19 Nisan 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa25°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele25°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

TARIM DİBE VURDU, ÇİFTÇİ SIFIRLANDI

Tarım dibe vurdu, çiftçi sıfırlandı

24 Temmuz 2014 Perşembe 14:31

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği (KTÇB) Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, hükümetin yanlış tarım politikalarından dolayı  üreticinin battığını; tarım politikasının da dibe vurduğunu söyledi.

Çavuş Kelle, “Şuan için görülen tarımda dibe vurmaktayız. Çiftçinin moral ve motivasyonu sıfırdır, cebinde kuruşu yoktur, evine ekmek götüremez durumdadır. Çiftçi hükümet tarafından bitirilmiştir” dedi.

Çiftçiler Birliği olarak, kuraklık rakamlarının açıklanmasını istediklerini belirten Kelle, “kuraklık fiyatlarının üreticiyi mağdur etmeyecek şekilde belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Rana SARRO

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği (KTÇB) Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, hükümetin yanlış tarım politikalarından dolayı  üreticinin battığını; tarım politikasının da dibe vurduğunu söyledi. Hüseyin Çavuş Kelle, “tarımda a’dan z’ye her şey dibe vurmuş noktadadır” dedi.

Faizler her geçen gün işlerken, kuraklık destekleri ile girdi desteklerinin henüz daha netleşmemesinin üreticiyi bitirdiğini söyleyen Hüseyin Çavuş Kelle, tarımın dibe vurduğunu kaydetti.

Çiftçinin cebinde kuruşu olmadığını, moral ve motivasyonunun sıfırlandığını, evine ekmek götüremez durumda olduklarını söyleyen Kelle, “çiftçi hükümet tarafından bitirilmiştir” dedi.

 “Doğrudan gelir desteği hala belirlenmedi”

“Geçmiş hükümetin yaptığı yanlışların, mevcut hükümet muhalefette iken eleştirerek, güdülen politikanın yanlış olduğunu ifade ediyordu. Geçmiş hükümetin yanlışlarını, şimdiki hükümet doğru bildi” diyen Kelle, protokole göre 28 Nisan’da ödenmesi gereken doğrudan gelir desteği, Temmuz ayı sonuna gelinmesine rağmen, rakamların dahi henüz belirlenmediğini işaret etti.

“Üreticiyi çok korkutuyor”

Kuraklıkla ilgili herhangi bir net bilgi olmadığını ve rakamların belirlenmediğini işaret eden Kelle, “Şu an için yeni dönem çok sıkıntılı. Çünkü üretici arazisini kiralayıp kiralamayacağı noktasında tedirgindir. Eline geçecek parayı bilemiyor. Faizler her geçen gün işliyor. Önümüzdeki yıl ekim şartları üreticiyi çok korkutuyor” dedi.

“Tohumluk arpa sıkıntısı”

Çiftçinin toplam yaklaşık 18 Bin ton tohumluk arpaya ihtiyacı olduğunu belirten Kelle, “Hükümetin öngördüğü 30 bin ton arpa var demişti, görüyoruz ki hükümet bugüne kadar 2 bin ton tohumluk arpa almıştır. Bu da tohumluk ihtiyacını gidermez. Tohumluk ihtiyacımız yaklaşık 18 Bin tondur. Şuan bir tohumluk çalışması vardır ama bunu önümüzdeki günlerde Tarım Bakanlığı ile değerlendireceğiz” diye konuştu.

“Eylem olasılığını değerlendireceğiz”

Çiftçiler Birliği olarak, kuraklık rakamlarının açıklanmasını isteyen Hüseyin Kelle, kuraklık fiyatlarının üreticiyi mağdur etmeyecek şekilde belirlenmesi gerektiğini de vurguladı.

“Önümüzdeki hafta başı kuraklık rakamlarının netleşmesini bekliyoruz. Bakanlığa kısa süre daha sabredebileceğimizi ancak ondan sonra üreticiyi tutamayacağımızı söyledik” diyen Kelle, tasvip etmedikleri kuraklık rakamı belirlenmesi halinde eylem olasılığını da değerlendireceklerini söyledi.

“Türkiye’den gelecek suyun tarıma verileceği”

Türkiye’den gelecek su konusunda ise, hükümet tarafından kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğini, Büyükelçilik ile yaptıkları istişarelerde bu suyun tarıma verileceği bilgisini aldıklarını belirtti. Suyun gelmesiyle birlikte, hangi ürünün ekileceği, hangi ürünün pazarlanabileceği noktasında bir çalıştay yapılması gerektiğini de kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA