28 Mart 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele17°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara14°C

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Takipçisi olacağız

07 Eylül 2014 Pazar 11:41

Sokak hayvanları için barınak yapılmalı

 Hayvan Severler Platformu temsilcisi Münür Öztürk, ülkemizdeki sahipsiz hayvanların, ismi gibi sahipsiz olduğuna dikkati çekti ve sokak hayvanlarının durumuna bakıldığında, ülkemizin diğer ülkelere göre oldukça geride olduğunun görüldüğünü işaret etti ve minimum 5 ilçeye çağdaş barınak yapılmasının gerekliliğine dikkati çekti.

Hayvan Refahı Yasası’nın uygulanabilirliği için ivedi olan 15 tüzüğün siyasiler tarafından hazırlanmasının ve TC Yardım Heyeti ile AB hibe programlarına sunulmak üzere, Belediyeler Birliği’ne temin ettikleri hazır barınak projelerinin sunulmasının takipçisi olacaklarını söyledi.

  28 belediyeye dağıtılmak üzere Belediyeler Birliği’ne 100 suluk hibe edileceğini, ayrıca Sulukların Hibe Protokolü’, ‘Dip Karpaz Suluklarının Hibe Protokolü’, Gıda Destek Protokolü’, ‘Kısırlaştırma Protokolü’ olmak üzere 4 ayrı protokolün de Çarşamba günü imzalanacağını açıkladı.  

 

Rana SARRO

 

Ülkemizdeki sahipsiz hayvanların, ismi gibi sahipsiz olduğuna dikkati çeken Hayvan Severler Platformu temsilcisi Münür Öztürk, 2013 yılında geçen Hayvan Refahı Yasası’nın uygulanabilirliği için gerekli tüzüklerin hazırlanacağı sözünü aldıklarını ve bunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Özellikle kırsal kesimlerde, yasaların yürürlüğe girmemesinden kaynaklanan bir takım sorunlar yaşandığını ve hayvanların zulüm gördüğünü kaydeden Öztürk, bu sıkıntının minimum 5 ilçeye çağdaş barınak yapılarak aşılabileceğini vurguladı.

TC Yardım Heyeti ile AB hibe programlarının buna açık olduğunu, belediyelerin proje sunması yeterli olacağını kaydeden Öztürk, Belediyeler Birliği’ne verilmek üzere hazır projeler temin ettiklerini söyledi ve belediyelerin bu projeleri değerlendirilmesini istedi.

Sokak hayvanlarının durumuna bakıldığında, ülkemizin diğer ülkelere göre oldukça geride olduğunun görüldüğünü işaret eden Öztürk, 40 örgütün bir araya gelerek Hayvan Severler Platformu’nun oluşturulmasında da bunun etkili olduğunu belirtti.

Çarşamba günü, temin edilen toplam 100 suluğun Belediyeler Birliği’ne hibe edileceğini ve bu sulukların 28 belediye arasında dağıtılacağını kaydeden Öztürk, ayrıca, eşekler için toplam 8’er tonluk, 3 ayrı deponun da Dip Karpaz Belediyesi’ne hibe edileceğini belirtti.

Ayrıca, Hayvan Severler Platformu olarak ‘Sulukların Hibe Protokolü’, ‘Dip Karpaz Suluklarının Hibe Protokolü’, Gıda Destek Protokolü’, ‘Kısırlaştırma Protokolü’ olmak üzere 4 ayrı protokolün de Çarşamba günü imzalanacağını da açıkladı.

Öte yandan, ‘Kangal, çin aslanı, sibirya kurtu’ gibi sıcak iklime uyum sağlayamayan bazı cins köpeklerin ülkemize getirilmesinin yanlışlığına da dikkati çeken Öztürk, ülkemiz iklim koşullarına ve sıcak iklime uyum sağlayamayan hayvan ırklarının adaya girişinin yasaklanması için Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’nın çalışma başlattığının bilgisini de verdi.

“TÜZÜKLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Ülkemizdeki sahipsiz hayvanların, ismi gibi sahipsiz olduğuna dikkati çeken Hayvan Severler Platformu temsilcisi Münür Öztürk, 2013 yılında geçen Hayvan Refahı Yasası’nın halen uygulamanamadığına işaret ederek, yasanın uygulanabilmesi için 15 tüzüğün hazırlanması gerektiğini söyledi.

Hayvan Severler Platformu’nun yaptığı temaslarda, Başbakanlık ile Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı’ndan bu konuda gerekli çalışmaların yapılarak, gerekli tüzüklerin hazırlanacağı sözünü aldıklarını belirten Öztürk, Platform’un da bunun takipçisi olacağını söyledi.

“ÜLKEMİZ DİĞER ÜLKELERE GÖRE ÇOK GERİDE”

Hayvan Severler Platformu’nun yaptığı tüm temaslarda üst düzey yetkililerin kendilerini çok sıcak karşıladığını ve fikirlerinin dikkate alındığını belirten Öztürk, “bu açıdan ben umutsuz değilim. Ama şuanda sokak hayvanlarının durumuna bakıldığında, ülkemizin diğer ülkelere göre oldukça geride olduğunu görüyoruz” dedi.

“SİYASETÇİLER TOPLUMUN HASSASİYETİNİ GÖRDÜ”

Toplumdaki duyarlılığın arttığını işaret eden Münür Öztürk, özellikle dünyada yapılan uygulamaların sosyal medyada paylaşılmasının bu duyarlılığı daha da artırdığını söyledi.

Geçtiğimiz seçimlerde neredeyse tüm belediye başkan adaylarının hayvan hakları ve çağdaş barınaklar üzerinden projeler üretmelerinin aslında toplumdaki hassasiyetin siyasetçiler tarafından görüldüğünün en büyük kanıtı olduğunu kaydeden Öztürk, “toplumda bu hassasiyet vardır ve siyasetçi de günün sonunda kendini topluma göre şekillendirmek zorunda kalır” dedi. Öztürk, 40 örgütün bir araya gelerek Hayvan Severler Platformu’nun oluşturulmasından da bunun etkili olduğunu belirtti.

“BELEDİYELER BU PROJELERİ SUNMALI”

Ülkede özellikle kırsal kesimlerde, yasaların yürürlüğe girmemesinden kaynaklanan bir takım sorunlar olduğunu kaydeden Öztürk, “özellikle kırsal kesimde sahipsiz köpekler, açlıktan susuzluktan, madraların içerisine girip hayvanları telef etmektedir. Tabi hayvancımız da, o öfkeyle maalesef bu hayvanların üzerinde kötü uygulamalara gidiyor” dedi.

Bu sıkıntının yeterli düzeyde çağdaş barınaklar yapılarak aşılabileceğini söyleyen Öztürk, minimum 5 ilçeye merkezi çağdaş barınak kurulması gerektiğine dikkati çekti.

TC Yardım Heyeti ile AB hibe programlarının buna açık olduğunu yapılması gerekenin, belediyelerin proje sunması olduğunu kaydetti.

Öztürk, Hayvan Severler Platformu’nun belediyelere verilmek üzere hazır projeler temin ettiğini, Belediyeler Birliği’ne teslim edilecek bu hazır ve masrafsız projelerin, Birlik tarafından belediyelere verilmesinin beklendiğini söyledi.

“100 SULUK HİBE EDİYORUZ”

Çarşamba günü, toplam 100 suluğun Belediyeler Birliği’ne hibe edileceğini, bu sulukların otomatik sulama sistemi olduğunu ve 28 belediye arasında dağıtılacağını kaydeden Öztürk, belediyelerin kendi içinde yaptığı teknik çalışmalar neticesinde hayvan sayılarının fazla olduğu noktalara bu sulukların yerleştirileceğini söyledi.

Ayrıca, eşekler için toplam 8’er tonluk, 3 ayrı deponun da Dip Karpaz Belediyesi’ne hibe edileceğini belirten Öztürk, “Bunlar tamamen özel yapım suluklardır. Her suluğun içerisinde iki ayrı bölüm vardır. Suluklara depolardan otomatik olarak su aktarımı olacak şekilde tasarlanmıştır” dedi.

“ÇARŞAMBA GÜNÜ 4 PROTOKOL İMZALIYORUZ”

Yine Çarşamba günü, YDÜ, Belediyeler Birliği ve Lefkoşa Türk Belediyesi ve Hayvanseverler Platformu arasında ‘Kısırlaştırma Protokolü’ imzalanacağını da belirten Öztürk, burada esas amacın, sokak hayvanlarının sayısını kontrol altında tutmak ve en iyi şekilde yaşamlarını idame ettirmelerini sağlamak olduğunu belirtti.

Münür Öztürk, şuanda belediyelerin sokak hayvanları ile ilgili hiçbir envanterinin bulunmadığına da işaret etti.

Yakın Doğu Hastanesi’nin yakın bir zamanda ‘Hayvan Hastanesi’ açılacağının bilgisini de veren Öztürk, açılacak YDÜ Hayvan Hastanesi’nin ayda 10 köpeğin kısırlaştırılması için Hayvanseverler Platformu’na sponsor olduğunun da müjdesini verdi.

YDÜ, LTB ve Gönyeli Belediyesi ile Hayvanseverler Platformu arasında ‘Gıda Destek Protokolü’nün imzalanacağını da belirten Öztürk, bu protokol kapsamında, YDÜ’nün yemekhanesinde artan fazla yemeklerin ayrıştırılarak, Gönyeli ve Lefkoşa Belediyesi’ne teslim edileceği, belediyelerin de bu gıdaları Gönyeli ve Lefkoşa Barınağı’na nakledeceğini anlattı. Barınaklardaki hayvanlara gıda desteği için gerekli çalışmalar yapılırken, sokaktaki sahipsiz hayvanlar için ise, maddi imkânsızlıklar nedeniyle gıda veya mama konusunda herhangi bir çalışmanın henüz yapılamadığını da söyledi.

“BAZI HAYVANLARI ARTIK ÜLKEYE SOKAMAYACAKLAR”

Öte yandan, ‘Kangal, çin aslanı, sibirya kurtu’ gibi sıcak iklime uyum sağlayamayan bazı cins köpeklerin ülkemize getirilmesinin yanlışlığına da dikkati çeken Öztürk, bunun hayvanlara inanılmaz bir zulüm olduğuna işaret etti ve “Bu hayvanların yaşarken çektiği ızdırabı düşünmek lazım” diye konuştu.

Ülkemiz iklim koşullarına ve sıcak iklime uyum sağlayamayan hayvan ırklarının adaya girişinin yasaklanması için Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’nın çalışma başlattığının bilgisini de verdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA