19 Nisan 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele20°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

TARİH YENİDEN CANLANIYOR

Tarih yeniden canlanıyor

09 Eylül 2014 Salı 13:17

 “1.Uluslararası  Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu” çerçevesinde Akdeniz Köyü'nde buluşan Mısır, Letonya, İran, Romanya, Bulgaristan, Türkiye ve Kıbrıs'tan 41 katılımcı, 10 bin yıl önce yapılan heykelleri, çıkarıldıkları yerde, aynı toprakla, o günün tekniğiyle yeniden canlandırıyor.

Akdeniz Köyü'nde bir araya gelen 41 özel insan, dünyada bugüne kadar benzeri yapılmayan bir projeyi hayata geçiriyor. Dünyanın yakından tanıdığı Çin Hükümdarı Qin Shihuang'ın ölümsüz ordusu: Taş askerlerinden 500 yıl öncesine işaret eden tarihi ile, çok daha özel bir yere sahip olan Akdeniz Köyü'ndeki heykeller, bu proje ile yeniden hayat buluyor.

Fikir babası Rauf Ersenal olan proje, 1.Uluslararası  Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu ile dünyaya açıldı. Mısır, Letonya, İran ,Romanya, Bulgaristan,Türkiye ve Kıbrıs'tan 41 katılımcı ile uluslararası bir boyuta taşınan proje bugün(7 Eylül) itibarıyle başladı. O dönemin teknik imkanları ile yapılacak heykeller, aynı teknik kullanılarak fırınlanacak. Tabiri caizse 41 katılımcı, 10 bin önce dün, aynı yerde aynı heykelleri yapmak için işbaşı yaptı.

b (5) - Kopya22 Eylül tarihine kadar devam edecek proje ile 1000 tanesi Güney'de, kalan bin tanesi de, İsveçte olan toplam 2000 heykelin çıkarıldıkları topraklara kazandırılmasını amaçlıyor. Heykellerin tamamlanması ile orijinalleri yurtdışında olan 2000 heykelin kopyaları kendi vatanında olacak. Projede, farklı kültürlerin uluslararası  sanatçıları, Kıbrıs’ta Akdeniz’de bir araya gelerek Arkaik Dönem’e ait 1929 yılında İsveçli arkeologların yaptıkları kazıda tapınak alanında buldukları pişmiş topraktan işlerin kopyalarını yapıyor. Yurt dışına kaçırılan işlerin kopyalarını yapmaktaki en büyük neden, Akdeniz Köyü’nün ve dolayısıyla  Kıbrıs’ın uluslararası platformda "Kültür ve Sanat" yolu ile tanıtılmasını köyün turizme kazandırılmasını sağlamak. Proje tamamlandığında yapılan heykeller köyde yapılacak bir müze ile sergilenecek.

SERGİ 20 EYLÜL'DE

13 Eylül ve 18 Eylül  tarihinde fırınlamalar yapılırken 20 Eylül akşamı saat 18.00 de yapılan işler seyirciyle buluşacak. Yine ayni akşam tarihçi bilim adamı Nezih Başgelen “Neolitikden Arkaike isimli bir sunum gerçekleştirecek. Sempozyum alanı ve sergi kazıların yapılarak buluntuların yapıldığı noktada AKDENİZ köyünde gerçekleşecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA