26 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa21°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele21°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara20°C

TAŞERONLARDAN KAÇAK İŞÇİ İSYANI!

Taşeronlardan kaçak işçi isyanı!

23 Mayıs 2014 Cuma 14:17

Kayıt dışı istihdamın arttığı inşaat sektöründe, taşeronlar kan ağlıyor. Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca, ülkede sektörlerin yüzde 60’ından fazlasının kaçak iş gücü olduğunu belirtti ve ülkedeki kaçak iş gücü piyasasının, taşeronların en büyük sorunu olduğunu vurguladı.

Taşeronlar Birliği’nin en eski Yönetim Kurulu Üyesi Talat Özakan da, ülkede yaklaşık 80 bin kaçak işçi ve taşeron olduğunu söyledi ve kaçak işgücü piyasasının, taşeronluk sektörünü olumsuz etkilediğini anlattı.

Rana SARRO

İnşaat sektöründe işçilerin kayıt dışı çalıştırılması, taşeronların isyanına neden oluyor. Ülkedeki kayıt dışı işçi ve kaçak işgücü tüm sektörlerin olduğu gibi taşeronların da, en büyük sorunu haline geldi.

Kaçak taşeronların kayıt dışı işçi istihdamı sonucunda, yasal taşeronların işlerinin durma noktasına geldiği belirtiliyor.

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca, ülkede sektörlerin yüzde 60’ından fazlasının kaçak iş gücü olduğunu belirtti ve ülkedeki kaçak iş gücü piyasasının, taşeronların en büyük sorunu olduğunu vurguladı.

Kaçak işgücünün, denetimsizlik ve vurdumduymazlık nedeniyle her geçen gün arttığını işaret eden Birlik Başkanı Amca, “yalnız taşeronlar değil tüm iş dünyası, iş insanları batmıştır. Bu gidişatla, işgücü piyasasının yüzde yüzü kaçak duruma gelecektir” dedi.

Devletin, kaçak işgücünü önlemeye yönelik hiçbir adım atmadığını söyleyen Osman Amca, “Biz taşeronları hep başlarından atarlar. Oysa yeterli personelleri olmadığını ve bunu önlemek için çaba göstermediklerini biliyoruz” dedi.

Talat Özakan: 80 bin kaçak işçi ve taşeron

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği’nin en eski Yönetim Kurulu Üyesi Talat Özakan da, taşeronların en büyük sorunu haline gelen kaçak işgücü konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Ülkede yaklaşık 80 bin kaçak işçi ve taşeron olduğunu söyleyen Özakan, kaçak işçi çalıştıran kayıtsız taşeronların, kayıtlı taşeronların sonunu getirmek üzere olduğunu vurguladı.

Özakan, Kaçak işgücünden yararlanan taşeronların, devlete olan yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle, işi daha düşük fiyata yapma imkânları olduğunu, dolayısıyla yasal çalışan taşeronların iş alamamasına neden olduğunu anlattı.

“Taşeronlar iflas noktasında”

Türkiye’den, üçüncü dünya ülkelerinden ve Rum Tarafı’ndan ülkeye çalışmaya gelen kaçak işçilerin yanı sıra, Türkiye’den öğrenci statüsünde gelerek, kaçak işgücü piyasasının, taşeronluk sektörünü olumsuz etkilediğini vurgulayan Talat Özakan, ülkede bazı taşeron şirketlerinin yasal olmadığını da kaydetti.

Kaçak işgücünün kayıt dışı ekonomiye de neden olduğunu anlatan Özakan, devletin, kayıt dışı nedeniyle vergi kaybı olduğunu da işaret ederek, kaçak birçok taşeronun kayıt dışı işgücünü fırsat bilmesi nedeniyle, yasal taşeronların iflas noktasına geldiğini savundu.

“Raporlara müdahale”

Çalışma Dairesi müfettişlerinin gerçekleştirdiği denetimlerde, rapor edilen kaçak işçilerin, çoğu zaman iş dünyasının baskıları nedeniyle, kaçak listesinden silindiğini de anlatan Talat Özakan, “Bir müfettişin bana söylediğine göre, müfettişler, inşaatlara baskın yapmaları yönünde uyarılırlar” dedi.

Çalışma Bakanlığı’nın, kaçak işgücü sorunu konusunda gerekli çalışmayı yapmadığını söyleyen Taşeron Talat Özakan, ilgili bakanlığın kendi halkını koruması gerektiğini işaret etti ve “namusları üzerine yemin eden milletvekilleri ve de bakanlar, halkını korumak için yasaları uygulamıyorsa, demek ki namussuzdurlar” diye konuştu.

“Bir korkuları mı var?”

Taşeronlar Birliği’nin yaklaşık bir ay önceki randevu talebine Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun, halen yanıt vermediğini de söyleyen Özakan, “Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bizzat bana, göreve gelmeleri halinde kayıt dışını kökten engelleyeceklerinin sözünü vermişti” diyerek, yetkililerin bu konuda bir korkuları olduğu düşüncesini de ifade etti.

Taşeronlar Birliği’nin en eski Yönetim Kurulu Üyesi Özakan, kaçak işgücünün ortadan kaldırılması için, denetimlerin sıklaştırılması ve kaçak işçi çalıştıran işverenlere hapislik cezasının verilmesi gerektiğini de vurguladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA