SUUDİ ARABİSTAN'DA, SADECE GAYRİMÜSLİM DİPLOMATLARA SATIŞ YAPACAK İLK ALKOL MAĞAZASI AÇILIYOR
Yeni alkollü üçecekler mağazasının Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da büyükelçiliklerin ve diplomatların ikamet ettiği Diplomatik Bölge'de yer alacağı ve gayrimüslimlere satılsa bile "kesinlikle sınırlı" olacağı bildirildi.

24 Ocak 2024 Çarşamba 17:35
Suudi Arabistan, başkent Riyad'da sadece gayrimüslim diplomatların alışveriş yapabileceği ilk alkol mağazasını açmaya hazırlanıyor.
Konu hakkında bilgi sahibi olan kaynakların verdiği bilgilere ve belgelere göre, müşterilerin bir mobil uygulama üzerinden kayıt yaptırmaları, dışişleri bakanlığından izin kodu almaları ve alışverişlerinde aylık kotalara uymaları gerekecek.
Reuters'ın ulaştığı belgede, yeni alkol mağazasının Riyad'da büyükelçiliklerin bulunduğu ve diplomatların ikamet ettiği Diplomatik Bölge'de yer alacağı ve gayrimüslimlere satılsa bile "kesinlikle sınırlı" olacağı bilgisi yer alıyor.
Ülkede yaşayan ve Müslüman olmayan diğer gurbetçilerin mağazaya erişip erişemeyeceği henüz belli değil.
Suudi Arabistan'da milyonlarca yabancı yaşıyor ancak bunların çoğunu Asya ülkeleri ve Mısır'dan gelen Müslüman işçiler oluşturuyor.
Plana vakıf bir kaynak, alkol satan mağazanın gelecek haftalarda açılmasının beklendiğini dile getirdi.
Suudi Arabistan'da alkol kullanımına karşı yüzlerce kırbaç, sınır dışı edilme, para cezası ya da hapisle cezalandırılabilen katı yasalar bulunuyor. Keza yabancılar da sınır dışı tehlikesi ile karşı karşıya.
Ancak son dönemlerde hayata geçirilen reformlar kapsamında kırbaç cezasının yerini büyük ölçüde hapis cezası aldı.
Ülkede alkol sadece diplomatik posta yoluyla ya da karaborsadan temin edilebiliyor.
Riyad yönetimi konuya dair yorum yapmazken devlet destekli medya, bu hafta hükümetin diplomatik sevkiyatlar kapsamında alkol ithalatına yeni kısıtlamalar getirdiğini, bunun da yeni mağazaya olan talebi artırabileceği yönünde haberler aktardı.
Vizyon 2030 hedefleri
Söz konusu adım, alkol kullanmanın haram sayıldığı, şeriata göre yönetilen ülkenin, Veliaht Prens Muhammed bin Selman liderliğinde turizm ve ticarete açılması çabaları kapsamında bir kilometre taşı olarak görülüyor.
Bu adım aynı zamanda "Vizyon 2030" olarak tanımlanan ve petrol sonrası ekonomiyi inşa etmeyi amaçlayan geniş kapsamlı planların da bir parçası niteliğinde.
Zira Riyad, "Vizyon 2030" girişimi kapsamında ekonomiyi petrole bağımlılıktan kurtarmak ve teknoloji dahil yerlileşmeyi de öncelikleyen dinamik bir ekonomi oluşturmak istiyor.
Vizyon 2030 aynı zamanda yerel endüstrilerin ve lojistik merkezlerinin geliştirilmesini içeriyor.
Bu da Suudi vatandaşları için yüz binlerce yeni istihdam yaratılmasının hedeflendiği anlamına geliyor.
On yıllar boyunca nispeten dışa kapalı olan Suudi Arabistan, son yıllarda kamuya açık alanlarda kadın ve erkeklerin ayrılması ve kadınların tüm vücudu örten siyah kıyafetler ya da abaya giymesi gibi katı sosyal kuralları gevşetti.
Diğer yandan Prens Muhammed bin Selman, ülkeyi din dışı turizme ve konserlere açmak ve kadınların araba kullanmasına izin vermek gibi değişikliklerin yanı sıra iktidarını güçlendirme adımları çerçevesinde muhalefete ve siyasi rakiplerine yönelik baskıları arttırdı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
63 suçlamadan 21’ini, diğeri ise 6’sını kabul ettiKKTC’deki Rum mallarının satılması için reklam yaptıkları gerekçesiyle Rum Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan iki Macar uyruklu şahıs, aleyhlerindeki bazı suçlamaları kabul etti.29 Nisan 2025 Salı 14:39KIBRIS
Önder AVM'de yangın nereden çıktı? Polis açıkladı...Önder AVM'de yangın nereden çıktı? Polis açıkladı...29 Nisan 2025 Salı 13:16KIBRIS
Çavuşoğlu: İlahiyat Koleji kurulmasına karşı eylemler yapıldı, ancak kurdele kesimine CTP de katıldıÇavuşoğlu, Meclis’te yaptığı konuşmada, CTP Genel Sekreteri Erkut Şahali’nin şahsiyet ve Disiplin Tüzüğü hakkında eleştirilerine karşılık vererek, "İlahiyat Koleji kurulmasına karşı eylemler yapıldı, ancak kurdele kesiminde siz vardınız" dedi.29 Nisan 2025 Salı 13:06KIBRIS
CTP Genel Sekreteri Şahali:“Tören geleneklere uymazsa orada olmayız”CTP Genel Sekreteri Erkut Şahali: “Bu hükümetin bir arada kalmasının tek sebebi Ankara’dır. Meclis’in itibarı ise binasında değil, işlevindedir”29 Nisan 2025 Salı 12:46KIBRIS
Kliridis önderliğinde 'DİMAL' partisi kurulduGüney Kıbrıs’ta, Rum Barolar Birliği eski Başkanı Hristos Kliridis önderliğinde, kısa adı “DİMAL” olan Demokratik Değişim isimli yeni bir siyasi oluşuma gidildiği belirtildi.29 Nisan 2025 Salı 12:44GÜNEY KIBRIS
1 Mayıs ara bölgedeki iki toplumlu ortak etkinlikle kutlanacak1 Mayıs İşçi Bayramı Lefkoşa’da ara bölgede düzenlenecek “Barış ve Sosyal Adalet için Omuz Omuza” temalı iki toplumlu etkinlikle kutlanacak.29 Nisan 2025 Salı 12:34EMEK
Gazimağusa’ya 3 gün su verilemeyecekKente Geçitköy’den su sağlayan Gazimağusa – İskele arasındaki ana su hattında meydana gelen arıza nedeniyle, Gazimağusa’ya 3 gün su verilemeyecek.29 Nisan 2025 Salı 12:32KIBRIS
Koop-Sen açıkladı: Koop-Bank'ta uzlaşıya varıldı, grevler askıya alındıKoop-Sen Genel Başkanı Mehmetali Güröz, Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Durali Güçlüsoy himayesinde Banka Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür ile görüşerek belli noktalara kadar uzlaşıya vardıklarını belirterek, grevlerin askıya alındığını29 Nisan 2025 Salı 10:56KIBRIS
Yılmazköy'de satılık Türk Koçanlı 300 Dönüm arazi ve arsalarYılmazköy'de satılık Türk Koçanlı 300 Dönüm arazi ve arsalar29 Nisan 2025 Salı 10:25LEFKOŞA
ARUCAD ile Anatolia Bilim Akademisi arasında iş birliği protokolü imzalandıArkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD) ile Anatolia Bilim Akademisi arasında iş birliği protokolü imzalandı.29 Nisan 2025 Salı 09:50ARUCAD
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs