26 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele23°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara21°C

TALAT’A GÖRE “ANAHTAR BİZDE”

Talat’a göre “anahtar bizde”

15 Temmuz 2014 Salı 15:15

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kıbrıs sorunu ile ilgili “Anahtar Türkiye’de, Erdoğan ile bu işi bitireceğiz” şeklindeki söyleminin bugüne kadar duyulmadığını ifade ederek, Türkiye’nin Kıbrıs sorununda destekleyici olduğunu belirtti ve “Anahtar bizdedir, Türkiye’de değil” dedi.

Talat, Kıbrıs sorununun çözümünün şart olduğunu, Kıbrıs Türkü’nün kimliğini ve varlığını devam ettirmesinin, ekonomisini geliştirmesinin ve çağdaş bir toplum olmasının buna bağlı olduğunu belirterek, aksi halde uluslararası hukukun dışında kalmaya devam edeceğini ve geleceğinin belirsiz olacağını ifade etti.

Talat’ın ofisinden verilen bilgiye göre, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, katıldığı bir TV programında çeşitli konuları değerlendirdi.

“Müzakereler gerçekten tıkandı”

Müzakerelerin tıkanma noktasına geldiği iddialarının sorulması üzerine Talat, müzakerelerin gerçekten tıkandığını, aslında bunun uzun zamandan beri böyle olduğunu savundu.

Talat, önerilerin Rum basınına sızmasının sorulması üzerine de, Rum tarafının bu işi alışkanlık haline getirdiğini, belki liderin değil ama çevresinden birilerinin görüşme belgelerini basına sızdırdığını kaydetti.

Bazı gazetecilerin Rum Başkanlık Sarayı’nda fiilen görevli olduğuna dikkat çeken Talat, kanalın buradan geçebileceğini, Türk tarafının ise gizlilik kararına ve kurallara uyduğunu belirtti.

Bugünkü koşullarda görüşmelerin iyi gitmesini beklemenin yanlış olduğunu belirten Talat, çözüm isteyen tarafın büyük bir çaba içerisinde olması gerektiğini, ancak böylesi bir durumun görülmediğini anlattı.

Biden’in açıklaması

Biden’ın “Anahtar Türkiye’de, Erdoğan ile bu işi bitireceğiz” şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine Talat, bunun doğru olması halinde, bu söylenenlerin bilgisizlikten kaynaklandığını, ancak üslubun tipik Rum tarafı üslubu olduğunu, dolayısıyla da büyük ihtimalle Rum basınının bu haberi yeniden yarattığını ifade etti.

Bugüne kadar bu şekilde bir söylemin Amerikan yetkililerinin ağzından duyulmadığını kaydeden Talat, Türkiye’nin başında birçok başka sorun bulunduğunu, Kıbrıs sorununda ancak destekleyici olduğunu söyledi ve “Anahtar bizdedir, Türkiye’de değil” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA