP Heyeti Limasol'da yangın bölgesine gidiyor24 Temmuz 2025 Perşembe 17:42GÜNEY KIBRIS
Hoşkara: DAÜ akademik açıdan iyi, mali ve ekonomik olarak durum kötüHoşkara, yükseköğretimin uzun bir süredir krizin eşiğinde olduğunu ileri sürerek, yükseköğretim alanında yapılması gerekenler hatırlattı ve Başbakan Ünal Üstel ile hükümetten DAÜ’deki olumsuz gelişmelere müdahale etmesini istedi.24 Temmuz 2025 Perşembe 17:20DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
KKTC’de Orman Yangını Riski Kritik Seviyede: Yetkililer Vatandaşları UyarıyorSon günlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde aşırı sıcak hava dalgası ve düşük nem oranları nedeniyle orman yangını riski kritik seviyelere ulaştı.24 Temmuz 2025 Perşembe 16:43KIBRIS
Akdeniz'de birçok ülke, yangın riskinde "çok aşırı" seviyedeAkdeniz'e kıyısı olan ülkeler başta olmak üzere Avrupa genelinde hava sıcaklıkları çok yüksek seviyede etkisini sürdürürken, birçok ülke devam eden orman yangınları ve riskleriyle mücadele ediyor.24 Temmuz 2025 Perşembe 16:14KIBRIS
Trafik Kazalarını Önleme Derneği, kamera cezalarının dağıtılmamasının sürati ve ölümleri artırdığını belirttiTrafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı, sabit görüntülü radar (kamera) sisteminin çalıştırılmaması ve cezaların dağıtılmamasının trafik kazalarının artmasına yol açtığını söyledi.24 Temmuz 2025 Perşembe 16:13KIBRIS
Park Halindeki Araçtan Yüklü Miktarda Nakit ÇalındıLefkoşa’da gerçekleşen hırsızlık olayında bir aracın içerisinden toplamda 1300 Sterlin, 400 Amerikan doları ve 15.000 TL çalındı. Olayla ilgili yürütülen polis soruşturmasında, F.K. (E-30) isimli şahıs zanlı olarak tutuklandı.24 Temmuz 2025 Perşembe 15:53KIBRIS
Erhürman: Mülkiyetin çözümü, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüyle gelirCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adaylığını açıklayan Tufan Erhürman, mülkiyet sorununun kapsamlı çözümünün, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüyle gerçekleşeceğini söyledi.24 Temmuz 2025 Perşembe 15:42KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs