TALAT, REFERANDUM İLE İLGİLİ TARİH VERDİ!
Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdiği Cenevre Zirvesi konulu bilgilendirme toplantısı sonrasında Anadolu Ajansı'na konuşan Talat, referandum ile ilgili tarih verdi....

08 Ocak 2017 Pazar 14:11
İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, İsviçre'nin Cenevre kentinde 9-12 Ocak'ta yapılacak Kıbrıs müzakerelerinin uzun zamandır beklenen bir gelişme olduğunu belirterek "Eğer Kıbrıs sorunu çözülmezse veya bu süreç çökerse (Rum lideri Nikos) Anastasiadis 2018’deki seçimi kazanamaz. Onun seçimi kazanmasının şartı Kıbrıs sorununda başarı elde etmesidir" dedi.
Mehmet Ali Talat, Cenevre'de devam edecek müzakerelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Cenevre'de yapılacak zirvenin uzun zamandır beklenen bir gelişme olduğunu ifade eden Talat, "Elde edilen ilerlemeler müzakere sürecini öyle bir noktaya taşıdı ki artık Kıbrıs Türk tarafının istediği, garantörlerin de bir araya geleceği ve yeni Kıbrıs’ın güvenlik sistemini konuşacağı beşli konferans hedefi gerçek oluyor" diye konuştu.
“İHTİYATLI İYİMSERİM”
Talat, kendisinin Cenevre zirvesi öncesi "ihtiyatlı iyimser" olduğunu belirterek Güney Kıbrıs’ta "hayır" cephesinde de çok ciddi hareketlenmeler olduğunu ve müzakerelerdeki ilerlemenin ardından, sorunun çözülmesi dışında bir seçenek düşünülmemesi gerektiğini vurguladı.
İsviçre'de kasım ayında yapılan Mont Pelerin zirvelerindeki hedefin garantör ülkelerin katılacağı beşli konferans tarihinin ve toprak kriterinin belirlenmesi olduğunu anımsatan Talat, "Aslında Mont Pelerin zirvesinde elde edilmesi gerekenler elde edilmiş oldu. Böylece hem Cenevre'de 9 Ocak'ta taraflar arasında müzakereler başlayacak hem de 11’inde BM’ye haritaları sunacaklar. 12’sinde de beşli konferans başlayacak" ifadelerini kullandı.
"YIL ORTASINDA REFERANDUMA GİDİLEBİLİR"
Talat, Cenevre'de garantör ülke olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de bulunduğu beşli konferansta güvenlik konusunun da çözülmesinin beklendiğini kaydederek "Bu süreçte daha yapılacak çok iş var. Daha federal anayasa ve iki kurucu devlet anayasası hazırlanması var. Bunlar hızlı bir şekilde hazırlanırsa yıl ortasında da referanduma gidilebilir. Diğer taraflar da kabul ederse sadece kuruluş anlaşması referanduma sunulur. Geri kalan metinler referandumun sonucuna göre tamamlanır" şeklinde konuştu.
"GÜNEY KIBRIS'TAKİ SEÇİM HAVASI MÜZAKERE SÜRECİNİ ZEHİRLEYECEK"
Rumların, ülkedeki tüm partileri tatmin etmesinin mümkün olmadığını söyleyen Mehmet Ali Talat, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Rum lideri Nikos Anastasiadis onlarla uğraşmayıp çözümü bir an önce kurtarmak için elinden geleni yapsa daha doğru olur. Aynı şey Kıbrıs Türk tarafında da var. Ama Akıncı böyle bir eğilimin içine girmiyor. Yani hükümetin iki ortağı çözüm karşıtı bir pozisyon alıyorlar ama buna rağmen Cumhurbaşkanı müzakereleri sürdürüyor. Bu tutum doğru olan bir tutumdur."
“ÇÖZÜM İKİ TOPLUM İÇİN DE İHTİYAÇ”
Talat, Güney Kıbrıs'ta 2018'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin atmosferine girildiğinde milliyetçiliğin yükseleceğini söyleyerek "Dolayısıyla seçimlere gelmeden Kıbrıs sorununu çözmek en akıllıcasıdır.
Güney Kıbrıs'taki seçim havası müzakere sürecini zehirleyecek. O yüzden acil, erken zamanda çözüm istiyoruz. Kıbrıs sorununun çözümü hem Kıbrıslı Türkler için hem de Kıbrıslı Rumlar için ihtiyaçtır. Bir an önce çözüme gitmek dışında bir seçenek yoktur. Eğer Kıbrıs sorunu çözülmezse veya bu süreç çökerse Anastasiadis 2018’deki seçimi kazanamaz. Onun seçimi kazanmasının şartı Kıbrıs sorununda başarı elde etmesidir" ifadelerini kullandı.
Cenevre’nin çözüm için son şans olmadığının altını çizen Talat, "Müzakereler devam edecek ama zorlaşacak. Çözüm dışında bir seçenek yok. Tanınma da bir çözümdür. Ayrılık olacaksa da müzakere lazım.
Dolayısıyla Kıbrıs Türkü için yolun sonu değil ama gerçekten bundan sonra daha da zor olacak. Birbirini tanımayan ve ortak hiçbir değeri olmayan yeni kuşakların anlaşması daha da zorlaşacak" değerlendirmesinde bulundu.
FIBA İnstagram hesabından KKTC Basketbol Unilig organizasyonundan bir pozisyon paylaştıFIBA İnstagram hesabından KKTC Basketbol Unilig organizasyonundan bir pozisyon paylaştı14 Aralık 2025 Pazar 22:08BASKETBOL
Boğaziçi Köyü’nde Şap Hastalığına Karşı Önlemler AlındıBoğaziçi köyündeki mandıralarda bulunan büyükbaş hayvanlarda şap hastalığının tespit edilmesi üzerine, İskele Belediyesi’nin de katılımıyla Lefkoşa’da ilgili kurumların iştirakiyle toplantı gerçekleştirildi.14 Aralık 2025 Pazar 21:46İSKELE
İskele Boğaziçi Köyü’nde Şap Hastalığı Şüphesi: Bakanlıktan Acil TedbirlerTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Boğaziçi Köyü İskele bölgesinde bir mandrada şap hastalığı şüphesi üzerine kapsamlı önlemler alındığını duyurdu.14 Aralık 2025 Pazar 18:37İSKELE
Hatice İntaç yazdı... "Doğanın İsyanı"Hatice İntaç yazdı... "Doğanın İsyanı"14 Aralık 2025 Pazar 17:59KIBRIS
ARUCAD 5. Eğitim Çalıştayı yapıldıArkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD), Kuzey Kıbrıs’taki lise ve ortaokul öğretmenlerine yönelik 5. Eğitim çalıştayı yapıldı.14 Aralık 2025 Pazar 17:56ARUCAD
Doğanın Şifası Bu Kitapta ToplandıProf. Dr. K. Hüsnü Can Başer, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” adlı yeni kitabı ile bitkilerin şifalı ve aromatik özelliklerine ışık tutan kapsamlı bir eser daha ortaya koydu.14 Aralık 2025 Pazar 17:54YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Bağımsızlık Yolu 11 Yaşında!Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu, örgütlü mücadelenin temellerinin atılışının 11. yıl dönümü dolayısıyla dayanışma yemeği düzenledi.14 Aralık 2025 Pazar 17:52KIBRIS
Meclis Genel Kurulu yarın bütçe görüşmelerine devam edecekCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yarın saat 10.00’da toplanarak Hukuk Dairesi, Kamu Hizmeti Komisyonu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçelerini ele alacak.14 Aralık 2025 Pazar 17:50KIBRIS
13. Maaşlar ödeniyor13’üncü maaşlar ayın 25’i ve 26’sında yatırılacak14 Aralık 2025 Pazar 17:46KIBRIS
Lefkoşa'da uyuşturucu operasyonuLefkoşa Polis Müdürlüğüne bağlı Cürümleri Önleme Şube Amirliği Ekipleri Lefkoşa’da bir evde yaptığı aramada 30 gram hintkeneviri bulması olayıyla ilgili 4. Bir kişi daha tutuklandı.14 Aralık 2025 Pazar 12:02LEFKOŞA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.