25 Nisan 2024
  • Lefkoşa36°C
  • Mağusa33°C
  • Girne31°C
  • Güzelyurt36°C
  • İskele33°C
  • İstanbul25°C
  • Ankara26°C

TABUTLARI KARŞILARDIK, BUGÜN YAŞATIYORUZ!

Tabutları karşılardık, bugün yaşatıyoruz!

17 Temmuz 2014 Perşembe 15:32

Raziye Kocaismail, yıllar önce başlalttıkları yolculukta geldikleri noktayı anlattı

Her yıl 450 yeni kanser tanısı konan KKTC’de, kanser hastalığına yakalanan kişilerin yaşadıklarını, derneğin bu süreçte hastalara verdiği desteği ve tedavi sürecinde yaşananları Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail gazetemize anlattı.

Dernek Başkanı Kocaismail, ülkemizde en yaygın görülen kanser türlerinin kadınlarda meme kanseri, erkeklerde de prostat olduğunu belirterek, çocuklarda ise, beyin tümörleri ile löseminin önde gelen kanser türü olduğunu kaydetti.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, “Geçmiş yıllarda, hastalarımız uzak yerlere gidip tedavi görmek durumunda kalıyorlardı. Ve birçok kez tabutlarını karşılardık. Hastalığa yakalananların yüzde 3’ünü dahi bulamazdık. Şuanda iyi bir noktadayız. Erken teşhis nedeniyle bu insanlar artık hayattadır. Yüzde 3’ünü ancak kaybediyoruz. Yüzde 91’i hayattadır. Bu da sevindiricidir” dedi.   

Rana SARRO

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, her yıl 450 yeni kanser tanısı konan KKTC’de, kanser hastalığına yakalanan kişilerin yaşadıklarını, derneğin bu süreçte hastalara verdiği desteği ve tedavi sürecinde yaşananları gazetemize anlattı.

Ülkemizde, en yaygın görülen kanser türlerinin kadınlarda meme kanseri, erkeklerde de prostat kanseri olduğunu söyleyen Dernek Başkanı Kocaismail; çocuklarda ise, beyin tümörleri ve löseminin önde gelen kanser türü olduğunu belirtti.

Kocaismail, geçmiş yıllarda geride olan bağırsak ve mide kanserlerinde bir atak olduğunu ve akciğer kanseri gibi ikinci sıralara yerleştiğini de kaydetti. Geçen yılsonunda derneğe kayıtlı 7 Bin 185 kanser hastası olduğunu ifade eden Kocaismail, her yıl 450 kişinin de yeni kanser tanısı aldığını söyledi.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, “Erken teşhis nedeniyle bu insanlar artık hayattadır. Geçmiş yıllarda, yüzde 3’ünü dahi bulamazdık. Şuanda yüzde 3’ünü ancak kaybediyoruz. Yüzde 91’i hayattadır. Bu da sevindiricidir” dedi.

“Çok büyük bir şoktur”

Kanser hastalarının hastalıklarını ilk öğrendiklerinde verdikleri tepiyi anlatan Raziye Kocaismail, “Kişiye göre değişiyor. Kişinin kanser hastası olduğunu öğrenmesi çok büyük bir şoktur. Çoğu insan genellikle bunu reddederler. Bunu kabullendikten sonra da süreç içerisinde daha güçlü bir şekilde tedavilerini sürdürürler. Hastalığını gizleyenler için ise, ne yazık ki zor bir süreçtir. Bu kişilerin, içlerinde sorular birikir ve endişeleri çoğalır. Bu tür insanlarda daha büyük çöküntüler görülür” dedi.

“Süreçte destek olunuyor”

Raziye Kocaismail, kanser hastalığına yakalandığını öğrenen bireylerin, hemen dernek ile irtibata geçtiğini, bunun üzerine dernek psikologları ile hemşirelerin, hasta vatandaşları evlerinde ziyaret ederek, bu süreçte kendilerine destek olduğunu anlattı.

Hastalık sürecinde hastaların yaşadıkları ve derneğin faaliyetlerinin de sorulduğu Kocaismail, “Dernek vatandaşların duyarlılıkları ve bağışları sayesinde kanser hastalarının tedavi süreçlerindeki ihtiyaçlarını ve tedavi giderlerini karşılıyor. Yurtdışına gitmek bazıları için illaki şart oluyor. Devlet tedavi giderini üstleniyor. Ekstra giderler de dernek tarafından karşılanmaktadır. Uçak biletlerini ve cep harçlıklarını dernek karşılıyor. Özellikle, çocuklarımız yurtdışında tedavi görürlerken, 6-7 ay boyunca dernek ailenin ev kiralarını karşılıyor. Bunlara rağmen, bu tedavi süreci, illa ki hastaya da külfet oluyor” dedi.

“Kabullenmek hastalığı yenmenin ilk adımıdır”

Kanser hastalığına yakalanmış kişilerin, hastalığı kabullenmeleri ve bunu konuşabilmelerinin sorunun en başta çözümü gibi olduğuna dikkati çeken Raziye Kocaismail, “Çünkü konuşamayan insana herhangi bir destek vermek de zorlaşır. Ancak eskiye göre, şuan insanlar teşhisi alır almaz, bunu dernekle paylaşıyorlar. Saklanmak isteniyorsa da dernek tarafından kişiler teşhir edilmiyor, bu her zaman gizleniyor” dedi.

“Hayatta olduklarını görmek en büyük moraldir”

Dernekte bulunan geçmişte bu hastalığa yakalanmış ve hastalığı yenmiş vatandaşlar ile birebir sohbetin ve hayat hikayelerini dinlemenin, hastalığı yenmede en etkili terapi olduğunu belirten Kocaismail, “Dernekteki birçok kişi kanser hastalarına doğrudan tedavidir. Çünkü daha önce hastalığı geçirmiş olanların hikâyelerini dinlediklerinde, her şeye rağmen hayatta olduğunu, hatta geçmiş yıllarda tıbbın yeterince gelişmiş olmadığı halde bunun aşılabildiğini görmeleri psikolojik destektir ve en güzel terapidir” dedi.

“Birçok kez tabutları karşılardık”

Sağlık Bakanlığı tarafından kurulacağı açıklanan Onkoloji Hastanesi’nin, dernek olarak yıllardır arzu ettikleri bir gelişme olduğunu belirten Kocaismail, “Bugün iyi bir noktadayız. Geçmiş yıllarda Güney’e kapılar açık değil iken, hastalarımız uzak yerlere gidip tedavi görüyorlardı. Birçok kez tabutları karşılardık. Çünkü burada tedavi merkezleri yoktu. Bir refakatçi ile ailelerinden uzakta tedavi sürecini geçirirlerdi. Orada da vefat edince ancak karşıladığımız hastalarımızın tabutları olurdu. Ta ki, YDÜ’nün tam teşekküllü bir Onkoloji Merkezi ile Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde Onkoloji Merkezi kurulana kadar. Şuanda Devlet Hastanesi’nde Derneğin bütçesinden ödenen 8 kişilik bir ekibimiz var. 1998 yılından beri maaşlarını ödediğimiz bu elemanların, maaş yükünün de derneğin üzerinden alınmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

“Onkoloji Hastanesi’nde çalışacak personel endişesi”

Sağlık Bakanlığı tarafından kurulacağı açıklanan Onkoloji Hastanesi’ne ülkede büyük bir ihtiyaç olduğunu belirten Raziye Kocaismail, açılacak hastanede personel konusunda endişeleri olduğunu söyledi. Kocaismail, hastanenin içerisindeki mefruşat ve hastane içerisinde çalışacak olan personelin sözleşmeleri ile Büyük Elçilik’in ilgilenileceği sözü aldıkları için ümitli olduklarını da belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA