TAHLİYE EDİLEN HDP HAKKARİ MİLLETVEKİLİ LEYLA GÜVEN AÇLIK GREVİNİ SÜRDÜRÜYOR
79 gündür açlık grevinde olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven için tahliye kararı verildi.

25 Ocak 2019 Cuma 18:32
79 gündür açlık grevinde olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven için tahliye kararı verildi. Leyla Güven, tahliyesi sonrası ambülansla Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki evine götürüldü. Güven, açlık grevine devam ediyor.
PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için süresiz ve dönüşümsüz açlık grevi yapan Güven, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde DTK davasından yargılanıyordu.
Mahkeme bugün sağlık sorunları nedeniyle 5. duruşmaya katılmayan Güven'in tahliyesine hükmetti.
Leyla Güven'in kızı Sabiha Temizkan, önceki duruşmada annesinin tahliye edilmemesi üzerine mahkemenin tutumunu protesto etmek için bugünkü duruşmaya katılmadıklarını söyledi.
Temizkan, "Karara hem çok seviniyorum hem de çok endişeliyim çünkü daha önce 29 Haziran'da görülen duruşmada da annem için tahliye kararı çıkmıştı ve yapılan itiraz üzerine serbest kalmadan tekrar tutukluluğun devamına karar verildi. Bu yüzden cezaevinden çıkıncaya kadar acaba tahliye kararına itiraz edilir mi endişesi yaşıyorum. Bu yüzden bu karara olması gerektiği gibi sevinemiyorum daha. Onu almak üzere cezaevinin önüne gidiceğiz" dedi.
Güven'in avukatları da, daha önce yapılan duruşmalarda yaptıkları tahliye taleplerine verilen red kararı üzerine, mahkemeyi protesto ederek bugün görülen duruşmaya katılmadılar.
Avukat Özen: Bugünkü karar, hiç kimsenin lütfu değildir
Avukatlardan Cemil Şıvan Özen, "Tahliye ediliş durumu, sayın Güven'in ilk tahliye ediliş zamanı yapılması gereken bir durumdu. DTK dosyasında tutuklu yargılanan hiç kimse olmamasına rağmen sayın Leyla Güven'in sırf sadece sözünün arkasında durması ve tecrit koşullarına ilişkin tepkisine ve protestosundan kaynaklı tutukluluk halinin devamına karar verildi" dedi.
Özen, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir şeyin altını çok net çizmemiz gerek, bugünkü verilen karar, hukuki anlamda olması gereken bir şeydir, hiç kimsenin lütfu değildir. Kimse biz yaptık, ettik diyemez çünkü hukukun emrettiği de karar da budur.
"Sayın Güven'in kişiliği, parlamentoda bir milletvekili olması, tutuksuz yargılamasının hatta davanın durması gerekiyordu. Yapılan tahliye lütuf değildir, hukukun gerektirdiği bir zorunluluk durumudur."
Geçen yıl tutuklanmıştı
Leyla Güven, geçen yıl gerçekleşen Zeytin Dalı Operasyonu ile ilgili yaptığı açıklamalarından ve sosyal medya paylaşımlarından dolayı "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" iddiası ve daha önce hakkında daha önce başlatılan DTK Soruştuması kapsamında gözaltına alınarak 31 Ocak 2018 tarihinde tutuklandı.
Güven hapisteyken 24 Haziran seçimlerinde Hakkari'den HDP milletvekili seçildi.
7 Kasım'da kendisine kelepçe takılmak istenmesi üzerine duruşmaya katılmamış, adli yargılama yapılmadığını söylemişti.
Güven, açlık grevini şu sözlerle duyurmuştu:
"Ben siyasette PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kadının siyasette yer alması perspektifinden esinlenerek aktif olarak yer aldım. Bugün Sayın Öcalan üzerindeki sadece bir kişiye değil, bir halka uygulanıyor. Tecrit bir insanlık suçudur. Ben de bu halkın bir parçası olarak, Sayın Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemine başlıyorum. Bundan sonra mahkemeye hiç bir savunma yapmayacağım. Yargı hukuksuz kararlarına son verene kadar ve tecrit kaldırılana kadar eylemime devam edeceğim. Gerekirse eylemimi ölüm orucuna da dönüştüreceğim."
Leyla Güven'in açlık grevi eyleminden sonra Türkiye'de yaklaşık 30 cezaevinde 250'yi aşkın tutuklu açlık grevi eylemine girdi.
HDP'nin eski milletvekillerinden Selma Irmak ve Sebahat Tuncel de tutuklu bulundukları Kandıra Cezaevi'nde 14 Ocak'ta süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başladıklarını duyurmuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İnönü Kavşağında korkutan kaza... 1 yaralıİnönü Kavşağında meydana gelen trafik kazasında bir kişi yaralandı.13 Temmuz 2025 Pazar 15:18KIBRIS
Kosova’da Basketbol ve Dostluk Rüzgarı: KKTC’li Sporculardan Anlamlı ZiyaretKosova Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, İskele-Mağusa U14 Basketbol Karması’nı makamında ağırladı.13 Temmuz 2025 Pazar 15:14BASKETBOL
Bilimin Görünmeyen Yüzü: Prof. Dr. Başer’den İlham Veren KitapYakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer, “Araştırma Sonuçlarının Ardındaki Hikayeler” adlı kitabıyla bilimsel başarıların arkasındaki sabır, tutku ve sezgiyi samimi bir dille anlatıyor.12 Temmuz 2025 Cumartesi 18:23YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
LAÜ’lü Öğrencilerden Gemikonağı Sahiline Temizlik EliLAÜ Turizm Kulübü öğrencileri, “Let’s Clean It Up!” etkinliği kapsamında Gemikonağı sahilini temizleyerek çevre bilincine dikkat çekti. Etkinlikte doğaya katkı sağlayan öğrenciler, bu tür faaliyetlerin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.12 Temmuz 2025 Cumartesi 17:20LAÜ - LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ
DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Mezunları Hipokrat Yemini ile Meslek Hayatına BaşladıDAÜ ile Marmara Üniversitesi iş birliğinde yürütülen Uluslararası Ortak Tıp Programı’nın 2024-2025 Bahar Dönemi mezunları, düzenlenen törenle hekimliğe ilk adımlarını attı. Mezunlar, Hipokrat Yemini ederek insanlık adına büyük bir sorumluluğu üstlendiler.12 Temmuz 2025 Cumartesi 16:19DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Mehmet Harmancı: Bu yaz 15 bin ton asfalt dökülecek!LTB Başkanı Mehmet Harmancı, asfalt çalışmalarının bölge bölge sürdüğünü belirterek yaz boyunca en az 15 bin ton asfalt dökümü yapılacağını açıkladı. “Daha yeni başladık” diyen Harmancı, çalışmaların tüm kente yayılacağını kaydetti.12 Temmuz 2025 Cumartesi 16:13KIBRIS
30 devlet görevlisi hem maaş hem emekli maaşı alıyorRum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in de aralarında bulunduğu yaklaşık 30 seçilmiş ve atanmış yetkilinin, mevcut görevleri nedeniyle aldıkları maaş yanında, emekli maaşı da aldığı bildirildi.12 Temmuz 2025 Cumartesi 15:13GÜNEY KIBRIS
İbrahim Selim’in Katılımıyla Delta ve Era Doğaya UğurlandıMeritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavileri tamamlanan Delta ve Era adlı Caretta Caretta’lar, ünlü oyuncu İbrahim Selim’in de katıldığı etkinlikle denize bırakıldı.12 Temmuz 2025 Cumartesi 15:12KIBRIS
Türkiye'den üzen haber.. Yusuf'un acı ölümüKonya'da okulda sınıf arkadaşı İ.Ç. (10) tarafından boğazının sıkılması sonucu hastanede tedavi gören Yusuf Taşkın (10), 45 gün sonra hayatını kaybetti.12 Temmuz 2025 Cumartesi 14:55TÜRKİYE
Çaldıkları ziynet eşyaları ve para Salamis Ormanı'nda gömülü bulunduGazimağusa bölgesinde 21-29 Haziran tarihinde yaşanan ev açma ve hırsızlıkla alakalı tutuklanan 3 kişiyle ilgili yürütülen ileri soruşturma neticesinde çaldıkları ziynet eşyaları, çek defteri ve paralar Salamis Ormanı’nda gömülü şekilde bulundu.12 Temmuz 2025 Cumartesi 14:37KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs