20 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele15°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

TAÇOY HÜKÜMETE GÜVENMİYOR

Taçoy hükümete güvenmiyor

24 Temmuz 2014 Perşembe 14:25

DP-UG Genel Sekreteri yeni bir polemik başlattı. DP-UG’nin hükümetinin küçük ortağı olmasına karşın, şu an güven oylaması yapılacak olsa vereceği oyu düşüneceğini ifade etti ve hükümetin bozulması gerektiği yönünde sinyal verdi.

Taçoy, hükümet içerisinde bir huzursuzluk olduğunu da kaydetti ve bunu Başbakan yardımcısı ve DP-UG Genel Başkanı ile paylaştığını da vurguladı.

Eski başbakan ve CTP-BG’nin eski genel başkanı Ferdi Sabit Soyer ise Taçoy’un açıklamalarını eleştirdi ve kullandığı ifadelerin DP-UG’yi bağladığını kaydetti. Soyer, Taçoy’u Eroğlu’nun bayraktarlığını yapmakla da suçladı.

Detay Özel

BRT-1’de “On İki On Üç” programına konuk olan Taçoy, “inisiyatif alamayan bir hükümetin kendi her yaptığının doğru olduğunu iddia ederek önümüze sürmüş olduğu birçok şey vardır, bu bizi üzer ve güvenoyu verdiğimiz bir hükümete karşı gelme noktasına bizi getirir ve getirdi” dedi.

Bu durumun önümüzdeki günlerde yaşanacak siyasi gelişmelerden bir tanesini oluşturduğunu ifade eden Taçoy, “siyaset kavga değil bir uzlaşı meselesidir, fakat kavga metodolojisini tercih eden bir yapıyla yüz yüze kaldığımızı gözlemliyorum” şeklinde konuştu.

Bu beni acıtır

Hasan Taçoy, “bu beni acıtır, incitir. Çünkü halka vermek istediğim mesaj bu kavga üslubu değildir” ifadesini kullandı. “Sürekli zorlayarak bir yerlere gitmek zorunda kalıyoruz, hükümet de bunun karşılığında zorlayarak üzerimize doğru gelmeye çalışıyor” diyen Taçoy, soru üzerine “hükümetin yaptığı işlerden hoşnut değilim” dedi.

Hasan Taçoy, “bir milletvekiliyim ve güven oyunda payım vardır. O günkü inancım ile bugünkü inancım arasında fark vardır. Bunu da net bir şekilde ortaya koyuyorum ve söylüyorum. Bir yıl içerisinde bu farkı bende yaşatmış bir Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler kabinesi var” şeklinde konuştu.

Güvenoyu vermeyi düşünüyor

Bugün bir güven oylaması olsa nasıl oy vereceği sorulan Taçoy, “eleştirilerimi yaparım, ona göre de hareket ederim. Bu olumlu ya da olumsuz bir hareket de olabilir, düzelme görmezsem hareketim olumsuz olur” yanıtını verdi.“Düzelme görürsem de yine kandırılırım, o da ayrı bir mevzu” diyen Hasan Taçoy, bir başka soru üzerine partisiyle ters düşmesinin söz konusu olamayacağını vurguladı.

Yanlış düzeltilsin

Taçoy, “hükümet içerisinde bir huzursuzluk var ve ben bu huzursuzluğu genel başkanımla Avrupa’ya gitmeden önce paylaştım. Geldikten sonra henüz paylaşmadım, bazı bakan arkadaşlara da söyledim. Bunun arkası da gelecek, ben bunu kendi içimde saklamam. Benim yanlışım olabilir, düzeltirim ama başkasının da yanlışı varsa lütfen o da düzeltsin derim” dedi.

Soyer’den eleştiri

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan eski başbakan ve CTP-BG’nin eski genel başkanı ise Taçoy’un açıklamalarını eleştirdi ve DP-UG’ye göndermelerde bulundu Soyer açıklamasında “Bir CTP-BG kabinesi vardır diyor. Ne demek bu? DP-UG'nin Genel Sekreteri bunu söylüyor. Yani hükümet ortağı partinin Genel Sekreteri. Şimdi bu softa şaşırmasında murat edilen ne? Hükümet üzerinden CTP-BG'yi dövmek, CTP-BG üzerinden de DP-UG'nin koalisyon ortaklığında görev alan kendi partisinden bakan arkadaşlarını dövmek. Çünkü, burada hükümetin tüm zorluklarını "CTP-BG Kabinesi" diyerek CTP-BG'nin kapısına süpürmek sözde açıkgözlüğü çok açık.

O milletvekilinin ötesindedir

Hükümet ortağı partinin genel sekreterinin yaptığı açıklamaların partiyi bağladığını da kaydeden Soyer, Taçoy’un açıklamaları ile Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun sözcülüğünü yaptığı ifade etti. Soyer, “Sayın Hasan Taçoy bir milletvekili değildir. "O şimdi Bir", Genel Sekreterdir. Üstelikte hükümet ortağı partinin genel sekreteridir. Bu yüzden sorumluluğu ve ağırlığı bir milletvekilinin ötesindedir” dedi.

“Muhalefete çağrı yapıyor”

Soyer, “Taçoy'un; "Bir milletvekili olarak güven oyu verdim, ama şimdi sorgularım" lafının arkasında, o zaman Bengü Şonya'nın karşı olduğu, UBP -DPUG koalisyonu yerine, kurulan, CTP-BG/DP-UG koalisyonuna  kerhen destek verdiği anlamı olduğu da açıktır. Şimdi aklındakine yol açmak için, bunu da tıpkı 2013 döneminde yaptığı gibi yapmaktadır. Güven oyu için "o günkü inancım ile bugünkü arasında fark vardır" sözü ise açıkça muhalefete, hükümete dönük güvensizlik oyu ver çağrısı olduğu da açıktır.”

Eroğlu sözcülüğü…

Ferdi Sabit Soyer, Taçoy’un hükümete dönük olumsuz oy vereceğini anlatmaya çalıştığını kaydetti ve “Bu Silahtar Bayraktarlığı artık bu denli ilkel bir halde olmamalıdır. Nedir niyeti bu açıkça ortaya koymalıdır. Bunu ortaklık hükümetini CTP-BG kabinesi diye tanımlayarak kendi arkadaşlarını dahi aşağılayarak ve kimliksiz kılarak yapmamalıdır. Silahtar Bayraktarlığının da bir raconu olmalı değil mi?” ifadesini kullandı.

Samimiyeti ise hiç yok

Ferdi Sabit Soyer “O şimdi Hükümet ortağı partinin Genel Sekreteridir. Eğer hükümete dönük sıkıntısı ve olumsuz görüşleri varsa, bunu Başkanı MYK'sı PM si Meclis Gurubu ile paylaşır. Çıkan sonuçları, eğer kriz değilse ve Silahtar Bayraktarlığı değilse amacı gider ve Hükümet ortağının  Başkanı, Sekreteri,  MYK'sı bilmem Meclis grubu ile paylaşır ve eğer ortak sonuçlar çıkarsa ülkeye ve halka hizmet devam eder. Ama amaç CB seçimleri ile ilgili sağda birlik adına UBP/DP-UG hükümeti kurmaksa bunu da açık açık yapar. Bu ülkenin ne hükümet krizlerine ne de dar seçim avantajları için ayak oyunlarına, ihtiyacı yoktur” yorumunu yaptı.

DİPNOT: Yerel seçimler öncesinde gündeme gelen ve özellikle seçimin ardından hükümetin bozulacağı iddiaları, bu açıklamalar ile yeni bir boyut kazandı. Hükümet partilerinin liderlerinin ise bu açıklamalar üzerine nasıl bir tutum sergileyeceği merak ediliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA