20 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa16°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele16°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara10°C

TARİHİ İMZA

Tarihi imza

04 Haziran 2013 Salı 06:57

trthaber.comözel

Uzun süren pazarlıklar sonucu Nisan ayında BM Genel Kurulu’nda kabul edilen antlaşma, donanma gemilerinden saldırı helikopterlerine, tabancalardan otomatik tüfeklere tüm konvansiyonel silahların ticaretine düzenleme getiriyor.

Savaş suçları, insanlık karşıtı suçlar ve soykırım işlenen ülkelere silah satışını yasaklıyor.

TRT HABER’E ÖZEL AÇIKLAMALAR

Birleşmiş Milletler'de düzenlenen imza törenine katılan Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Halit Çevik, TRT Haber’e yaptığı açıklamada, antlaşmanın kapsayıcı ve bütünlükçü olması için Türkiye’nin büyük çaba sarf ettiğini söyledi.

Çevik, “Müzakereler sırasında biz yoğun bir şekilde bu antlaşmanın kapsayıcı ve bütünlükçü olması için çalıştık. Aslında antlaşmayla getirilen kurallar ve çerçeve, bizim öteden beri silah ticareti konusunda hem savunduğumuz hem de uyguladığımız ilkeleri içeriyor. Onun için bu anlaşmayı kuvvetle destekliyoruz. Ulusal mevzuatımız çerçevesinde gerekli hazırlıkların yapılmasından sonra biz de antlaşmayı en kısa sürede imzalayacağız" diye konuştu.

Antlaşmanın uluslararası silah ticaretine yeni kurallar getirdiğini vurgulayan Çevik, “bu kurallar aslında bizim silah ithalat ve ihracatımızda titizlikle uyguladığımız kurallardı. Ama evrensel bir çerçeveye oturuyor artık. Bu anlaşmanın hazırlanması ve uygulanması için birçok ülke, özellikle Afrika ülkeleri, gayret gösterdiler. Her anlaşma gibi bu anlaşmanın uygulaması en az anlaşmanın kendisi kadar önemli. Onun için bütün ülkelerin uygulama konusunda kurallara riayet göstermesini bekliyoruz. Bunu destekleyeceğiz, bunun için biz de çalışacağız.” dedi.

BM kaynakları, dünya silah ticaretinin yüzde 40’ının ABD tarafından gerçekleştirildiğini, İngiltere, Çin, Fransa, Almanya ve Rusya’nın da önemli silah tüccarı ülkeler arasında bulunduğunu belirtiyor.

BİR YILDA NE KADAR SİLAH SATILIYOR

Silah ticaretinin yıllık cirosunun ise 70 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Dünyada dakikada bir kişi, silahlı bir çatışmada hayatını kaybediyor.

Uluslararası Silah Ticareti Anlaşması, ülkelerin kendi içinde gerçekleştirdiği silah ticareti konusunda geçerli olmayacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA